All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Kompost i trädgården

Kompost Bingen bidrar till att upprätthålla massbalansen och en viss cykel i trädgården, skriver Tor Småland i sin bok Sena trädgårdar.

Han kallar kompostbögen för trädens mage. Det fördjuter trädgårdsavfall till en jordkvalitet som är så näringsrik att andra gödningsmedel i blomstersängar och köksgårdar blir onödiga. Han jämför hageentusiastens uppgifter som ska laga mat och servitör på en gång - för att tjäna måltider trädgård magen slås inte fel.

Ska lukta gott

Kompost bör inte luktar illa - då betyder det att det ruttnar och det är motsatsen till kompostering. God kompost måste lukta söt jord. Det finns tre hemligheter till en bra kompost binge: luft, sort och plats.

Användning kakel

För att påskynda mikroorganismer som hjälper till med kompostering behöver rester bin nog och varierad gröda eller biomassa och luft. Du får luft genom att sprinkla trä i komposten. Om du har en kompostkvarn kan du själv fixa plattorna eller köpa chips från sågverk. Stänk två till tre cm tjocka skikt mellan de olika lager av klingor.

Mjuk och fiber

Du måste se till att markorganismerna får tillräckligt med värme och fukt och en bra materialblandning. Att hitta rätt balans mellan materialen är viktigt för att göra bra kompost. Den ideala blandningen består av 20-50 procent mjukt, grönt material som mos, mos och vegetabiliskt avfall. Resten ska vara hårdare material med mer fiber, såsom blekande löv, perenner, morot och äggskal. Huvuddelen är att undvika att binge domineras av en ingrediens.

Plats

Placera böjningen rakt på marken, så att mikroorganismerna flyr. Många lägger kompostböjningen nära köksträdgården. Var noga med att ha fri tillgång till det under vintern också - matavfall som kaffekvarn och broccolätter är bra att ha i komposten. Lägg inte på material som har sjukdomar, skador eller herbicider. Maskros, vindel och sladdkål som du inte vill ha i trädgården, bör du skaffa dig på annat sätt.

Vilken binge?

Tre håller komposten varm, men kommer att rotna med tiden och ögonblicket. Plast ruttnar inte och passar väl. Ju större binge är, desto snabbare fungerar det. Du kan göra en själv, av nät eller trä, eller helt enkelt göra en massa i ett hörn av trädgården.

Vad du än väljer ska du ha ett lock för att hålla regnet ute. Luft torkar ut materialet och ökar vattenkraven. Om materialblandningen är bra behöver den inte extra lufttillförsel. Spa på innehållet i bin Om du vill ha mer luft, snabbar upp processen, enligt Damm Förlags från frö till grönskande trädgård.

ADVERT

Mest populära