All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kranar: Undvik bomkjøp nätet

Rörmokare Ken Røsholt är projektledare på Romerike för funktionell rörmokare. Han säger att de fortfarande tycker att kunderna har köpt produkter som inte har godkänts och därför måste de säga nej att installera.

- Det är ett problem vi möter på mycket ofta. Det är oftast de synliga sakerna man köper på egen hand online, som toaletter, kranar och köksbatterier. Men det händer fortfarande att någon köper vattenrören vid E-bay eftersom det är billigare, säger han.

Røsholt säger att kunder på större projekt oftast väljer att beställa utrustning via rörmokaren som de använder, medan de ofta kallas "små jobb" som människor väljer att beställa online.

- Naturligtvis har jag en del förståelse för det. Kanske kan du hitta ett mixerbatteri som kostar 2 000 kronor mindre än rörmokaren kan erbjuda, säger han.

klagomål frågor

Rosholt påpekar dock att det skulle visa sig vara något fel på produkten i efterhand, att kunden ens klaga till tillverkaren, medan om produkten beställs genom rörmokaren kommer att vara rörmokare ansvar.

Ofta kommer ett sådant klagomål att lösa sig snabbare än om du själv måste klaga till leverantören.

Har du köpt en produkt som inte är godkänd, eller en produkt rörmokare tänker inte av rätt kvalitet, kan och bör han väljer att inte installera det åt dig.

- Vissa människor är mycket förvånad och bedrövad när vi inte kommer att montera sådana produkter, medan andra är arg och säger att vi "måste" att göra det, säger Rosholt, som också har skrivit ett blogginlägg på temat värme och badrum.

Kontrollera godkännande

Rosholt säger att när han kommer till en person som har köpt utrustning på egen hand, att det första han gör att öppna lådan kontrollera om det finns dokumentation av produkten och om vi talar om en produkt som han vet på förhand

Alla HVAC-produkter för användning i Norge bör godkännas av SINTEF, tror han. Røsholt har inga problem att montera utrustning som köps av kunden så länge den är godkänd och en produkt som han anser är av god standard.

Om du har köpt varor på egen hand, var noga med att ange installationsanvisningar och dokument som visar vilka standarder produkten testas för.

Rosholt konstaterar att vissa rörmokare säger konsekvent nej till montera produkterna de inte ens återförsäljare - och rekommenderar att kontrollera detta med rörmokaren innan möten.

Vattentryck

Om du väljer att handla online, bör du också kontrollera att produkten är anpassad till norska förhållanden.

- Allt som kommer från längre ner än Tyskland bör kontrolleras extra noggrant. Italien har till exempel en stor fin design, men långt ifrån allt är det avsett för det vattentryck vi har i Norge.Det är ganska viktigt, betonar han.

I blogginlägget, påpekar han också att vi bara går över gränsen till grannländerna innan vattenledningar normalt ligger utanför murarna, och därför kan ha en annan kvalitet än röret som ska finnas i väggen, så vi gör det i Norge.

Tycker du om att handla på nätet, är det smartaste man kan göra för att rådgöra med rörmokaren att använda, råder Rosholt.

- Letar du efter en mycket speciell guld kran, kan du säkert hitta ett bra pris på nätet. När du har hittat vad du vill får du gärna höra rörmokaren vad han tycker om produkten eller möjligen vilket pris han kan erbjuda, sade han.

ADVERT

Mest populära