All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Stuga i Sverige


- En smart plats att starta sökandet efter en stuga i Sverige finns på hemsidan. se, Leif Fourong, fastighetsmäklare i Fastighetsverket föreslår. Det finns också svenska fritidshus på farten. nr.

- I Sverige finns ingen bostadslicens för hus och stugor. Om du hittar drömkabinen, och den är registrerad som en villa, finns det inget i sättet att du kan använda det som ett fritidshus och bara använda det på sommaren, säger han. Observera dock att vissa lägenheter har en bostad, men inte stugor och hus.

Huvudansvar

I Sverige har köparen ett större ansvar än i Norge för att undersöka fastigheten. Fourong uppmanar därför valde nordmän att noggrant granska bostäderna som de överväger att köpa. Eventuellt kan du underteckna kontraktet under förutsättning att en teknisk skickrapport är tillfredsställande. Fastigheten granskas för fel och brister i byggnadskonstruktionen, och du kommer att få en rapport där du kommer att få meddelande om eventuella brister.

- Eftersom köparen i Sverige har en 10 års garanti mot säljaren väljer säljaren ofta att rita en sådan statsrapport före försäljningen. Då kommer det med en försäkring och ansvaret överlämnas till den enhet som utför rapporten, förklarar Fourong.

Bjud inte bindningarna

Bud är inte bindande i Sverige. I teorin kan du placera bud på flera egenskaper samtidigt och vid behov dra tillbaka från den om du får ett bud för båda egenskaperna du har skickat.

- Ingenting är klart förrän kontraktet har tecknats, säger Åsa Karlsson, fastighetsmäklare på fastighetsbyrån. Detta innebär att om du har gjort ett bud och accepterat detta av säljaren, kan en annan köpare fortfarande kunna skjuta upp och skicka mer. Kabinen är inte din innan kontraktet är undertecknat.

Skatter och avgifter

- Köparen måste betala en registreringsavgift på 1,5 procent av inköpspriset, påpekar fastighetsmäklaren. Dessutom en dokumentavgift på ca 800 NOK. Kommunalavgiften varierar från kommun till kommun, men är cirka 2 500 kronor.

I Sverige ersätts fastighetsskatt av kommunal avgift. Avgiften uppgår till 0,75 procent av skattevärdet men högst 6 600 kronor per år. Värderingsvärdet fastställs av staten. Det är värdet av hemmet som återspeglas i denna summa, och platsen har inget att säga.

Norge och Sverige har ett skatteavtal som fastställer att försäljningsvinsterna är skattepliktiga i båda länderna, skriver skatteförvaltningen. nr. Den skattepliktiga vinsten beräknas enligt svenska regler i Sverige och norska regler i Norge. Ska du sälja ett fritidshus i Sverige måste du betala inkomstskatt i Sverige, vilket är 22 procent av vinsten. Skatter betalade utomlands kan hävdas dras av den norska skatten på vinsten.Dessutom beskattas du i Norge enligt norska regler. Om du har ägt och använt stugan tillräckligt länge för att uppfylla villkoren för skattefria vinster till salu, är vinsten skattefri i Norge. Då kan du inte göra anspråk på avdrag i Norge för den svenska vinstskatten.

Sverige har avskaffat arvsskatt. Om du är en norsk herrgård i Sverige måste du dock betala arvskatt enligt skatt. nr.

- Lån i Norge

På frågan om det land där man bör ta lån för att köpa bostäder i Sverige, råder Thomas Sevang Nordea norrmän att ta lån i Norge.

- Det vanligaste rådet är att lånet är upphöjt i det land där kunden har fast adress och inkomst. Då finns det ingen valutarisk i samband med återbetalningarna, förklarar han.

- Nackdelen är att du får en valutarisk i samband med fastigheten, säger han. Om växelkursen i landet ändras kommer både skulden och vanligtvis bostadsvärdet att förändras i samma takt, förklarar Sevang.

Använd advokat

Ronny Mulstad är advokat och uppmanar norrmän att använda sin egen advokat när han köper ett hem utomlands.

- Sverige är ett relativt okomplicerat land att köpa ett fritidshus. Ännu - använd en advokat, säger Mulstad. Han föreslår att hitta en advokat med goda referenser i det land du köper in.

Efterfrågan

60 000 norrmän har semester utomlands. En i fyra är i Norden. Nya siffror från prognoscentret visar att 91 000 norska hushåll planerar att köpa hem utomlands de närmaste åren.

- Efterfrågan varierar med växelkursen, men totalt sett finns det ett stort intresse för fritidshus i Sverige från norrmännen, säger Lief Fourong i Svensk Fastighetsförmedling. Han säger att nordmän kräver alla typer av hus, men de mest populära är de exklusiva havsutsiktshusen i prisklassen tre till sex miljoner. Flera nordmän kommer också ha små gårdar.

Holder samhällen lever

Jim Noble Svärd är fastigheter i Åremäklerna, som ligger i Jämtland, och kan berätta om en marknadsföringsstrategi som spelar på den starka köpkraft och det ökande intresset av fritidshus i Sverige bland norrmän.
- Vi vänder oss till norska spekulanter när vi marknadsför ett sommarhus och även delvis helårshotell, säger Edelsvärd.
År 2009 rapporterade Östersunds Post att en av tre stugor i Åre-områdena ägs av nordmän. Enligt Edelsvärd är tätheten hos norska stugor ännu högre i vissa områden. Storlien säljer till exempel fyra av fem hytter till norrmän.

Medaljets baksida?

Invasionen av pingviner Norrmän till svenska bosättningar gör att fastighetsmäklare kan heja, men medaljen har en baksida.
- Norrmän driver ut sina egna ungdomar. De har större köpkraft och konkurrerar med svenskar på bostadsmarknaden ", säger Magnus Dahlin, konsult hos näringslivet i Åre kommun.
Sören Ericsson är borgmästare i Strömstad kommun, där nästan 90 procent av fritidshusen säljs till norrmän.Svenska ungdomar och pingviner Norrmän tävlar om samma egenskaper. Ändå är han positiv mot nordmännens avsikter.
- Norrmänna håller byn vid liv. De lever i servicebranschen, som utan kapital från Norge skulle ha lämnat dockan, säger Ericsson.

ADVERT

Mest populära