All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Coola Eldstäder Under Under $ 15,000

Mörkningen blir så mycket trevligare om du har en bra öppen spis eller ugn på din sida. En vedeldad spis är inte längre bara att värma huset - design och utseende idag är lika viktigt som värmeffekten. Nedan visar vi dig 10 svala eldstäder, som inte kostar din tröja, vilket ger dig de viktigaste tipsen för att köpa en vedeldad spis.

Storleken räknas

Det första du bör tänka på om du planerar att köpa en ny ugn eller ersätta den gamla är att välja rätt storlek på ugnen.

- Köp inte för mycket ugn i förhållande till det område som det kommer att värma upp. Beräkna ca 1 kW per 15 m2 och något mer om det finns ett öppet tak eller anslutning till golvet ovanför, förklarar Per Chr. Tellefsen, byggnadsingenjör för Hytteliv-tidningen.

Trond Paasche, energiavgivare vid Enova, instämmer.

- Det viktigaste tipset är att välja rätt storlek. Många installerar en överhettad ugn med resultatet att det blir för varmt i rummet. För att kompensera för detta reduceras utkastet i ugnen. Detta kommer att orsaka dålig förbränning med hög andel dammdamm och inte minst sot i rörledningen, vilket i sin tur kan leda till en rörledning, säger Paasche.

Han betonar att det inte nödvändigtvis är den dyraste ugnen som är bäst.

FÄRG OCH COMPACT: Contura 800 Series är en serie småskaliga eldstäder, inspirerade av elliptisk form av ett klassiskt designbord kallat superellipsen. Det är lätt att placera och har hög effektivitet i förbränningskammaren. Finns i svart eller grå lack, och du kan välja mellan gjutjärn, glas, lera, rostfritt stål eller lamellplatta. På bilden kan du se Contura 810, som kostar från 11 900 kronor, på Varmefag. Foto: PHOTO: Tillverkare.

STOR SIDEGLASS: Denna modell är i samma serie som Contura 810, men är en något dyrare variant. Här har du samma kompakta vedeldad spis, men på piedestal och med stort sidoglas och möjlighet till en skivspelare som gör att ugnen kan rotera 360 grader. Den finns i svart eller grå lack, och du kan också välja mellan gjutjärn, lera, svart glas, rostfritt stål eller lamellplatta. Pris från 15 900 kr på Varmefag. Foto: PHOTO: Tillverkare.

MINIMALISTIC: Liten, funktionell och modern vedeldad spis för rum som kräver mindre värmeförbrukning. Denna kubiska ugn finns med glas eller ståldörrar, och finns i tre olika höjder; 57, 65 och 85 cm. De minsta modellerna kan betonas genom att placera ugnen på en bänk eller betongbotten. Vedeldningen har luftkyld handtag, skakning och askkopp. Kan levereras med Air-System, som tar bort förbränningsluften från utsidan. Perfekt för stugor, lägenheter och mindre bostäder. Pris från 11.000 kr på Värffag. Foto: PHOTO: Tillverkare.

Inkludera loggpolen

För att kunna avfyra korrekt:

- Ju lättare det är desto snabbare det brinner.

- Tungt trä ger mest värme.

- Ek, bök, ro, aska, lönn och björk anses vara den bästa veden.

- Använd småvirke för att skjuta upp, inte stora mängder tidningspapper.

- Använd torrt trä som har lagrats i ett år vid avfyrning. Torrt trä ger totalt två till tre gånger så mycket värme som råvirke.

- Lägg till lite åt gången i ugnen.

- Sörja för bra rörelser, även i rören. Lågt lufttillförsel orsakar ofullständig förbränning, stark luftförorening, dåligt energianvändning av veden, sänkning av rören och risk för brandsläckning.

Enligt Tellefsen bör du alltid kontrollera träets maximala längd när du köper en ny vedeldad spis.

- Lita inte på broschyren - de skiljer sig från bruksanvisningen. Ta en vanlig träskärare på 30 cm + och kontrollera att du inte behöver lura den i ugnen. Det kan vara knepigt om ugnen är brennheit, pekar han på.

När du installerar en ny öppen spis, var noga med att mäta inloppsrörets höjd på ugnen och hålet i röret så att du får rätt rökrör.

- Du bör också kontrollera att ugnen har fler alternativ för att reglera dragningen och använda det övre monterade rökröret om du har möjlighet. Det irriterande svarta rökröret som går 1 meter upp från ugnen innan du går in i röret sparar dig mycket påsar. Regn 1000 W extra värme per meter rör, säger Tellefsen.

