All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Galen på platsen?

Bo smarta litet utrymme

 • Var kritisk till hur många väggar som kommer att ha en inbyggd inredning. Fördelen är att du får extra lagring. Nackdelen är att golvyta blir mindre och sålunda kan lägenheten upplevas mindre också.
 • Dra nytta av höjden!
 • Se till att möblerna antingen hänger på väggen eller har smala ben så att det visuella golvområdet är så stort som möjligt.
 • Håll dig till en färgskala och begränsa mängden olika material.
 • Det är lämpligt att ha samma våning i alla rum och helst inte gränser mellan rummen.
 • Använd de mest ljusa färgerna, så du kan ha en eller två väggar mörkare om du vill skapa mer djup i rummet.
 • Ljusfönsteravskärmning så att ljuset kan ge hemmet en bättre känsla av rummet.
 • Har inte för många onödiga saker som står framåt.
 • Välj några fångstfångare som skapar personlighet och bli en kontaktpunkt och låt andra blandas i bakgrunden.
 • Kontrollera rena linjer och snygg stil.
 • Bra belysning gör bullret.

Källa: Kristin Bjørkavåg / Inredningsarkitekt MNIL

Bor du i litet utrymme, finns det många saker att tänka på när det gäller inredning.

Planlösningar är viktiga, inte minst den korrekta inredningen.

Kristin Bjørkavåg är inredningsarkitekt MNIL och chef för Paradise Interior Architects. Hennes råd är att försöka göra det mesta av lagret integrerat i fasta armaturer, så lägenheten är inte full av skåp och lagringslösningar.

- Om skåp kan byggas så att de uppfattas som en del av väggen, liknar färg och yta, är det bra.

Det är smart att välja ut några möbler och se till att de kan användas på flera sätt. Soffan kan vara extra sovande eller två, köksdisken kan också fungera som hemmakontor.

Bor du på några torg, är det sant att vara kreativ.

En bra investering kan vara en säng som enkelt kan integreras i väggen eller byggas upp i höjd om takhöjden tillåter.

Om du har en vanlig säng kan det finnas en uppfattning om skåp eller lådor under sängen. Soffan kan också hysas för förvaring underifrån.

- Möblerna ska vara snygga och så enkla som möjligt så att de inte tar för mycket utrymme. Låg möbler ger mer luft i rummet och passar bättre för små lägenheter än höga möbler, tycker Bjørkavåg.

För vissa kan levande svårt leda till stress. Då kommer det att komma med några bra lösningar. Om du bor stramt tror inredningen att du borde begränsa antalet saker så att lägenheten inte är fylld med onödiga föremål. Med den här metoden behöver du inte mer utrymme än nödvändigt.

LAGRING: Om du har en vanlig säng kan det vara en uppfattning om skåp eller lådor under sängen. Soffan kan också hysas för förvaring underifrån. Foto: PHOTO: Ett rum för

Utrymmeutnyttjande

- Jag tycker att de flesta tycker att de bor för täta.Oavsett om du bor i en lägenhet eller i en villa, vill du alltid ha mer utrymme, säger Joakim Astgård. Han driver företaget One-Room, som specialiserat sig på rymdbesparande lösningar, genom skräddarsydda möbler. De tenderar att rekommendera antingen ett loft eller en multifunktionell lösning med en säng, förvaring och bokhylla i ett.

Här är hans bästa tips för bättre utnyttjande av utrymme i hemmet:

1. Få saker borta från golvet.

Den klassiska är att människor möter alltför många fristående möbler. En lägenhet är snabbt övervuxen, men om möblerna är monterade på väggen är det en illusion att golvytan är större och snyggare. Använd väggarna för att montera allt från förvaring eller bord och säng till höjden.

2. Föreställ dig multifunktion.

Köp en bäddsoffa och använd den för att sova såväl som en soffa. Försök att analysera varje möbel och varje krok för att se om det är möjligt att bygga multifunktionella möbler som är bra, smarta och praktiska. Kan en vägg ha både garderob, skrivbord och en bänk med lådor som du också kan sitta på - förutom en säng som kan slås ut?

Om du har litet utrymme behöver du fler funktioner i samma område, så det är lämpligt att tänka på vad som kan kombineras. I möbelaffärer får du köpt drivhjul och du kan leta efter möbler som kan hämtas tillfälligt. Det är också möjligt att investera i skräddarsydda fasta armaturer. Detta kommer förhoppningsvis också att öka värdet på fastigheten. För dem som kommer att bo där efter att du brukar ha samma utrymme krav.

3. Små lägenheter är enklare att omvandla.

I min bransch ser vi på små lägenheter som ett tillfälle - inte ett problem. Det är lättare att förvandla en liten lägenhet till en smart och cool designlägenhet än att förvandla ett tråkigt hus till en arkitektonisk villa. Ett tips är att använda kontrastfärger, investera i golv av god kvalitet. Det spelar ingen roll att det är dyrt när man bara köper några kvadrater av det. Gå till köp av speglar och fina lampor för att skapa mer ljus i hemmet. Avsluta på väggarna och många smarta och vackra detaljer är inte föraktade.

4. Bli av med saker.

Ge bort saker du inte behöver för flyktingar eller någon annan som behöver det. Vi har för många saker i våra hem. Detta skapar root och decluttering är en term som används för att bli av med röran.

5. Mötesplats för familj och vänner.

Lägenheten borde vara socialt snarare än att ge maximal förvaring. Betrakta mindre fokus på tv och mer fokus på möbler som kan prata med konversationer - som matbord och sittplatser. Personligen är jag emot stora soffor. Jag tycker att det är finare och smartare med en kompakt två-sits soffa än en stor soffa med schäslong som "äter upp" hela vardagsrummet. Om du vill utnyttja utrymmet bättre, rekommenderas du att köpa två mindre soffor och placera dem på varandra. Det är trevligare att chatta med varandra i sin egen soffa än att sitta på varje skärm varje kväll. Kanske kan en projektor lura sig för att komma ifrån TV: n när den inte används?

CREATIVE BED: Kan en vägg ha både garderob, skrivbord och en bänk med lådor som du också kan sitta på - förutom en säng som kan slås ut? Foto: PHOTO: Ett rum för

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära