All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Varm och varm med gardiner

Det måste inte finnas någon mätare på mätaren med gardiner som ska dras, men sidosjukar som är mer för dekorens skull har också en lunatisk effekt. Den viskar rent visuellt som en mjuk övergång mellan två hårda ytor; vägg och fönster. Men fysiskt märker vi också att textilierna isolerar genom utkast och dämpar ljudet i rummet.

- Många är förvånade över hur stora gardinerna är, säger Jannicke Sveen på Inrikeshuset INTAG och tillägger att gardiner är ett viktigt designelement som lyfter hela rummet.

Bra med gardin

Gardiner har varit ute av inredning, de är nu på väg tillbaka.

Idag upplever hon ett ökat intresse för gardiner, både från projektmarknaden och privat. Efter många år när gardinerna har varit ute av inredning, är de nu på väg tillbaka.

- Skälet till det är förmodligen de positiva effekterna textilierna har på rumsupplevelsen, säger Jannicke. Rummen ska vara bra att vara i, och då måste vi arbeta med alla sinnen - inte bara den visuella.

Hon har visat lite om hur ett gardinlöst vardagsrum upplevs.

- Vi skickade stewarderna till städaren och när vi tog dem ner, var det ett stort eko i rummet. Inte trevligt alls, "sa hon och skrattade lite.

Fler höjder

För att säkerställa att gardinerna inte tar för mycket av dagsljuset, är gardinerna monterade på väggen bredvid fönstret. Men spara inte höjden även om du inte tänker dra. Flera höjder bredvid varandra ger mer volym och ser vackrare ut, textil expertens råd.

Flera höjder bredvid varandra ger mer volym och ser trevligare ut.

ADVERT

Mest populära