All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Test av kompaktkameror: Avslappnad Automatiserad

->

Men semester många vill bara koppla av, och sedan en kompaktkamera med bra auto och bildkvalitet för att vara ett bra köp.

Oavsett om det blir en huvudkameran eller om det ska fungera som nummer två i de fall där man inte kan eller kommer att ge sin SLR, det finns tillfällen där det är okej att vara i besittning av en lätt användbar kompaktkamera. En kamera som hela familjen och vännerna kan hantera leder ofta till minnesvärda bilder från flera olika perspektiv. Idealiskt när huvudsyftet är att fånga varaktiga minnen. Den ena och den andra bilden blir förvånansvärt ett litet konstverk trots att man inte har manuella lådor och exponeringstankar, och det borde heller inte glömmas bort.

Eftersom det finns otaliga kompaktkameror, fick vi tillverkarna att välja vilken kamera de ville ta i provet. Det vi bad om var en kamera på 1800-3000 kronor med bra automation och runt 3x optisk zoom.

Vi testar

Panasonic Lumix DMC-FX33 2995 miljoner

Fujifilm FinePix Z10fd 1995 miljoner

Olympus Mju 790 SW 2995 miljoner

Canon Powershot A720 2300 miljoner

Samsung L830 1800 miljoner

Sony Cybershot DSC-W80 2200 miljoner

PANASONIC LUMIX DMC-FX33

Kvalitet med prislapp

"Wide Angle" är ett ord vi nämna direkt när Panasonic komma i fråga. Även FX33 har det och vi klagar inte.

Panasonic DMC-FX33 Bildsensor: 1/2, 5-tums CCD

Upplösning: 8, en Mp

Zoom: 3, 6 x optisk zoom

Skärm: 2, 5- tums LCD-skärm, 207 000 pixlar

Pris: Kr 2995

Panasonic är på väg upp i kamerans värld. De släpper inte ut intressanta modeller med optisk bildstabilisator och kort brännvidd även i de enklare segmenten. Vi gillar att applådera, eftersom de fotografiska funktionerna du får i en vidsträckt vidvinkel är mycket större än de som erhålls genom hög känslighetsnivå eller ökad sensorupplösning. Kameran i detta fall, DMC-FX33, är bland de dyrare modellerna i testet. I gengäld får du en kamera som är stabil och har en behaglig form. Utan känslan som något som är utformat för forsränning eller bergsklättring, ger kameran intryck av att vara välbyggd och hållbar.

Lumix DMC-FX33 är en extremt lättanvänd kamera. Med enkla menyer, bra automation och utmärkt bildkvalitet under bra förhållanden handlar det om så långt du kan komma med en kompakt kamera i prisklassen. Bredvinkelalternativet ger modellen ytterligare ett plus. Ett perfekt val för dem som är beredda att betala priset.

Pris: £ 2,995

Importör: Panasonic www. Panasonic. com

Läs hela testet här


FUJIFILM Z10fd

Plastic Helst medelmåttighet

Efter god grundidé och kamera kompetens inom företaget, Finepix Z10fd lite för tråkig, även priset beaktas.

Fujifilm Finepix Z10fd Bildsensor: 1/2, 5-tums CCD

Upplösning 7, 2 Mp

Zoom: 3x optisk zoom

Skärm: 2, 5-tums LCD, 150 000 pixlar

Pris: Kr 1.995

Fujifilm-kameror har ofta inte den mest aggressiva brusreduceringen. Bra i avancerade modeller där du kan välja hur mycket ljud du vill ta bort efteråt, men ett chansspel i en kompakt kamera som naturligt växer upp. Den lilla kompaktkamera vi nu håller i hand är det enklaste i testet, ett resultat av att vara täckt med plast och inte metall som de flesta konkurrenterna. Snyggt är säkert, men känns lite billigt att hantera, om än inte att titta på.

Finepix Z10fd imponerar inte. Priset är blygsamt och kameran är snygg. I gott ljus tar det bra bilder, men ger ljusa, lila kanter runt vissa ämnen. I fattigare ljus är det svårt att fokusera eftersom det saknar extra ljus. Vi skulle ha tagit några extra gram av vikt för att få en mer robust exteriör. Ett bra försök från Fujifilm, men ingen träffar den här gången.

Pris: Kr 1995

Importör: Fujifilm Sverige

www. FUJIFILM. se

Läs hela testet här


Olympus Mju 790 SW

Otillräcklig vattens

Intressanta automatiska lägen, och att den tål vatten bådar gott för bekymmersfri semester fotografering, men bildkvaliteten saknas.

