All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Rätt ljus på terrassen

En bra lösning för utomhusbelysning kännetecknas av att det finns en tillräcklig mängd ljus, en bra färg av ljuset, och att lamporna mixer. Samtidigt bör man tänka noga så att du får jämn belysning och undviker att belysa himlen eller andra oönskade platser.

En vetenskap

Ljusdesigner och partner Lorang Brendløkken i Redlight Design lindrar museer och utställningar runt om i landet.

- Ljus är en upplevelse, säger han. Hur ljus är utformat har en grundläggande betydelse för människans välbefinnande. Ju bättre ljuset desto större välbefinnande fortsätter han.

Färgtemperaturen är mycket viktig vid val av belysning. Den tekniska term som används i branschen är K (Kelvin), en skala som går från 1000 till 10 tusen K. Ljus temperatur delas ofta in i grupper, där begreppen varmvitt, vitt och kallt vitt är mest vanliga termer. Brendløkken säger att den bästa temperaturen för utomhusbelysning är mellan 2700 och 3000 Kelvin, vilket är ett varmt vitt ljus.

- Man dekorerar nöjd med flit även utomhus, och det kommer naturligtvis att vara mycket trevligare när du kan se färgerna i inredningen även på mörka nätter. Kanske vill du också läsa en bok, säger han.

Han tror inte att det finns behov av många ljuskällor. På små terrasser kan det vara tillräckligt med en ljuskälla. Å andra sidan bör man tänka på var ljuset är bäst placerat.

Energiförbrukning

Den globala energiförbrukningen för belysning motsvarar cirka 20 procent av världens totala elförbrukning. Priset på el ständigt ökar, samtidigt som efterfrågan på elenergi ökar. Eftersom de flesta av energikällorna fortfarande inte förnyas, föredras energieffektiva lösningar, lyskultur stater. nr.

De huvudsakliga fördelar är energieffektiv belysning såsom lysrör, lågenergilampor och LED är att de använder betydligt mindre energi än traditionella glödlampor och halogenlampor. Genom att välja energibesparande belysningslösningar kan du minska konsumtionen med upp till 80 procent jämfört med traditionell belysning, säger Lavenergy-programmet. Dessutom har de en betydligt längre livslängd. Den första generationen av energieffektiv belysning sägs ha ett kallt ljus, idag finns det ett brett utbud av ljus med olika toner.

Energieffektivitet

Teoretiskt är LED-lampan potentiellt den bästa kompromissen när det gäller energieffektivitet och ljuskvalitet. Att spara energi är inte bara en fråga om att välja rätt ljus, finns det olika sätt att minska energiförbrukningen till en belysningsanläggning, informerar Lyskultur. nr.

Kontrollsystem

Givare eller programmering kan vara en bra lösning för att undvika slöseri med energi. Detta är ett enkelt bidrag till energieffektiv byggnad.Vid installation av ny belysning är det lämpligt att överväga ett styrsystem, såsom en belysningssensor. Många lampor och armaturer kan levereras med inbyggd ljussensor, eller man kan installera en fristående sensor. Det finns också ledningssystem som utnyttjar dagsljus genom att minska ljusstyrkan och därmed spara energi. Dagslysgivare och rörelsesensorer är för närvarande billiga och fungerar bra, och låg energiprogram rekommenderar därför att installera en anläggning som utnyttjar båda.

Vad är speciellt om LED?

LED-lampa (Light Emitting Diode) är en elektrisk komponent som avger ljus när den tar emot el. Det finns därför inga trådar eller gaser i rörelse som skapar ljus som i traditionella ljuskällor. En ljusemitterande diod påverkas därför inte av vibrationer, slag eller tryck på samma sätt som andra ljuskällor, medan lysdioderna inte innehåller kvicksilver och andra giftiga tungmetaller som är farliga för miljön. LED-lampor ger mer ljus än andra ljuskällor i förhållande till mängden ström som krävs och håller så länge som 50 vanliga glödlampor. Lamporna är inte varmare än man kan röra på glödlampan. En fin tilläggsförklaring är att LED-ljuset släpper ut mycket litet ultraviolett (UV) och infrarött (IR) ljus, och lockar därför inte inlägg.

- Om du vill använda LED, notera att inte alla LED-lampor är av god kvalitet, säger Brendløkken och rekommenderar att man väljer lampor med transparent glas.

- De bästa päronna liknar de gamla glödlamporna, men filamenten ersätts med LED-filament. Färgtemperaturen beskrivs på förpackningen med teknisk kod CRI eller RA (Color Rendering Index) och bör vara över 90, avslutar ljusdesignern.

ADVERT

Mest populära