All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Kan många bostadsarrangemang undvikas?

Vad gör du när det hem du just köpt verkar ha ett sovrum och ett badrum mindre än det skulle ha förutom vattenskador, farlig el- anläggningar och brandfara?

Familjen Aarhoug / Salter kan inte göra annat än skratta åt det.

- Nu har vi spenderat så mycket tid att vara trött, arg och frustrerad, så nu behöver du bara se komiken i hela grejen, berättar Berit Cecilie Aarhoug.

I februari flyttade de in i ett uppenbart snyggt renoverat radhus med fyra sovrum i Oslo. De såg fram emot de fyra barnen 8, 9, 10 och 15 för att ha egna sovrum och såg fram emot mer utrymme.

Det nya radhus vardagsrummet var allt annat de tänkte på.

Två badrum, ingen kan användas

I självdeklarationen från säljaren meddelades att det enda badrummet var självintendighet / omsorg, men säljer försäkrat både mäklare och köpare att det gjordes av professionella. Detta ingick också i mäklarboken och granskades på kontraktsmötet. Familjen ville inte bjuda innan den bekräftades och lämnade bud för dessa försäkringar.

Livsrisk: Att se ut som badrummet när du dränerar badet. Unsecured elektriska ledningar i hela gör det risk att ta en dusch eller dusch.

Men det tog bara några timmar från övertagandet av townhouse tills badgolvet var under vatten, men ingen hade använt det. Så småningom fann de att det fanns stora vattenläckor i golvet och taket under badrummet, och proffs berättade för mig att det bara var en fråga om tid innan taket kunde tävla. Något som också gjorde kort därefter. Väggarna på bottenvåningen bryter ut för att vattnet förmodligen också har härgat där.

- När vi duschar måste en av oss stå ett hinkskydd för att fånga allt vatten. Vi kan inte stå för dusch heller eftersom det visar sig att det finns många elektriska ledningar bakom badkaret och runt handfatet som är osäkrade. Dessutom läcker båda tvättställen, dräneringen är inte igensatt, det kommer inte sluta ta. Det är helt enkelt dödligt och barnen får inte vara ensamma i badrummet. Här måste allt brytas, säger Berit Cecilie Aarhoug.

- Vi trodde att vi kunde använda badrummet i källaren som en krislösning, men det visade sig att det inte släcker. Det är med andra ord inte möjligt att duscha där eftersom det bara finns ett toalettrum, inte ett badrum som det såldes som, säger Aarhoug.

I framtiden för 2015, när säljaren köpte, fanns det bara ett toalettrum i källaren. Säljaren har bara installerat duschkabinen och sålt den vidare som ett badkar.

Saknar en vägg

Och det finns många andra saker som är fel, något de har fått av rörmokare och elektriker.

- Den elektriska anläggningen är hemskyddad, och de gamla jordade kablarna är avskurna och ersatta med nya som är ojordade.Bara vi sätter på en ugn, så flödet går. Det finns överspänning överallt, och säkringsboxen är ett skämt, för ingenting är rätt. Säljaren har inte informerat om att han har bytt ut alla elanläggningar på 2: a våningen och större delen av 1: a våningen. Detta kan ses som att säljaren har gjort ytbeläggning av väggar och golv. De gamla trådarna är överdimensionerade, medan de nya är helt vita och målade på färg. Säljaren har också byggt ett extra sovrum i delar av vardagsrummet, och den här väggen har ledningar och kontakter på båda sidor. Dessutom hade säljaren inte sagt att två av sovrummen var separerade av skåp, inte vägg.

MANGLET VEGG: När skåpen i sovrummen togs bort saknade en vägg.

Detta hittade paret när de gav bort skåpen på flänsarna. ingen dag efter förvärvet.

- Den som tog med dem frågade oss om vi insåg att det inte fanns någon vägg bakom. Vi var naturligtvis inte medvetna, eftersom det inte var möjligt att se denna synvinkel eller övertagande. Så här är inte heller fyra sovrum, säger Aarhoug.

