All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Styr huset med apps

- Ytterligare val i hemmet kostar lite extra, men i gengäld har vi fått en smart hus som är billiga att driva, säger Tom Ingebrigtsen.

När han och hans familj köpte ett hem under uppbyggnad 2011 lämnade de några av standardlösningarna och har också gjort några ytterligare installationer. Först och främst ville de ha mer dagsljus och en bättre temperaturreglering än vad den fanns till. För det andra var det också viktigt att hantera så många av husets funktioner som möjligt på ett enkelt sätt. Nu kan mycket kontrolleras från smarttelefonen.

Smart entry

Ingångsdörren har ett elektriskt lås som öppnas antingen med en kod, bit eller genom Verisure-appen på telefonen. Samma app styr larmsystemet i hemmet och ser till att inga larm passerar när husets invånare går in. Från telefonen kan Ingebrigtsen kontrollera om någon av barnen har återvänt hem från skolan. Dessutom installeras en kamera vid ingången, som tänds när det finns rörelse i området.

- På så sätt kan jag se vem som ringer när jag inte är hemma. Det är till exempel praktiskt om du letar efter hantverkare - du behöver inte ge dem en nyckel eller kod om du inte är hemma när de kommer och kan bara låsa upp dem från telefonen när de ser dem ringa, säger Ingebrigtsen.

Ljusstyrning

När du går in i korridoren tänds lamporna automatiskt med rörelsessensorer. De gör det i alla rum i hela huset.

- Det här är saker som naturligtvis kan övervinnas. Dörren kan också öppnas med en nyckel, som är lämplig för strömavbrott, och vi har även ljusbrytare som alla andra. Men det är bekvämt att ha sensorer och appen också. Sensorerna ser till exempel att vi inte bryr oss om de barn som de måste komma ihåg att stänga av ljuset för alltid, säger Ingebrigtsen.

När lamporna dessutom kan styras inifrån appen gör det säker på att han kan sätta på ljuset vid olika tidpunkter när familjen är på semester, så att huset inte ser frareist ut.

- Det är praktiskt att kunna sätta ljuset på femtio procent ibland när vi inte är hemma, så det verkar som om någon säger Ingebrigtsen.

Dagsljus

Mycket av ljuset var en av de önskemål familjen hade när de flyttade in i hemmet för fyra år sedan.

- Därför valde vi att ersätta en av väggarna i vardagsrummet med en glasvägg. Det ger en öppenare känsla och mer fritt flöde av dagsljus ", säger Ingebretsen. Dessutom ersatte de en vanlig stängd trappa med en öppen variant, där stegen är fästa i ett mellanklass.

- Dessa lösningar har "öppnat" huset inuti. Du vill att ljuset ska flöda fritt, medan du vill begränsa ljudet. Sedan vi öppnade på detta sätt valde vi att lägga till ytterligare ljudisolering mellan golven.Således fungerar lösningen bra för en familj på fyra där det finns tillfälliga aktiviteter i olika delar av huset, säger Ingebrigtsen.

Mycket värme

Liksom de flesta nya bostäder idag värms uppvärmningen med ett balanserat ventilationssystem. En gaspanna i vardagsrummet ger både extra värme och mysig atmosfär. Dessutom installerade familjen en luftvärmepump - men inte för att de var rädda för frysning:

- Nej, problemet är snarare att det kan bli väldigt varmt. Det finns extremt liten värmeförlust genom de tjocka väggarna; Standarden idag är sådan att vi måste bygga mycket täta hus. Vi ville ha en värmepump som kunde ge ren, kall luft till hemmet under de hetaste dagarna. Dessutom använder jag värmepumpen för att kontrollera fuktigheten, säger Ingebrigtsen.

Från var som helst i världen kan han kontrollera och kontrollera fuktighet och temperatur i olika zoner i hemmet genom telefonen och justera värmepumpen upp eller ner, slå på eller av.

Säkert, rent och städat

Smarta lösningar betyder i många fall också säkra och rena lösningar. Medan de flesta barn vid något tillfälle på ett smärtsamt sätt upplever hur varmt vattnet i kran blir om spaken är i fel riktning, säkerställer rörelsessensorerna på vattentanken att inga barns händer skållas i detta hus. De ser också till att vattnet inte står i onödan långt.

Hemmet är praktiskt taget fritt från ledningar. I vardagsrummet, där många kämpar för att hantera en mängd ledningar från TV, DVD-spelare, spelkonsoler och ljudsystem, är alla ljud- och videokablar inbyggda i väggen. Allting av ljud och bild kontrolleras självklart också av appar. När allt styrs från en tablett eller telefon rengörs huset i stort för fjärrkontroll. De finns i ett backupfack.

ADVERT

Mest populära