All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Checklista lager när man köper en värmepump

Efter regeringens beslut att stödja inköp av "energisparare" för privathushåll genom investeringsstöd för värmepumpar, pelletskaminer och automatiska system för strömförbrukningen kontroll, framträdde ett stort antal pumpleverantörer på den norska marknaden.

Det finns dock relativt få seriösa importörer och leverantörer som säkerställer varaktig service vid underhåll och drift av värmepumpar.

Som ett bilköp

-Detta är som ett bilköp. Du köper en bil från en bilhandlare, men när något går fel måste du gå till experten - arbetsmästaren eller mekanikern. Kunden måste kräva att leverantören har ett minimum av yrkeskompetens, och det kräver enligt vår mening ett mästerskap eller ett certifikat i branschen, säger Helge Folke i KELF (kyl- och värmeleverantörer Föreningen) till Housing guide nya hem. Nyligen har KELF valt att förhindra att industrin översvämmas av skadliga leverantörer.

Vårt råd

Genom att använda en liten checklista med användbara råd kan du skydda dig mot ett katastrofalt dåligt värmepumpsköp. Housing guide New Home råda dig att systematiskt titta på följande punkter:

Leverantörer och erbjuda

Var observant i förhållande till den så kallade super erbjudande eller postorder erbjudanden från utlandet och kolla gärna leverantör allvar genom det norska branschorganisationen för försäljning av värmepumpar, NOVAP. (Norska värmepumpleverantörsförening). Är leverantören / importören värmecertifierad och en medlem i NOVAP garanterar kvalitet. Jämför pris, design, effektivitet, driftskostnader, garanti och att leverantören och importören är fasta och inte hör till de dagliga flugorna. En konkurs hos en leverantör kan kosta dig mycket.

Välj ett varumärke som har en seriös norsk importör och kontrollera om importören och återförsäljaren / installatören är solida och har erfarenhet. Andra husägare erfarenheter med leverantörer är också bra att stödja.

Behov

Definiera dina behov. Husets storlek, energi- och energibehov, värmesystem och de förhållanden som omgivande natur erbjuder är viktiga faktorer och bör vara avgörande för valet av värmepump. Be leverantören att göra en enkel systembeskrivning av värmepumpen / energikällan efter att ha rekommenderat den mest lämpliga värmekällan. Få en analys av dina energibehov och välj en värmepump som uppfyller detta speciella behov. Be leverantören att beräkna energibesparing, total investering, resultat och årlig ekonomi jämfört med andra relevanta värmesystem. Det är viktigt att beräkningarna också speglar intjänandeperioden när man byter (ökar) priset på el och eventuellt olja. Be om en orientering av befintliga stödordningar.

Expertis

Installatören måste ha minst certifikat genomgått värmepump kurser men helst har kompetens certifikat kryoteknik eller stambrev att vara berättigad, även för framtida service och reparationer.

Training

och användarinstruktioner ska vara på norska (verbose), och be dem utbildning i användning och den dagliga driften av värmepumpen.

typ och storlek

För luft-till-luft-system kommer att värma pumpen vara av inverteraren typ, inte på / av. Den använda kylmedelsgasen bör vara miljövänlig, t.ex. R410A. Det kommer i de flesta fall vara korrekt dimensionering värmepumpen så att den täcker 40-60 procent av effektbehovet på de kallaste dagarna. Om förbrukningen för uppvärmning och varmvatten el 20.000 kilowattimmar per år, bör den maximala effektbehovet cirka 8 kilowatt, och värmepumpen har en effekt på 3-5 kW. En värmepump dimensionerad på detta sätt kommer att täcka 75 till 90 procent av den årliga energibehovet för uppvärmning och varmvatten. Värmepumpen är dimensionerad så att det kommer att bli nödvändigt med ytterligare bränning på kort, kall period då värmepumpen inte täcker hela värmebehovet. Fråga din värmepump leverantör för att få hjälp att välja hur du ska få denna extra värme (el, ved, olja). En förutsättning för installation av vatten / vattenvärmepump är att byggnaden har under värme.

Garanti

Kontrollera att garantiperioden och garantitiden överensstämmer med den norska köplagen. Värmepumpen är normalt täckt av husförsäkringen och kan vara tilläggsförsäkrad.

Serviceavtal

lönar det sig att teckna en tjänst (en gång per år). Värmepumpens liv är då maximal, liksom energibesparingen.

Underhåll

Rengör filtret på insidan åtminstone en gång per. åtta veckor. För täta filter på grund av bristande underhåll gäller inte garantin.

ADVERT

Mest populära