All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Korrekt verktyg ger effektiv båtdämpare

- Den bästa tipsen för att spara både tid och kropp är att använda rull- och förlängningsaxlar vid applicering av en bas. Men även på andra områden kan det rätta verktyget spara tid och ansträngning, säger produktchef i Jordanien, Vibeke Stensrud.

Vårpussel börjar på hösten

Ett viktigt råd är att göra rätt arbete under hösten. När båten tas upp ska den spolas och tvättas noggrant. Fett hela skrovet med vax. Då blir springtrycket också enklare.

- På våren går du över med en fin stålborste och spola ren. Se till att all smuts avlägsnas innan du applicerar fasta ämnen. Basen ska appliceras med en rulle, den går snabbast. Om du har en förlängningsaxel kan du rädda ryggen och axlarna, säger Stensrud. För mjuka bottnar ska du använda grön gruvull. Mjuka beläggningar ska appliceras på tjocka lager, så du har något att luta på under säsongen. Den görs bäst med en kraftfull rulle. Med hårda fasta ämnen är det annorlunda. Här måste du ha ett tunt skikt som inte hämmar båtens fart. Därför måste du använda ett annat verktyg. Filtrull är lämplig för denna typ av fastämne.

Läs bruksanvisningen

- Kom ihåg att olika typer av jord har olika egenskaper. Läs därför lådan noggrant. Om du inte följer rekommendationerna om temperaturer, torkning och lansering kan resultatet bli då, säger Stensrud. Hon förstår inte båtägare som köper bottnar för 200 kronor, men använd billiga borstar för att lägga på tyget.

- En dålig borste ger ett ojämnt lager och förlorar bysten. Då blir det slöseri med att spendera mycket pengar på fasta ämnen och lacker, säger produktchefen.

Träverk

För träbearbetning och lack blir skillnaden mellan bra och dåliga verktyg ännu tydligare. Här borde du använda en bred lackborste med en full bystblandning. Och på träslag är förberedelsen särskilt viktig. Trädbåtentusiaster borstar ofta skrovet vart tionde år. Använd sedan en bra tvåhandskrapa, gnista, värmepistol och borstmaskin. (De största entusiasterna svär fortfarande på handkuddar.) Till den årliga popen håller den på att borsta överallt och avlägsna lös färg. Bordsgrindar, däck och lister är målade med pensel. Mala sedan med ett fint slippapper innan du applicerar den sista lacken. Och då är du redo för vinden blå!

1. Torka noggrant båten och baldakinen när den tas upp på hösten

2. Se till att baldakinen och kuddarna är lagrade torra och att det sitter luft i båten.

3. På våren, ta bort alla gamla och lösta fasta ämnen, och skador i gelcoat och träverk repareras.

4. Träskrapor med värmepistol, tvåhandskrapa, fyllmedel och borstpapper.

5. Ämne och färg innehåller toxiner.Använd därför skyddsglasögon, dammmaske och handskar.

6. Använd material av bra kvalitet. Groing ökar bränsleförbrukningen och ger dig ett tungt skördjobb.

7. Läs noggrant instruktionerna på färg och bottenlådor.

8. Använd rull- och förlängningsskivor när du lägger till en bas för att spara tid och kropp.

9. Använd en kvalitetsborste när du målar. Det ger en slät applicering utan lös borsthår.

10. Förbered plastbåten med gnidning, polering och vaxning.

© Ifi 2002

ADVERT

Mest populära