All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Kontrasterande färger - spännande motståndare

kontrasterande färger på NCS färgcirkeln är rött och grönt, blått och gult, orange och turkos, gul-grönt och lila. Du kanske tror att det kan bli lite grumpy och strålande? Nej då, vilken typ av uttryck beror på färgens intensitet och hur man doserar dem.

Om du använder färgglada kontrastfärger, bör du vara försiktig med mängden. Om du väljer samma mängd båda, kommer de att kämpa och ge en orolig övergripande. Ön måste tillåtas landa. Välj därför en som huvudfärgen och använd kontrasten för detaljer. Då är du på säkrare grunder. Det fina med kontrasterande färger är att de betonar varandra, så det kan vara tillräckligt med lite inslag för att göra huvud färg för att lyfta lite extra.

När färgerna är färgade och de används båda i stora mängder blir det snabbt "livligt".

Om du vill kudda, går du till nyanser av mycket vit eller svart. Om du vill ha mer drama, välj kontrastfärger med bra färgstyrka. Vill neutrala och lugnande färger välja färger från mitten av fältet i triangeln, men kom ihåg hela tiden dosen och låt ett vara den viktigaste färgen. Helt ljusa eller mörka nyanser blir lugnare och kan användas för större ytor.

Nedan följer några exempel.

Kontrast med bangfärger

Utgångspunkt: R20B och G30Y.

Utgångspunkten är R20B och G30Y, röd med en liten blå och grön med gul. Här är det färgstyrkan så det håller; Rude, energisk och lekfull. Sådana freaksignaler kan vara bäst lämpade för detaljerna och balanseras med neutrala ytor för att undvika överdosering.

Kontrast med färgfärger.

Detalj som kontrast

Utgångspunkt: Y20R, Y50R och B10G.

Här är utgångspunkten Y50R och B10G, orange mot en blå med lite grön. Här är de flesta färger ljusa och lätta nyanser som skapar ett delikat intryck. På färgcirkeln ligger de i varje motsatta kvartscirkel och i färgstriangeln finner vi dem bland färgerna med mycket vithet.

Detalj som kontrast.

Dimbara kontrastfärger

Utgångspunkt: R30B och G70Y.

Utgångspunkten är R30B och G70Y, rött med lite blått och grönt med gula i. Nyanser av grönt och rött är dämpad och långt från kulørsterke nyans vi hittar på färghjulet. Nuansen på denna palett är hämtad från den vita och mörka delen av färgtriangeln. Här är upplevelsen röd och grön som ett "mysigt" och inställt par. Lugnet är också i nyansen jämlikhet.

Kontrastfärger med dämpade färger.

ADVERT

Mest populära