All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hörnsten

Den innovativa minigranden på Tyin består av två små hytter med kreativa lösningar. Det är stugaägare och arkitekt Ragnar Osnes arbete. Byggprocessen var tvungen att gå flera rundor i kommunen, men slutade slutligen länsstyrarens övertygelse.

Här finner vi en huvudhytt färdig 1986 och en bilaga färdigställd 2012. Vid första anblicken har hytterna en okonventionell design, men Ragnar Osnes har velat bidra till en ny tolkning av den traditionella byggstilen i området.

Tre grundläggande former

- Jag kände att jag var tvungen att undervisa kommunen lite om gamla byggstilar. På platsen var i princip tre grundläggande former: bondgårdar, som vanligtvis är avlånga och på ena våningen. Loft och stabbur, som är högerhänt och fyrkantigt. Dessutom var det ett spår eller uthus, säger han.

VÄNSTER SHAPE: Från baksidan visas kabinens långa låga form. Det behandlas med järnvitriol. Det ger klänningen en gammal sliten look och gråaktig patina. Foto: Per Erik Jæger

ORIGINAL PLAN: För den mest optimala planlösningen, där ljuset och naturen har varit centralt, har arkitekten Ragnar Osnes byggt två ursprungliga hytter med många vinklar och hörn. Foto: Per Erik Jæger

KREATIVT PROCESS: Hytteeier och arkitekt Ragnar Osnes har spenderat mycket tid för att komma fram till en optimal planlösning. Här presenterar han några av de första skisserna. Foto: Per Erik Jæger

Vid de två stugorna respekteras de kända grundarna, men läggs ihop i en ny helhet, betonar han. - Det förstod inte kommunen fullt ut, men det finns rötter av traditionell konstruktion i båda stugorna. Huvudhytten är avlång och låg och slår på gården. Bilagan är lång och smal som de stabila burarna. Och den traditionella materialanvändningen i form av timmerträet har ersatts med obehandlade, horisontella bord.

Inte trångt

I designen var det en grundläggande filosofi att hytterna skulle vara lätta att hantera, inte för stora. Båda är inredda med sovrum, vardagsrum, tvättstugor och bås, så att de kan arbeta separat. Huvudbyggnaden har en användning av 46 kvadratmeter plus loft och annexet är 36 kvadratmeter.

TRE PANELBREDES: Ragnars instruktioner till snickaren var att ställa in tre paneldiameter i huvudhytten utan plan. Klädseln varierar från två inches till fem inches. Denna godtycklighet var medveten och skapar livet i huvudhytten. Foto: Per Erik Jæger

SOV IN RO: Det finns två sovrum plus ett loft i huvudstugan. Som i resten av stugan har tre olika kläddimensioner använts på väggarna. Fönsterramen är i tall och golvet i gran. Foto: Per Erik Jæger

ETT DESIGN: Ragnar har utformat allt själv, inklusive kökets utformning i huvudhytten. Stegen till vänster om bilden går upp till ett litet, litet loft med två madrasser. Foto: Per Erik Jæger

HJÄLP: Användningen av lampskåp har genomförts både inom och utanför båda stugorna.Bilden visar bastun och dusch i huvudkabinen. Foto: Per Erik Jæger

Vandring runt hytterna ger en kontrasterande känsla. I vissa rum är det lågt i tak, annars finns det höga höjder. Här sitter de tätt men inte trånga. Utrymmeutnyttjande innebär att det inte finns några onödiga kvadratmeter att spela. Materialanvändning innebär att det finns lite behov av underhåll, förutom att måla fönstren. Detta gör familjen lever i linje med termen "njut mer än att ge".

- På vissa ställen är det smalt, men det är byggt för att flytta lite ifrån varandra. Det ger sin egen närhet till stugan. Vi får också nära kontakt med naturen vart vi befinner oss i rummen, med bredder på tre till fyra meter, förklarar Osnes.

VACKER ATMOSFÄR: I huvudstugan finns en öppen spis öppen till köket, klädd med vackra plattor i olika färger. Foto: Per Erik Jæger

STÄNG: Köket i bilagan är självdesignat och är ett bra exempel på hur man använder varje millimeter. Hyllor är förseglade täta. Trappan upp till andra våningen tjänar som en integrerad del av kökets inredning. Foto: Per Erik Jæger

BRA PLATS: En bordsskiva som skruvas direkt på väggen kan fungera bra som ett skrivbord. Det kan inte göras lättare än det. Bilden är från sovrummet i bilagan. Foto: Per Erik Jæger

SMART DETALJER: Trappan upp till sovrummet i annexet fungerar också som en del av kökets inredning. Foto: Per Erik Jæger

Inspirerad av naturen

Stugorna använder hela familjen hela året, i alla väder. Det är här de hittar fred och samla makten. De fungerar som utgångspunkt för bra skidåkning, vandring och cykelturer i området. Himmelens terräng och riktning har varit en avgörande inspiration för hyttens utformning. Tanken var att de skulle växa upp som en naturlig del av terrängen, precis för att bevara platsens karaktär.

- Fönstren avger ljus från alla håll i himmelen, helst i samma rum. Det är en bra upplevelse att sitta inuti och bokstavligen ta på naturen utanför och följa årets byteskostymer, medan jag vill komma ut på toppar, säger Ragnar Osnes.

MODERNSTIL: Vardagsrummet i annexet har ett mer modernt uttryck och ugnen från danska Rais har blivit en kontaktpunkt. Foto: Per Erik Jæger

ÖVERSIKT: Att få naturen i stugan har varit viktig för arkitekten Ragnar Osnes, så att det är möjligt att sitta var som helst och ha nära kontakt med naturen. Därför finns en utgång på varje sida av köket i bilagan. Foto: Per Erik Jæger

BYGGET TERRAS: Bilagan har en inbyggd terrass med skjutdörrar. Dessa öppnar inåt, så de behöver inte alltid svälja snön. Foto: Per Erik Jæger

Foto: Per Erik Jæger

LISTED EXPRESSION: Den inre beklädnaden i bilagan är fodrad med behandlade plywoodplattor. Det ger rummen ett originellt och ljust uttryck. Här ser Kari och Ragnar ner från sovrummen. Skuggorna är gjorda främst för skaparens skull.De har inga speciella praktiska funktioner. Foto: Per Erik Jæger

HÖGER: Bilagan är känd som katedral på grund av dess höjd. Foto: Per Erik Jæger

HJØRNEREDET: Byggnadsår: 1986 och 2012. Storlek: 46 kvadratmeter plus loft. Bilagan är 36 kvm. Arkitekt: Ragnar Osnes Rumsavdelning: Två sovrum, badrum, tvättstuga, bastu, kök, vardagsrum och loft. Bilaga: Två sovrum, kök, vardagsrum och badrum. Faciliteter: Kraft och biodo.

ADVERT

Mest populära