Tallrik eller gjutjärnugn?

LITEN OCH NÄTVERK: Små och snygga spisskåpa lämpliga för installation och installation i öppna eldstäder. Den snygga storleken gör att den också passar bra i mindre rum. Pris från 11 500 kr på Värfag. Foto: PHOTO: Tillverkare.

ENERGIEFFEKTIVITET: Det är en bra idé att uppgradera öppen spisslösningen med en stängd insats - så att du kan sprida värmen i rummet, istället för att suga den genom röret. På så sätt använder du träet upp till tre gånger så effektivt som i en öppen spis. Contura i5-modellen har möjlighet till friskluft, och du kan välja mellan panoramautsikt eller dubbeldörrar. Pris från 10 900 kr på Varmefag. Foto: PHOTO: Tillverkare.

GIR LITE UTSEENDE: En stor och fasad glasfront ger Morsø S10 ett exklusivt och modernt utseende. Avancerad förbränningsteknik säkerställer minimala utsläpp av gaser. Vedeldad spis är av stål, men bottengrillen är gjord av slitstål. Handtaget är utformat så att det inte blir varmt under avfyring. Pris från 14 495 kr vid Uppvärmningsvetenskap. Foto: PHOTO: Tillverkare.

Det finns också en skillnad i det material ugnen är tillverkad av.

- Plattvärmare är billigare, enklare och snabbare än gjutjärnugnar. Men tyngre ugnar - speciellt de med stenmaterial på toppen och sidorna varar längre på värmen. Med värmeisolerande paneler i förbränningskammaren intakt, kommer både tallrikugnar och gjutjärnugnar att ha en lång livslängd, säger Tellefsen.

I de flesta nya eldstäder består matningen i förbränningskammaren av porösa, eldbeständiga plattor som måste bytas ut efter några år. Plattorna bör förhindra att värmen kommer i direkt kontakt med metallen i ugnen. Livslängden beror på hur svårt du kastar träkamrarna i ugnen. Plattorna kan antingen köpas som metallvaror och skärs till eller beställas som reparationssats från eldstadsproducenten.

Tänk på tillförseln av friskluft

Också var noga med att ändra ugnen. Krav på minsta avstånd till brännbart material varierar från ugn till ugn. Om du har möjlighet, borde du hämta frisk luft till ugnen i din egen kanal, tror Tellefsen.

ÅTKOMST TILL lågorna: Scanna 62 och Scan 63 är utformad av Steffen Schmelling, och har en enkel och funktionell design - inspirerad av den konstruktion rörelse som kallas "" skakare "". Scan 63 har sidglas medan 62-varianten kommer utan, och är därför billigare. Scan 63 kostar från 11990 kr vid eldstaden. Foto: Foto: James Eric Hensley

prisvärda och effektiva: Med modell Terma Tech TT1Z får tillverkaren mycket ugnen för pengarna. Detta bör vara en effektiv vedeldad spis i modern design, tillverkad enligt miljökraven för att uppnå Svanenmärket. Pris från 8990 kr på Varmefag. Foto: Foto: Producenter

- Detta sparar behöva dra in stora mängder kall luft genom vardagsrummet för att mata elden. Vissa eldstäder har egen anslutning för friskluft. Om du planerar ett nytt rör, överväg pipar där frisk luft tas från ovan och riktas ner till ugnen.

Han tillägger att rök från moderna värmare är svalare och har mindre hastighet.

- Det kan betyda att pipan fungerade bra med den gamla ugnen och har för dåligt utkast. Är pipan redo för en ny ugn? Piper med sprickor har dåliga egenskaper och är brandfarligt under användning, påpekar Tellefsen.

Läs också:

De största värme misstag

Se höstens hetaste spisar och kaminer

I ny profil: Jøtul F 162 är en liten braskaminer i gjutjärn, med ny och unik form av uttryck. Storleken och formen gör ugnen lätt att placera på höger vägg och i ett hörn. Pojkar från 12.590 i Gamla stan, och kommer också i en variant med sidofönster. Foto: PHOTO: Tillverkare.

KUL liten plugg: Dovre Prelude är en spis med en stor värmekapacitet, med stockar upp till 50 cm. Kostnader från $ 15.000 på Maxbo. Foto: PHOTO: Tillverkare.

Så här hakar du

Här är ljudet som ser bra ut

ADVERT

Mest populära