Säljaren nekade först att veta om det, trots att han hade lagt kontinuerliga golv genom båda rummen. Eldstaden som såg så snygg ut på utsikten visade sig vara helt osäker med lösa rör.

- Brandkåren har informerat oss om att det är dödligt och oanvändbart. Vi inser nu att vi har köpt katter i väskan, men vi måste bara göra det bästa.

Se till att det inte finns några tvivel.

För att spara på kvittot på den nya köksmaskinen, är många av oss bra på det, men när det gäller dokumentation om elverk eller renovering är många huvudlösa.

En ny undersökning från NITO Takst visar att nio av tio skattebetalare anser att nordmän inte har tillräcklig dokumentation för renoveringsarbete och uppgraderingar i hemmet när de ska sälja.

Många papper kan i värsta fall sänka värdet på ditt hem, du kan kämpa med ett eventuellt anspråk senare och du kan uppfattas som en oärlig bostadsförsäljare. Och om du aktivt har lämnat falsk information kan du sälja en förlust vid tvist.

Ta sedan bilder, spara kvittot och sätt det i ditt hus. Eftersom ja, du borde ha ett hembrummer. Du kan också använda Boligmappa di online.

Säkerhet för båda parter

Enligt Espen Fuglesang, VD för NITO Takst, är det alltid lämpligt att ta hand om kvitton och papper så att de är tillgängliga för alla krav. Att inte ha papper i ordning kan få konsekvenser.

- När du säljer ett hem är papper bevis på vad som har gjorts i hemmet. När du har använt yrkesverksamma att arbeta, beräknas dokumentation av arbete och kvitto som säkerhet och garanti. Utan det kan du riskera tvivel om huruvida arbetet har gjorts av yrkesverksamma. Det kommer också att påverka tariffen eftersom det är svårt att se om alla fungerar ordentligt, särskilt på våtrum och elinstallationer, korrekt gjort, säger han.

Han säger att det är mycket varierat vad folk klagar över, men att våtrummen är en berömd gangster. Detsamma gäller för dränering, takläggning, bostadsförspänning, fukt och mögel i källare och vindar samt olaglig verksamhet relaterad till användning, såsom uthyrningslägenheter.

- Många har för höga förväntningar på det hem de köper. Om du köper en begagnad fastighet kan du förvänta dig att uppgraderingar och underhåll förväntas. Det finns ett antal klagomål om sådana bostäder som inte är motiverade.

Vi gillar att spara pengar

Det är självklart okej att göra några uppgraderingar. Exempel på bland annat tapeter, färg, läggning av golv och liknande. Men när det gäller elektriskt arbete, uppgradering av våtrum, dränering eller montering av källare eller loft, är det mycket viktigt att arbetet utförs av professionella.

Men är vi på eget initiativ eller är vi helt enkelt inte medvetna om vikten av denna dokumentation?

- Det är inte nödvändigtvis slöhet, men tyvärr görs ganska val för att spara pengar. Det är inte så att människor har brutit upp papper, men jobbet är faktiskt inte gjort av proffs. Tidigare fanns det inget så starkt fokus på dokumentation, men vi ser att det har blivit allt viktigare med tanke på garantierna och livslängden för det arbete som utförts. Det är inte ekonomiskt att spara tiotusentals i ett vått rum som börjar läcka efter ett år, säger Fuglesang.

Exposed av deklarationen

Hjälp, som representerar köparen vid Stovner, har fått protokollet från föregående balansdagen, där det verkar som om säljaren har påpekats flera av de villkor som han nu nekar till att ha känt till.

VATTENVATTEN: Det finns stora vattenläckor i golvet och taket under badet, och proffs har meddelat att det bara är en fråga om tid innan taket raser.

