All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Skåp balans med färgval

- Färger är det som förändrar en miljö mest. Men det är inte alltid den färg vi gillar bäst, vilket är det vi behöver mest, säger Tove Steinbo.

Tove Steinbo har arbetat med färgrådgivning och kurser baserat på färgpsykologi och symbolik i mer än 20 år. Hennes teorier dels Goethes färglära baserad från 1810.

Han var den första i modern tid som sade att färgen är mer än ett fysiskt fenomen, hävdar att färger påverkar oss på ett djup undermedveten nivå. Steinbo tror att olika typer av människor reagerar olika på färger, och att det är därför viktigt att vara medveten om sin färgval:

- När ljuset faller på ett objekt, uppfattar vårt öga signaler som skickas till hjärnan. Hjärnan skickar sedan signalerna till körtlar i kroppen som producerar hormoner som styr allt från vår sexualitet, våra sömnmönster till vår förbränning, för att nämna några.

Seven Man Types

- Vi kan komma till en punkt där vi också får för mycket färg. Vi behöver balans och borde inte använda lika starka färger överallt.

Tove Steinbo bygger på sju mänskliga typer - röd, orange, gul, grön, blå, indigo och violett - baserat på deras egenskaper, förmågor, handling och känslomönster. Alla individer är olika och har egenskaper från flera färggrupper.

- Röda och orange människor är fysiska och aktiva, medan gula och blåa är mentala personer. Genom att välja färger medvetet kan vi stärka våra goda egenskaper och hålla oss i balans.

Composite familjen

När röd är en aktiv färg som ger energi, är det oftast bäst för en röd man för att undvika mer rött, medan en tyst och lugnt grönt man kan tränga rött för att få upp ångan.

- En familj består förmodligen av flera olika mänskliga typer. Vid val av färg till vardagsrum måste vi lyssna på hela familjen. Ett gemensamt vardagsrum borde inte vara helt hopplöst för någon, säger hon.

Hitta överenskommelse

I ett familjeråd kan du försöka kartlägga olika mänskliga typer av familjen och försöka hitta färger som alla kan leva med.

- Dekorera gärna med olika avdelningar - för att koppla av, läsa, spela, äta eller arbeta, säger hon, och rekommenderar att välja neutrala färger, såsom en ljus krämfärg till de stora ytorna i vardagsrummet, och starkare färger från medvetet färgsättning på kuddar, soffor, gardiner eller en tapeter med ett mönster.

- För starka färger på stora väggytor kan det vara tröttsamt, medan vit gör ett rum sterilt och får starka färger på arbetsgaller, avslutar hon.

ADVERT

Mest populära