All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Styra bort från denna färg

Den svenska försäkringsbolaget Folksam testar regelbundet olika typer av utomhusfärger och fläckar. Testerna måste gå över en period av två år. Förra året började testning av 46 olika färgtyper, men även om detta test är bara halvvägs, har företaget valt att stryka hela nio produkter från testet.

Läs också: Måla inte våta väggar!

Av de nio typer av färg finns fyra att köpa i Norge (antal anteckningar för ett år inom parentes):

Nordsjö Tinova oljefläck (54)

Flügger 95 Aqua betning (51)

Landor vilda färg (44 )

Liwell Utelasur Aqua (29)

den uppmärksamme läsaren kanske undrar varför Jotun produkten inte säljs i Norge, men den norska färgtillverkaren har sin egen serie för den svenska marknaden.

Jan SAfter, miljöchef på Folksam, sade i ett uttalande att de är förvånad över att de passerat gränserna för vad som skulle vara acceptabelt efter två år redan ette boet efter ett år.

- Vi emittenten därför ett samtal varning av de nio i välbekanta färgerna redan nu, när tusentals husägare kommer att köpa färg för att måla sina hus på sommaren. Vi kommer att ge dem möjlighet att undvika färger som inte fungerar ", sa Snaar i ett pressmeddelande.

Den främsta anledningen till att så många färgtyper har slängts är redan den stora tillväxten av svampar och alger.

Tvätt är ett enkelt och billigt sätt att säkra huset mot svampangrepp. Läs mer om hur och hur ofta, samt vilken typ du ska välja.

För testning av

Färgen testas både 45 graders vinkel mot solen och vertikalt mot norr. Foto: Folksam mer

färgtyper testade paneler vinklade både 45 grader i söder, samt vertikalt i norr. Avsikten är att testa hur färgen tål svenska klimatet och en ettårig testet skall motsvara tre års vittring.

- Det är för tidigt att dra slutsatsen att resten av färgen i testet är värt att köpa. De slutliga resultaten av testet presenteras först nästa år, rapporterar Folksam.

Snaar anser att det är allvarligt för tillverkare att 20 procent av de testade målningarna stryker ut efter halvvägs.

- Den svenska klimatet kräver speciell utomhusfärg: Målning ett hus är ett dyrt projekt, men det kan vara riktigt dyrt om du målar med fel typ av färg, avslutar han.

Här kan du se resultatet av det senaste testet

Resten av skurkarna

Har du hus i Sverige eller funderar på att köpa färgen där, bör du också hålla sig borta från:

Falu Vapen Slamfärg (48 )

Alcro Allmoge (43)

Liwa Uteakrylat (37)

Jotun Demidekk Oljetäckfärger (27)

Colorex / Scala YMER (23)

mer på Folksam ställen

ADVERT

Mest populära