All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Stuga med bonus

"Försäljning och leasing" är ett koncept som har varit i Norge sedan början av 2000-talet. Konceptet är följande: Du köper ett fritidshus, vare sig det är en stuga eller lägenhet som är ansluten till ett hotell. I de flesta fall är enheten uppdelad som självhushåll; det vill säga du blir dess juridiska och formella ägare. Köpet åtföljs dock av ett leasingavtal i form av en hyresklausul. Detta reglerar hytten av hytten till hotellet. Till exempel kan du ha rätt att använda stugan i juni, juli och augusti medan hotellet kommer att hyra det för resten av året och använda det för sina gäster. Eller att du kan använda stugan för alla skollov, men att den ska hyras ut ur dessa.

Vintersäsongens vinst

I över tio år har Ole Eikeland och familjen haft en stuga på vattenkanten av Holmsbu. Kabinen är ansluten till vad som nu är Quality spa och resort hotell. Fastän Eikeland betalade mer än tre miljoner kronor till hytten, tror han inte att det gör någonting som han bara kan använda det på sommaren och måste lämna det till hotellet för uthyrning under nio av årets tolv månader. Eftersom han tjänar pengar på det, cirka $ 100.000 årligen.

- En oanvänd stuga är vanligen död huvudstad, men med retur ger vi pengar när vi inte använder stugan själv, säger Eikeland. Och det är inte så att familjen aldrig kan vara i stugan utanför sin mätta tid.

- Vi kan alltid berätta för hotellet om vi vill använda stugan en helg utanför tiden "våren". Om stugan är tillgänglig kan vi använda den, men då för betalning för tvätt, säger Eikeland.

Vanlig hytt sommar

I juni, juli och augusti är han dock helt övervakad av stugan. När familjen kommer ner på sommaren spenderar de ett par timmar vilket gör stugan hemtrevlig. De tar ut personliga föremål, till exempel bilder och ornament, eftersom de har låst i hyttens tillhörande bud. När de går till hösten rensar de de personliga ägodelarna och stänger av förvaringsrummet. Kabinen överlämnas till stället som den mottas:

- Den första juni tar vi kabinen med allt ner till rätt antal bestick. Skulle vi förlora en gaffel under sommaren kommer vi att ersätta det innan vi levererar stugan tillbaka till hotellet för lågsäsong, förklarar Eikeland. På samma sätt ersätter hotellet det om någon av sina gäster skulle förstöra någonting.

Underhåll

Det finns en sak som skiljer sig något från en vanlig norska hyttsommar för familjen Eikeland: De behöver inte oroa sig för väggar att måla, byta fönster eller byta bord som behöver bytas ut.

- Det är kanske det jag tycker bäst om konceptet: En viss andel av hyresintäkterna går till en underhållsfond för alla stugor här, och hotellet garanterar att allt hålls uppdaterat. Ett år, kanske min stuga måste lösas, nästa är grannens.Det är väldigt bra att inte spendera din semester på detta, säger Eikeland. Han tillägger att det också finns en känsla av trygghet att veta att hytten används på vintern, så han tappar frusna vattenledningar eller andra skador.

Enklare stuga tag

Fastigheter Fred Ivar Myrseth, som också är huset Owners Association s distriktschef i Buskerud South, har sålt många "leaseback" -hytter upp under det senaste decenniet. Han säger att tanken att släppa underhållsarbete är en av de främsta anledningarna till att människor köper sådana stugor. Han tillägger att många också gillar den lyxiga det erbjuder att ha en hotellmottagning i samband med stugan, även om extra tjänster kostar pengar.

- Att du kan ringa receptionen och få en flaska chablis vid dörren och att någon kan rengöra och tvätta efter att du har gått - det är saker gradvis blivit viktigare för köpare än hyresintäkter, säger mäklaren.

Sure uthyrning

Myrseth är noga med att inte över sälja hyres möjligheter när han säljer denna hytter typ. Mängden hyra du hyr av beror på hur mycket hotellet ligger. Vissa projekt har garanterat leasing för en, två eller tre år, men de flesta har ingen hyresgaranti. När konceptet var helt nytt hoppades individen att tjäna stora pengar på dessa typer av stugor. De åkte på en smäll när finanskrisen började 2008.

- När finanskrisen kom 2008 till några som kan ha hoppats på höga vinster och som misslyckades perioder utan hyra, sälja bort. Nu ser vi att marknaden har normaliserat och att spekulanterna är borta, säger Myrseth.

Ej beroende av hyra

För stugaägare Eikeland är inte familjekonomi beroende av att hyra ut stugan. Intäkterna varierar från år till år. Finanskrisen var märkbar, men konceptet överlevde den ekonomiska turbulensen visar att modellen är robust, säger han:

- Under finanskrisen kämpade hotell med drift, vilket ledde till en ny ledning företag tog över 2009. Det var inga problem att få nya drivrutiner. Detta visar att konceptet fungerar även under svåra ekonomiska tider, säger Eikeland.

ADVERT

Mest populära