All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Kranar som droppar kostar dig

De flesta vattenskador orsakas av sprickor eller läckage på vattenrör och sanitetsbeslag. Som sanitetsbeslag används ventiler och kranar för att öppna, stänga eller reglera vattenflödet i ett vattenrör.

- De flesta vattenskador relaterade till rörinstallationer beror på dålig eller brist på teknik, uppslamning eller dåligt underhåll. De typer av vattenskador som är svåra att förutsäga är som korrosionsattacker på grund av förändringar i vattenkvalitet, materialfel och mänskliga fel ", säger Sintef Byggforsk i bruksanvisningen Drift och underhåll av sanering.

Produkter Forever

Vi har kunnat tänka på kranarna som solida delar som inte kräver särskilt underhåll. Men ingen beslag håller för evigt och kommer att kräva lite underhåll.

Enligt Sintef Byggforsk beror funktionen av kranmat, dvs kranen, på användningsfrekvensen och varmvattentemperaturen.

- Armaturer med varmvattentemperatur över 80 ° C kräver normalt underhåll efter ca. fem år. I allmänhet kräver tätningsarmaturen mer underhåll än fixturen med keramiska skivor.

Håller du på delar?

När du väljer kranar till ditt hem, kan det vara värt att tänka på framtida underhåll. Kan du få reservdelar om det finns små buggar, eller behöver du byta hela kranen?

Läs också:

10 saker du måste veta innan renovera ditt badrum

Om du inreda ditt badrum eller bygga nytt? Här är de tips och regler du måste kunna få innan du börjar.

Även om produkter från okända leverantörer kan vara billiga vid inköp, kan de bli dyra i det långa loppet om de inte kan repareras om något går fel. Andra tillverkare betonar kundtjänst som en del av produkten.

Ett exempel på detta är FM Mattsson. Det svenska företaget är en av Nordeuropas största armaturtillverkare, och de har hedrats för att kunderna får möjlighet att köpa reservdelar i upp till 10 år efter att en produkt har försvunnit från sortimentet. På FM Mattsons hemsida hittar du också en kransskola, bestående av 12 filmer.

Se fler filmer längst ner i berättelsen.

Läs också:

7 misstag du fixa badrummet

Har du ett avlopp som luktar illa eller en toalett som körs? Ta tag i de små fel i badrummet innan problemen blir större och dyrare. Vår expert Roger ...

Kranar som droppar

Om du har en kran som dricker, är det inte bara irriterande - det kostar dig också pengar. Hur mycket kan du läsa om i artikeln Låt inte pengarna droppa bort.

Totalt 10 000 liter vatten per år kan droppa bort från droppkranar, vi kommer att tro på Sintef Byggforsk.

- Skälet till dropparmaturen används normalt i packningar (använd inte armatur med keramiska skivor som stängningsmekanism). Byte av packning är en enkel reparation som du kan göra själv.Vid byte av förpackning, kom ihåg att använda smörjfett på rörliga delar.

Bankljud

Om du känner att det finns slag eller bankljud från rören, är du knappast hemsökt av en poltergeist. Å andra sidan kan ljudet orsakas av tryckchocker som orsakas av kakmat som stängs snabbt. Det är möjligt att bli av med problemet och du bör prova det.

- Upprepade tryckstötar av viss storlek kan leda till minskad livslängd för rör och rördelar. I gamla växter som redan har svagheter kan tryckstöt vara den utlösande faktorn som orsakar rörbrister, skriver Sintef Byggforsk i instruktionerna Press Shock i sanitetsinstallationer.

- Eftersom detta upprepas rekommenderar vi att man byter till stötdämpare, eftersom tryckstötar över tid kan leda till läckage från kopplingar och lödfogar, skriver Sintef Byggforsk.

Läs också:

Dessa rum bör alltid rengöras först.

Första reningen av de värsta och tråkigaste rummen ger dig mer motivation att fortsätta med resten av huset.

Glöm inte rengöringen

Rengöring och rengöring är en naturlig del av underhållsplaner, inklusive underhåll av kranar. Det handlar inte bara om att polera kranen så att den ser snygg ut, även kranens insida kan pressas.

Luftblandaren och rengöringsrören i termostat armaturen är viktiga detaljer här. Dessa bör hållas rena. Du vet att det är dags att rengöra dem när du märker att mängden vatten från armaturen börjar minska.

- Om det finns kalkavlagringar i luftblandaren, ska den tvättas i ättiklösning. Om inte, det räcker att skölja det under rinnande vatten, rekommenderar Sintef Byggforsk.

Stäng huvudstoppkranen

Glöm inte den största kranen av alla, huvudkranen. Sintef Byggforsk rekommenderar att du kontrollerar avstängningsventilen genom att stänga och öppna den minst en gång per år. Kontrollera samtidigt att fogen mellan ventilen och röret är tätt.

- Efter många år i samma position kan ventilen vara tung att reglera eller i värsta fall kan den vara fast på grund av fördröjning. Tillämpningen av kraft kan leda till att ventilens spindel bryts. Anslutningsgängorna på avstängningsventilen kan också utsättas för spänningskorrosion. Speciellt utsatta är ventiler i ett fuktigt tvättrum där det lätt kan kondensera ammoniakhaltiga gaser från tvättmedel, varnar Sintef Byggforsk.

Du kan läsa mer om Main Stop Crush Underhåll i artikeln Har du glömt Stopwatch?

Här är några av filmerna från FM Mattsons kranskole, de återstående filmerna finns på deras hemsida.

ADVERT

Mest populära