- Dessa misstag har försvunnit magiskt i den självdeklaration som följde vårt köp, så det är självklart att det finns mycket att säljaren inte har informerat om vilka han definitivt borde ha informerat. Säkerhetslåset på dörren fungerar inte, fönstret i köket kan inte öppnas, markiserna fungerar inte och garagedörren föll i medarbetarens sinne mina dagar efter övertagandet. Dessa fyra saker förklaras i det tidigare uttalandet om självbestämmande, men det föreföll inte i denna självbestämmanderätt, trots att det inte är fastställt.

- Det har varit otaliga yrkesverksamma här sedan övertagandet, och många rapporter har gjorts om villkoret och bedömningen av de olika skadorna. Alla är överens om att arbeten inte utförs av proffs, säger Aarhoug.

Fick riskinformationen

Säljaren har nu rätt till rättegång och är representerad av Protector.

- När det gäller badrummet från 2015 har mycket riskinformation lämnats i rapporten som fanns tillgänglig vid försäljningen. Det framgår av bostadsförsäkringsrapporten att det andra badrummet saknas och att badrummet måste renoveras fullständigt genom ägarbyte ", säger advokat Tommy Ravndal.

Ravndal säger också att elverket är från byggnadsåret och att defekter upptäcks först efter att ha köpt en kontaktad elektriker för fullständig granskning.

- Köparen hävdar att säljaren har utfört oskolat arbete eftersom de inte kan lämna dokumentation, men säljaren har aldrig utfört arbete på fabriken. Garagedörren åtgärdas av BRL utan kostnad för köparen. Säkerhetslåset är också deras ansvar, men köparen kommer inte att kontakta dem. Den saknade muren i sovrummet betalas och när det gäller köksfönster som inte kan öppnas, måste det helt enkelt ändras på grund av ålder, pekar ut Ravndal.

Med andra ord är det oenighet mellan säljare och köpare på flera punkter.

Undvik ord mot ord

- Det är inte okänt för oss att det finns ord för ord i många saker. Husägare bör ta hand om papper och kvitton, så att omständigheterna kan verifieras. Misstag betyder inte att det är gjort av okvalificerade arbetare, och då är pappren bra, säger Ravndal i Protector.

PROSPEKT: Vem ska ta ansvar för saknad information? Är det att sälja, köpa eller ska de professionella aktörerna i bostadsbranschen ha mer ansvar?

Han tror att säljare behöver bli bättre informerade om allt som ska skrivas till köpare och att det är bättre att ge för mycket än för liten information. Muntlig information skapar vanligtvis konflikter eftersom ord blir ord. Dessutom önskar han att köparen faktiskt tar en noggrann titt på informationen som lämnas innan du skickar bud, eftersom många inte reflekterar över vad som är svartvitt.

- Att köpa ett nytt hem medför också många förväntningar, och detta spelar ofta in. Men förväntningarna på ett hus som byggdes år 1977 borde skilja sig från förväntningarna på något helt nytt.

Men är detta fall unikt och hur mycket argumenterar vi verkligen för att köpa och sälja bostäder? Det är svårt att svara eftersom det inte finns någon undersökning eller statistik som du kan använda som ett staket.

- Low Conflicts Level

Protector har sålt ägarförändringsförsäkring eller bostadsmäklareförsäkring som den nu är, sedan 2004 på den norska marknaden. De tror att medierna, liksom konsumentrådet, ofta ger en falsk bild av hur mycket hemköpare och säljare argumenterar.

- Totalt är det ca. 100 000 bostadstransaktioner årligen i Norge, och vi representerar försäljning på cirka hälften, dvs 50 000 av dem. Idag är konfliktnivån bara 1,8 procent, och i motsats till vad du ofta läser i media faller det faktiskt, säger Ravndal.

Detta är ett tal som är signifikant lägre än konsumentrådet, hjälp, husägare federation och andra arbetar med, varför är det så?

- Det är sant att det finns olika definitioner av konflikt. Finns det några förfrågningar, frågor, meningsskiljaktigheter, frågor som behandlas av styrelsen, frågor som när domar eller tvister som löses utanför domstol på andra sätt? Fordringshavare kommer att tilldelas av domstolen 31 procent av det belopp de behöver. Det här är en tydlig indikation på att hemköpare har orealistiska förväntningar i förhållande till domstolens tolkning av avyttringslagen, säger Ravndal.

