All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Sval kök

Familjen i huset från 1950-talet hade länge velat ett nytt kök. Ett ljusare, vänligare rum som rymmer både en bekväm arbetsplats och en mysig matplats. De spenderade länge på vilka förändringar de skulle göra och hur mycket det skulle kosta och kom överens om att de ville ha en fullständig renovering. Tillsammans med en inredningsarkitekt konstruerade de sitt nya praktiska, enkla och delikata kök med täta, tuffa linjer. När allt bestämdes ner i minsta detalj, bortsett från färgen på barstolar, lämnade mor, far och barn utomlands för fem veckor, och lämnade allt arbete till hantverkare. Det betyder att de nästan förbundit sig med en vän som är civilarkitekt. Hon åtagit sig att vara byggnadschef.

- Utan henne skulle det inte ha gått, säger ägarna. Vännen blev ett band mellan dem och hantverkarna. Hon höll på att övervaka och kunde göra konstruktiva beslut längs vägen så att köket var klaffigt och klart när familjen kom hem. Resultatet var strax efter receptet: Vackert, enkelt, rent och funktionellt. Det enda "problemet" ägarna har nu är att de tycker att de måste borsta upp fler rum för att få det bara bra överallt och för att uppnå en helhet!

Att fräscha upp hemmet

Det finns inget att komma ifrån det innebär en viss drift i vardagen att renovera en hel kök från scratch. Hantverkare går in och ut och det finns ingen plats att laga maten längre eller att städa upp koppar och badkar. Att resa sin coziness medan den står som värst, en lockande lösning, men det gäller att ta sina försiktighetsåtgärder:

 • Ta alla alternativ när det gäller tak, fönster, golv, väggar, belysning, fixturer, kakel, kök möbler och bruksföremål innan du lämnar.
 • Tänk hela, det vill säga hur köket ska fungera i förhållande till angränsande rum och till någon uteplats.
 • Skapa kompletta ritningar och informera hantverkarna.
 • "Ansett" en byggnadschef som kommer att vara en länk mellan dig och hantverkarna medan du är borta. Har du tur, har du en i cirkeln som känner till din smak och kan ta på sig uppgiften.
 • Pusser dig i ett gammalt hus, måste du vara beredd att det kan uppstå oförutsedda saker, såsom rör i tak och väggar. Således får du inte den skjutdörr du ville ha eller höjt ditt tak. Eller att golvet är snedställt för att göra justeringar.
 • Alla oförutsedda saker betyder också oförutsedda utgifter. Tänk på detta i din budget.

Köksbelysning

Köket är det mest komplicerade rummet att belysa i ett hus. Här finns det många överväganden att ta, både för hygien, arbete, säkerhet och mat. En ljusdesigner eller så kallad belysningsplanerare kan ge dig de tips du behöver för ditt kök.Ljusdesigners arbetar antingen fristående eller anställda i arkitektoniska eller rådgivande företag. Flera lätta butiker har engagerat professionella för att vägleda kunder i belysning. Direktör Petter N. Haug i Lyskultur ger oss dessa bås till köksbelysningen:

 • Planera belysningen parallellt och på samma sätt som ett annat interiör är planerat.
 • Skapa detaljerade ritningar med platsen för all belysning.
 • Var noga med att välja ljuskällor och armaturer. Ljuskällorna måste ha bra färgreproduktion.
 • Dra nytta av tillgänglig teknik skräddarsydd för dina behov. Detta gäller till exempel användningen av förvaltningssystem.
 • Känn dig fri att upptäcka taket som en kall fluorescerande lampa. Spotter - eller downlights - ger en vänligare och mycket mer flexibel belysning.
 • Sörja för gott arbetsljus över köksdisken och vid spisen. Ljuset får inte kasta skugga så att du riskerar att bränna eller skära.
 • Belysningen ska nå alla köksskåp.
 • Ge flexibla lösningar. Till exempel bör du ha möjlighet att dämpa arbetsljuset när du inte behöver strålkastaren.
 • Har möjlighet till både arbetsljus och hygien över matsalen. Undvik direkt blandning från ljuskällor genom att använda en väldränerad armatur.
 • Dimmelys skapar en stämning och i dessa energisparande tider kan det vara trevligt att veta att mörkt ljus är mycket ekonomiskt.

ADVERT

Mest populära