All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Korrekt ordning med färg

Oavsett vad du vill måla i ditt hem, är ordningen i arbetsförfarandet i grunden densamma: första tvätt och färg sedan. Men ibland bör ytan också jordas och glittras, och kanske målas. Men när? Att göra saker i rätt ordning, och inte hoppa över viktiga stunder, ger dig de bästa resultaten! Vår expert, Caroline W. Hjelseth, i produktsupport från malwareleverantören Flügger, ger en enkel guide till bra målningsarbete här:

1. Tvättning

Caroline W. Hjelseth ger bra råd om målning.

Allt färgarbete börjar med en bra tvätt. Använd tvättmedel avsedda för förtvätt. Dosering enligt anvisningarna och skölj noggrant.

- Var noga med att skölja ytan noggrant efteråt så att alla tvålrester är borta, rekommenderar Caroline W. Hjelseth.

Och med en sådan sköljning är det inte meningen att spola vardagsrumsväggen med trädgårdsslangen. Fyll en handfat med rent vatten och torka av med en svamp. Vattnet ska bytas ut ofta.

2. Mattslipe

Mjuka ytor ska mattas och fiberavlägsnas för bra vidhäftning och bra resultat. Släpp efter tvätt, så att du inte gnuggar smutsiga. Ta bort damm.

Rena träytor kan få fiber efter tvätt. Gnid försiktigt med ett slippapper eller en slipningssvamp. Det finns smarta slipskivor med fastsättning för förlängningsaxel som gör sliparbetet mindre trötthet över stora ytor. Torka av allt damm med en mikrofiberduk och dammsugare så att inget damm vrids i den nymålade ytan.

3. Grunne

Tidigare obehandlat trä, tapetfogar, blanka ytor, missfärgade ytor eller fläckar och andra problematiska ytor bör jordas före målning.

Stiftelsen har en god vidhäftning mot substratet och gör färgpartiet bättre. Det kan också isolera fläckar, motverka penetrering av guling, kvistar eller fläckar. Välj den typ av stiftelse som löser ditt problem!

- Efter tvätt och eventuellt även efter priming ska träet glidas. Fibrerna kan bli av med vattnet, och dessa måste borstar bort innan de går vidare, säger Hjelseth.

4. Sparkle

På en ytlig yta syns ojämnheter, hak och sår tydligt och du kommer att se var du ska gnista. Sparkla över dem och glittra alla leder. Lägg lite över ett gradvis större område och låt torka mellan. Tryck ljuset så att övergångarna blir osynliga.

- Det är mycket viktigt att bli av med allt slipmedel. Använd en mikrofiberduk för detta jobb. Om det finns damm i färgen blir strukturen verkligen ful, säger hon.

5. Ground freaking

Fyllmedlet är matt, poröst och har en annan ytstruktur än de omgivande områdena. Genom att smarta mousserande ytor blir substratet jämnt och finishen är bäst. Detta är särskilt viktigt när du använder blankfärg.Plattor såväl som hälsoparker bör också vara helt jordade.

- På träverk kommer du förmodligen inte att misstänka de mousserande ytorna också. Väggar som helsparkles kan vara välgrundade innan de målas, "säger Caroline W. Hjelseth.

6. Man

Applicera färg i önskad färg och glans i minst två lager. Små sprickor längs listor, i paneler och mellan tak och vägg är förseglade med superformbar akryljord mellan första och andra mantlarna.

Kom ihåg att en matt färg kan dölja lite mer grovhet i substratet än en blank färg gör. Vita målningar är mycket avslöjande och förstorar den minsta ojämnheten!

7. Njut av

Låt färgen torka ordentligt innan du använder möblerna eller rummet. Då bara njut!

Och kom ihåg att det är en bra idé att prova ett lite vågat färgschema - om du inte är helt nöjd, måla du bara igen!

ADVERT

Mest populära