All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Hantverkstjänster - tips och råd

De flesta av oss kommer att komma i kontakt med en hantverkare över ett år. När du levererar din bil till en vanlig tjänst eller lämnas in för att reparera ett fel, blir det hantverksservicelagen (WHT) som reglerar avtalet mellan dig och verkstaden.

När du anlitar en snickare eller rörmokare för att ersätta den gamla taket i kabinen eller äldre hem har du köp, eller om du har anlitat en rörmokare och plattsättare till totalt rehabilitera den gamla badrummet, kommer det också Var hantverkslagen som reglerar dina rättigheter och skyldigheter. Om du har köpt en klocka utomlands där länken är för lång, kommer arbetet att förkorta det här i Norge att regleras av hvtjl.

Många har tyvärr haft problem, inklusive frustrationer och förseningar när de har förverkligat en hantverkare. Kanske är du en av dem som har lämnat jobbet en dag för att komma i kontakt med rörmokaren och kakeln som skulle komma fram till 09, men först visas 11, utan att säga att de var försenade. Eller har du en äldre släkting som har betalat snickaren hela jobbet i förväg, men upplevt att det inte syns efter halva jobbet har slutförts? Kanske har du vänner som har upplevt att den bilreparation som de fick veta att kosta 5 000 dollar har plötsligt blivit 10 000 dollar när de hämtar bilen.

Vi skulle vilja komma med några råd och tips som förhoppningsvis hindrar dig från att få problem med den hantverkare du engagerar.

Skriftligt avtal

Alltid ingå ett skriftligt avtal med hantverket och kom ihåg att behålla en kopia av det här självet. Ett muntligt avtal är lika bindande, men det kommer att göra det mycket svårare att bevisa vad du har kommit överens om. Det hjälper inte om du har rätt om du inte får rätt!

Innehåll

Vad ska avtalet innehålla? Få namn på båda parter (kom ihåg organisationsnummer för hantverkaren). Om det är enmansföretag, är hantverket personligen ansvarigt för eventuella påståenden du kan ha emot det.

Läs också:

Brist på köp av egendom

Så fort måste du anmäla brister när du köper en fastighet.

Avtalet bör vidare innehålla en beskrivning av det jobb som ska utföras. Om det f. Ex gäller rehabilitering av badrum, är det rekommenderat att få regleras i överenskommelse om att fästa den undre membran eller flytande membran, de material som används i konstruktionen av väggar som tål fukt, etc.

Startup Tid och när arbetet kommer att slutföras borde vara med!

Om arbetets karaktär gör det svårt att ange ett specifikt slutdatum, bör ett förväntat slutdatum anges så exakt som möjligt. Vi rekommenderar också att de dagliga betalningarna överenskommas, vilket upphör att gälla om arbetet inte är avslutat vid den överenskomna tiden.Detta garanterar ersättning för eventuella förseningar.

Det pris som ska betalas för tjänsten bör ges enligt avtalet, om det här är ett fast överenskommet pris eller en prisuppskattning. I det senare fallet kan detta inte överskrids väsentligt, och i alla fall inte med mer än 15%. Det finns ingen automatisk att en hantverkare kan fakturera 15% mer än vad som anges i prisuppskattningen, även om vissa hantverkare verkar tro på det.

Självstudier

Om du som konsument själva kommer att utföra delar av arbetet, det bör komma överens vad detta arbete består i och hur länge du ska vara disponibel för att genomföra detta.

Bokningar

Om en av parterna bokar, bör dessa anges i kontraktet.

Läs också:

Paint Rollers - så väljer du rätt

Hur man väljer rätt roller för uppgiften när redecorating inomhus.

merarbete

Any merarbete och förändringar på vägen bör komma överens skriftligen, där ett högre pris, tid etc är uppenbar.

Klagomål

Om du är på väg eller efter tjänsten påstås avslutat upptäcka att detta inte gjordes i ett fackmannamässigt bra sätt, eller är försenade, är det viktigt att du inom en "rimlig tid" reklam (klagomål) skriftligen till hantverkare. Påståendet ska ange vad du inte är nöjd med och anledningen till detta, vad du behöver (slutförande, åtgärd, prisreduktion, ersättning). Be om ett skriftligt svar på klagomål, där du också kan meddela att du kommer att engagera en annan hantverkare för att komplettera eller rätta (reparation) att detta borde ha gjort efter överenskommelse med dig och att du kommer att behöva bytas ut de extra kostnader som uppstår på grund kontraktsbrott.

Vägen framåt

Om du inte kan nå en lösning på tvisten, rekommenderar vi att du rådgöra med en advokat, som kan ge dig råd och information om dina rättigheter och hur dessa kan uppnås.

Artikel Författare Advokat Vegard Syvertsen är en del av Viivilla. nos expertpanel. Du kan skicka in frågor eller läsa besvarade frågor här!

ADVERT

Mest populära