All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Kompost från egen trädgård

Kompostering har i huvudsak två mål. En är att bli av med trädgårdsavfall, och kanske till och med köksavfall om du har en blandning av kompost.

- Materialet som läggs till komposten är uppdelat på 10-20% av originalvolymen, Eva Rönnblom påstår i boken Hagen året runt.

Det andra målet är att skapa en bra kompost som du kan använda i trädgården.

- Den färdiga komposten gör underverk i trädgården. Förutom att lägga näring, gör jorden mer torr, mindre sur och plantorna mer resistenta mot sjukdomar, kan vi läsa Green Days webbsidor ( // www. Grönhverdag. Nej). På deras webbsidor hittar du ett antal tips för att du ska börja med kompost. De har också en översikt över rekommenderade kompostdunkar.

Matured kompost Komposteringsprocessen kan ta från en till flera år, men ju mer finmalt material som släpps ut i kompostbehållaren är, desto snabbare processen. En kompost med mycket woody avfall kan därför ta lång tid innan den är ordentligt mogen. Du vet att komposten är klar för användning när du har en slutprodukt som både luktar, känns och ser ut som jord.

Men även om komposten har rätt lukt och färg, kan du behöva sälja den före användning. Detta är speciellt sant om du tänker använda den som en pottjord. Blanda den siktade komposten med vanlig blomma jord innan du använder den för dina kruka växter. De grovare bitar som du har riktat bort, du kan bara kasta in kompostkassetten igen. De rotar äntligen.

Den färdiga komposten kan användas som jordning, gödningsmedel och markförbättring.

Läs också:

Bygg sommarens finaste trädgårdstabell

Bygg ett supertomt trädgårdsbord - perfekt för sommarens terrasslagning!

- Det är fantastiskt hur bra kompost är för marken, säger Ken Thompson, författaren till boken Compost, Nourishing the garden naturligt.

Många program - Även om du bara stänka på ytan som en kompost - och långt innan det faktiskt blandas in i jorden - hjälper komposten att hålla ogräs nere, det håller jorden fuktig när det är torrt, och det skyddar jorden mot erosion från vind och kraftigt regn.

Ännu bättre, det är möjligt att använda komposten i köksområdet.

- Test visar att du kan förvänta dig dubbelt så stor skörd av kål, purjolök och potatis om du lägger ett 5-10 cm tjockt lag av trädgårdsodling i köksgården. De flesta andra typer av organiskt material fungerar lika bra, men ingenting fungerar bättre, säger Thompson.

Men resten av trädgården drar också nytta av kompost, så var inte rädd för att göra för mycket kompost. Du kan knappast producera mer än du behöver i trädgården.

- Gräver väl med kompostjord runt växter som behöver nytt mat, t.ex. till exempel fruktträd, bärbuskar, prydnadsbuskar och prydnadsväxter, rekommenderar Rönnblom.

Läs också:

Korrekt beskärning av buskar och träd

Korrekt beskärning är viktigt för framgång i trädgården, och för många växter, träd och buskar är hösten tid att göra det.

- Tuff jord kan klara sig med kompostjord som stimulerar mikroorganismerna och lägger humus till jorden. Nya rosor och fruktträd som ersätter gamla på samma plats planteras i ett planteringshål på minst 1 m. Den gamla jorden är grävd och ersatt med färdig kompostjord blandad med lika delar av ny jord eller trädgårdsjord av god kvalitet.

Kompostering kräver några av er i tid och ansträngning, men lönar sig i form av fri kompost, växtgödsel och en välnärad trädgård.

ADVERT

Mest populära