Ravndal hoppas att standardiserade avskrivningar och livstidstabeller så småningom kommer att införas, eftersom det kommer att förenkla grunden för ersättning.Dessutom vill beskyddaren ha en lag som syftar till skattebetalare och professionellt ansvar eftersom de tror att det borde ligga framför konsumentansvaret.

- Säljaren är också en konsument. Det glöms ofta, påpekar han.

- För hög konfliktnivå

Konsumentrådet har länge velat ha en säkrare bostadshandel eftersom de tror att den nu har en oproportionerligt stor konfliktnivå.

En undersökning konsumentrådet lanserades i mars i år, visade att 26 procent av bostadsköpare trodde att de hade anledning att klaga efter förvärvet, men att många gav upp tidigt.

- Endast 17 procent kom så långt att de faktiskt klagade. Vi är därför nöjda med parlamentets poäng för ett säkert bostadsområde handel och hoppas att vi nu har en bra och neutral översyn kommer amatörer i bostäder handel god, dvs säljare och köpare, säger Randi Flesland, chef för rådets Consumer.

Hon tror att de olika numren på konfliktnivå handlar om vilken roll de har.

- Det är till exempel tydligt att Protector kommer att kämpa för sin modell, och då är det fördelaktigt att peka på en låg konfliktnivå. Men i prospekt och annan proprietär reklam annonserar försäkringsbolag för höga konfliktnivåer för att visa behovet av sin produkt. Jag har sett att totalt 1 av 5 egendomsköp är i konflikt, så det är något som skäller.

Konsumentrådet började 2016 att producera rapporter om konsumenttrender där de samlar in statistik från alla konsumentskådespelare, inklusive de olika klagomyndarna. Nummer från rättssystemet måste komma från domstolarna, men Flesland borde kunna få det.

Rådets Konsument anser att den danska modellen där man inte teckna försäkring mot varandra, men att det kan garanteras tillsammans, är en mycket bättre lösning än den vi har idag. När säljaren måste ge ett tillstånd rapport, som är den myndighet som definieras och genomförs av en godkänd värderingsman, en el rapport och ett erbjudande om ett ägarbyte som säljer erbjudande att betala hälften. Då kan köparen själv bestämma försäkringsnivån, vilket företag han vill ha och betala sin andel.

- Sedan finns det andra ord, rapporter som visar de kända defekter som egendom kan ha, medan en gemensam försäkring täcker upp för eventuella dolda fel. Då är du tillsammans för en lösning, inte på en kollisionskurs med varje försäkring mot varandra, som det är i Norge, säger Flesland.

Ett sådant arrangemang innebär att Protector and Helps försäkringssystem, som de arbetar idag, kommer att försvinna om de inte överensstämmer med en ny modell.

måste tala samma språk

Dag Are Børresen, advokat Hjälp Insurance, anser att det finns inköp uppfattning om de är i konflikt med säljaren som är viktigast, inte ägarbolagens definition. Han tror att siffrorna måste vara baserade på det. Många är osäkra på vad de hävdar och behovet av experthjälp är stor.

TIPS: Familjen anser att det har varit svårt efter bostadsinköp, och är beredd att spendera mycket tid och ansträngning för att kämpa framåt.

- Omkring 1 av 3 med hemköp försäkringar kontaktar oss med stora och små frågor. Av dessa förfrågningar tas hälften av sakerna. Få krav är uppfyllda vid första försöket och kräver mer omfattande juridisk hjälp. I den här situationen kommer de flesta att upptäcka att de står i konflikt trots att många av dessa är löst innan de hamnar i domstol.

Børresen säger att de väldigt mycket vill hjälpa till att minska konfliktnivån, men det är svårt att få alla att prata samma språk.

- Du måste vara överens om hur detta ska göras, hur det ska definieras och beräknas. Det är i allas intresse att få så noggrann en bild av konfliktnivån som möjligt, så vi hoppas på sammanlagd statistik på branschens vägnar snart.

