All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Kork talar till många sinnen

Fler och fler upptäcker kork unika egenskaper och nya kork produkter lanseras kontinuerligt. I IKEAs nya katalog ägnas stort utrymme till serien ANGER ANNUAL, som designades av Ilse Crawford. Serien består av 30 produkter som kommer att vädja till sinnena genom att vara bekväma, klädd och slitna. Cork är ett av de främsta materialen i serien, och används i bord, bänkar och pallar.

Redan på 70-talet hade kork golv ett Heyday och limmades kork plattor för golv överallt i hela landet. Många av dessa golv finns fortfarande kvar och har tydligt rensat dagens tänder.

Estetisk och bekvämt

Fler och fler människor uppskattar kork original och unikt utseende.

Anledningen är att en kork golv är mjukt och behagligt att gå på varmt för att bara sätta benen på den dämpar ljud och mortelstöt, och ger ytterligare goda akustiken i rummet medan det är naturligt och har ett unikt utseende.

- Faktum är att många av dem som lämnar korken då välja kork igen när golvet bytas ut, säger Bjorg Owren, creative director på Informationscentralen för färg och inredning.

Idag återkommer kork igen för att få en stark uppsving som golv och väggmaterial och möbler. Kork gjord av moderna sorter med de gamla goda kvaliteterna och det ursprungliga och vackra utseendet.

Naturliga och hållbar

Först vid tredje skörden, när trädet är minst 43 år gammal, är barken blir av så fin och jämn kvalitet att det kan användas för vinflaska korkar.

Korken rider också på den globala vågen av konsumenternas ökade miljömedvetenhet. För vad är mer hållbart och naturligt än en vara från ett träd som lever i hundratals år? Något som växer ut igen strax efter det skördas och som faktiskt blir bättre och bättre ju fler gånger det skördas. Och där odlingen inte skadar, ger den istället liv till mer hotade djur och motverkar klimatförändringen. Så är det med kork.

Materialets egenskaper gör den lämplig för användning i golv, väggar och möbler. Cork är naturens naturliga stötdämpare. Varje kvadratcentimeter kork består av 40 miljoner små luftiga celler i bikupanstrukturen. Barken består av 60 procent luft, och det är en av anledningarna till att materialet väger så lite. Hive-strukturen gör korken flexibel och kan dämpa chock och återuppta sin ursprungliga form. Det gör också att materialet värmeisolerande, så att en kork golv känns alltid varmt att gå barfota - även en kall vintermorgon i ett hus utan värme.

Original från naturen

På väggen är kork ett blickfång, vilket bidrar till god akustik i rummet.

flaskkapsyl goda egenskaper används ofta i de dämpande skikten i olika typer av laminat, medan ytan är sammansatt av en slitstark vinylbeläggning eller dekorfilm under en skyddande reptåligt slitskiktet.Men fler och fler människor uppskattar också de estetiska egenskaperna och moderna variationer av korkgolv - med korkytor - växer i popularitet.

- Det finns inget mer original än naturen själv. Dess fascinerande ytor tilltalar våra sinnen och skapar en bra atmosfär, säger Robert Wengaard från RBI Interiør AS, som distribuerar Wicanders korkgolv.

Monteras på väggen är korkplattor inte bara en vacker bländare utan också en effektiv ljuddämpare som ger rummet en bra akustik. Väggkorken är ett alternativ till konventionella ytor som måla eller tapeter, och finns i ett brett utbud av mönster och målningar. Ursprungligen och individuellt är sökorden.

ADVERT

Mest populära