All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Kritning och blekning betyder inte dålig färg

Kritning tillåter färgen på huset är bleka, men det gör ingenting för att skydda träet. Kontrollerad krita är faktiskt bra eftersom färgskiktet över tiden inte blir för tjockt.

Att kritisera

En viktig effekt av kritan är att ytan rensar sig själv. Smuts och andra föroreningar tvättas bort. Resultatet är bland annat mindre risk för smeden. Med andra ord kommer en bra oljebaserad husfärg att gråta efter en tid!

Viktig vikt

Vad försvinner? Kriten medför att intrycket av färgerna på väggen ändras. Men stora färgförändringar har fortfarande mer att göra med vissa speciella färger. När du som husägare tror att huset är blekat, kan orsakerna vara mer. Något har en direkt effekt på färgens ljusstyrka. Den allmänna regeln är att tillverkarens utomhusutbud alltid är det bästa valet för att bevara färgerna så länge som möjligt. Även om det finns många färger att välja mellan varje färg handeln, är det långt ifrån alla kombinationer som beter sig lika bra i solljus. Var därför försiktig så att du inte kör för stor "självkomposition".

Ökad UV-strålning och mer ozon på marknivå påverkar också färgerna. Ozon är en oxiderande gas som bryter ner organiska material - som färg. Ozonet bryter också ner gaser från vissa färgtyper, med efterföljande blekning. Nitrogena gaser, särskilt från bilar och svavelföreningar, arbetar i samma riktning. Utomhusmiljön har helt enkelt blivit mer aggressiv än den var!

ADVERT

Mest populära