Han tror att om branschaktörerna lyckas med en gemensam statistik där det är lätt att förstå hur man når siffrorna, och inte minst att det finns överenskommelse om dem, så har det kommit långt.

Oense med siffrorna

Med andra ord finns det ett stort gap mellan Protector och Help-konfliktnivåer, som representerar säljaren och köparen. Det ligger långt ifrån 1, 8 procent till 1 av 3, dvs 33 procent.

En ny undersökning som publicerades av Huseiernes Landsforbund i juni visade att 10 procent av hemköpare har haft konflikt med säljaren efter bostadsinköp. Sex av tio hemköpare hittade saknas eller saknas efter att ha flyttat in i hemmet.

När konsumentrådets marsrapport visar att 26 procent trodde att de hade anledning att klaga på bostäder, är förvirringen klar.

Branschen och aktörerna i bostadsomsättningen har uppenbarligen olika uppfattningar om var konflikt är bostad. Eftersom ingen enhetlig och offentlig statistik finns tillgänglig på detta område är det upp till varje spelare att definiera vilken konflikt som helst.

- Det är olyckligt att de kommersiella aktörerna i bostadsbranschen har ett intresse av att prata ner på konfliktnivå och sakta ner de problem som säljare och köpare upplever. Det skulle vara bra om vi får en riktig statistik som berättar om den faktiska konfliktnivån. Vi i HL är övertygade om att det kommer att bidra till en bättre debatt och utlösa nödvändiga åtgärder från politiker ", säger Morten Andreas Meyer, generalsekreterare för hemmedelsföreningen.

Meyer anser att amatörerna i bostadsbranschen, det vill säga att sälja och köpa, inte är väl omhändertagna vid senare konflikter.

- Det behövs lagstiftningsförändringar som stärker de professionella aktörernas ansvar, dvs fastighetsmäklare och skattebetalare, och ger dem ansvar för felaktig och otillräcklig information om hemmet som är tillgängligt för försäljning. Tjänstemännen måste få ett offentligt tillstånd och vi vill också att försäkringsbolagen utvecklar gemensam försäkring för säljaren och köparen. Det kommer att bidra till ett starkare gemensamt intresse för att erhålla all relevant information på bordet, inklusive den som kan dra av priset på fastigheten.

Meyer anser att vi måste ha ett mer konsumentvänligt system för hemförsörjning som ökar säkerheten och minskar kostnaderna för säljare och köpare.

Arbete pågår

Är det inte dags för ett gemensamt system att få en korrekt bild av konfliktnivån?

- Vi borde definitivt få det, och det är just därför vi har tagit initiativ till att göra det. Vi är oroade över att siffrorna måste vara trovärdiga och oberoende så att de är övertygade om att de ger en sann bild av konfliktnivån på dagens bostadsmarknad. Mätningarna måste vara fasta, där man enas om vad man ska mäta, och dessutom måste man mäta med tiden för att se utvecklingen, säger Christian Vammervold Dreyer, VD för Eiendom Norge.

Eftersom det inte är fastigheter Norge som har siffrorna är de beroende av att de externa aktörerna levererar. För att minska konfliktnivån i bostadsbranschen har de arbetat målmedvetet i många år, och de är oroliga över att beslut som fattas och diskussionen är faktabaserade.

- Idag upplever säljare cirka tio procent av bostadstransaktionerna. Faktum är att konfliktnivån i bostadsområdet minskar dokumentligt. Med detta sagt är det inte detsamma som att vara lågt och att det inte finns någon signifikant förbättringspotential här.

De är i dialog med försäkringsbolagen om hur man gör det, och de sitter också i en arbetsgrupp för att ta hand om den norska bostadsmodellen. Här jämförs den med den danska modellen, för att se vad som är det bästa alternativet här hemma.

Dreyer hoppas att en ny statistik kommer att vara på plats år 2018.

ADVERT

Mest populära