All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kostsam koncept

[Ugjyldig objekt (NAV112353)]

Att bo i en låda, Quadrature - Urban Landmark, ICON - den nya gamla stan.

Dessa projekt är bara några exempel på nya bostadsprojekt som under hösten marknadsförs av aggressiva byggare.

Farlig ekonomi?

Marknadsmaterial från byggarna. Visa mer

Folkmassan ska inte förbises: Extremt små lägenheter med extremt höga priser marknadsförs mot en ung publik som väldigt vill vara urban och trendig.

Resultatet är att unga första gångsföretagare köper lägenheter med kvadrameterpriser på upp till 80 000 kronor.

Och när du vet att det genomsnittliga kvadratmeterpriset för lägenheter i huvudstaden sällan överstiger 34 000 kronor, kan det vara en fråga om nervositet?

KLICKA HÄR FÖR ATT SE MER OM EKONOMI i Compact bostadsprojekt - OCH varför det kan är bra att tänka två gånger innan du köper.

Guld i taket

- Jag ser att flera av dessa projekt har kvadratmeter mellan 50 000 och 80 000 kronor. Till exempel får du 15 kvadratmeter för 1, 1 miljon kronor - då borde det vara guld i taket, skrattar på docent på BI norska handelshögskolan, Håvard Hansen.

Han svarar på byggherrarna.

- De verkar med psykologisk prissättning, vilket innebär att hemmet verkar vara billigare än vad det är genom att rita ut delar av en prisbild. Till exempel får du en lägenhet på 199 000 kronor, även om priset inklusive gemensamma skulden verkligen är 1, 2 miljoner kronor. Denna psykologi fungerar faktiskt och du är mer benägna att köpa även om du senare upptäcker att det här är faktiskt dyrare än du trodde i utgångspunkten, säger han.

Håvard Hansen påpekar att det inte nödvändigtvis är olagligt i denna typ av marknadsföring, så länge det också beskriver offentlig skuld och andra kostnader.

DinSide Economy anger att bostadskonceptet Living in a box och ICON är organiserat som bostadsföretag. Kvadraturen är organiserad som en union. Således är priserna i Quadrature-konceptet omedelbart synligare.

Ett nytt koncept

- Denna typ av marknadsföring, med kalla broschyrer och coola namn, skiljer sig tydligt från traditionell marknadsföring av bostäder. Här är ett koncept som säljs, du har gjort det till något annat och mer än bara ett hem. Konceptet är baserat på en livsstil med unga, höft och urbana, snarare än andra och mer traditionella materiella relationer, som praktiska saker och egenskaper hos hemmet. Detta riktar sig särskilt till unga hemköpare, säger BI-forskare.

Den intensiva och stora -promotionen i form av tunga, färgglada och kalla broschyrer har också ett syfte.

NYA BYGGNADER

Vill du köpa en sådan fastighet? (Closed)

Nej (82%) 421

Ja (13%) 67

Vet ej (5%) 23

Avstvemningen styrs inte och speglar bara läsarens egna åsikter.

- Potentiella köpare nerlösa med marknadsföringsmaterial, vilket kan göra bostadsprojektet en mer allvarlig frimärke, säger han.

Håvard Hansens råd är tydligt.

- 50, 000-80. 000 kronor per kvadratmeter för dessa projekt är överlägset rimlig. Letar du efter ett hem, och inte ett koncept, är detta ett mycket riskabelt köp, men det är gratis prissättning i Norge. Ändå är jag säker på att det finns så bra och trendiga lägenheter på andra håll i Oslo till lägre priser, avslutar han.

Konsumentombudsmannen undersöker

- Vi håller på att gå igenom marknaden materialet för dessa bostäder koncept för att se om de håller sig inom marknadsföringslagen, och om de krav som Konsumentombudsmannen har i övrigt uttryckt följs, säger sektionschef i konsumentombudsmannen, Allemagne Eek.

Men har du intrycket att lagen eller kraven kanske inte uppfylls?

"Det är förmodligen för bra att vara sant om det inte finns någon överstigning," sade Eek.

Konsumentombudsmannen har särskilt uppmärksammat att ge god information till ungdomar som köper bostäder för första gången.

- Det ska alltid tas med en redogörelse för hur mycket den månatliga boendekostnaderna är risken att räntorna går upp, och vad den kommer att innebära för boendekostnader, säger Chief.

Eek håller med Håvard Hansen från BI genom att det innebär troligen en betydande ekonomisk risk för att köpa in en av de nya djurboendekoncept.

Ytterligare information om marknadsföring av bostäder propaganda:

NRK Bard hjälper hip bostadsprojekt.

ADVERT

Mest populära