Olympus Mju 790 SW Bildsensor: 1/2, 33-tums CCD

Upplösning: 7, en Mp

Zoom: 3x optisk zoom

Skärm: 2, 5-tums LCD, 230.000 pixlar

priser: NOK 2 995

Mju 790 är en hållbar liten karl, åtminstone enligt Olympus. Paraden funktionen är vattentät ner till tre meter och tillräckligt robust för att tas bort från en och en halv meter, det låter verkligen som en kamera för snorkel semester. Under våra tester lyckades kameran misslyckas med ett par fall i golvet och ett bad i badkaret. Byggkvaliteten verkar vara topp när det gäller hållbarhet.

Allt som allt ett välplanerat, välbyggd kamera med några riktigt fiffiga funktioner som styr läge och möjligheten att faktiskt skjuta under vattnet direkt med en liten kompaktkamera. Tyvärr verkar det vara värt att kombinera denna och bra bildkvalitet i en kamera i detta prisklass. Kameran tar inte bilder som är i stil för priset - men det kan ta dem under vatten och det kan frestas just det.

Pris: Kr 2995

Importör: Olympus

www. Olympus. com

Läs hela testet här


Canon Powershot A720

Kamera Stratocaster

En arbetshäst för dem som vågar ute på stan med något som ser ut så här årets kamera 2003.

Canon Powershot A720 < 999> bildsensor: 1/2, 5-tums CCD Upplösning 8 Mp

Zoom: 6x optisk zoom

skärm: 2 £: 2, 5-tums LCD, 115.000 pixlar

priser . 300

Det finns två stora legender i elgitarernas värld. En är Gibson Les Paul, som är en tung, men snaps gitarr för blöta planen, och den andra är Fender Stratocaster att praktiskt taget två brädor fast till varandra.Trots detta har många av rockens bästa stunder spelats in på en Stratocaster. Du bör inte förvirra grovträet med dåligt. Lite detsamma med Powershot A720 också. Dess plastliknande och klumpiga exteriör innebär inte någon trovärdighet.

Canon Powershot A720, jämfört med de mer eleganta kamerorna i testet, är en klump. Men det är en fotografisk klump. Få kameror i prisklassen ligger nära tillförlitligheten och kvaliteten som denna kamera erbjuder. Om du vill ha en kamera för liten ficka, är det inte lämpligt, men om bildkvalitet och ren tillräcklighet är högsta prioritet, är detta bland de mest prisvärda inköp man kan göra själv. Mycket mycket kamera för pengarna.

Bästa köp!

Pris: Kr 2. 300

Importör: Canon

www. kanon. nej

Samsung Samsung visar att mediokritet inte nödvändigtvis är en dålig karaktär, bara en betalar inte för dyrt för det.

Samsung L830


Bildsensor: 1/2, 5-tums CCD

Upplösning: 8, en Mp

Zoom: 3x optisk zoom

Skärm: 2, 5-tums LCD, 230 tusen pixlar Pris: Kr 1.800

Enkelt och snyggt i ett metallhus. L830 verkar tilltalande för de flesta med sitt användbara utseende. Vår testkamera var en röd, liten behandling, men den finns också i svart och silver. Kameran känns solid och väl planerad. Till exempel till kortkommando växla mellan normal autofokus och ansiktsigenkänning - en av de mer eleganta specialknappar som vi har sett på länge på en kamera avsedd för automatisk fotografering. Programvalet hjulet klickar försiktigt i sina olika steg när du slår på den.

L830 är en enkel, billig kamera som tar enkla och billiga bilder. Men det är bra värde och trevligt ljud är ett stort plus om det kommer att störa.

Pris: Kr 1800

Importör: Samsung

www. Samsung. com

Läs hela testet här

SONY CYBER-SHOT DSC-W80

En digitalkamera

Cybershot modeller förkroppsligar våra föreställningar om kompaktkameror - på gott och ont. DSC-W80 är inget undantag.

Sony Cybershot DSC-W80


Bildsensor: 1/2, 5-tums CCD

Upplösning 7, 2 Mp

Zoom: 3x optisk zoom

Skärm: 2, 5-tums LCD , 115 200 pixlar Pris: Kr 2. 200

Sonys små automatkameror har nästan alltid slagit en blixt. De har sällan varit den bästa bild maskinerna, men de har ofta en fin balans mellan pris och prestanda i en kompakt låda - perfekt för icke-fotograf som fortfarande vill ha fotominnen. Det är därför inte utan anledning att vi förväntar oss att Sonys deltagare ska klara sig bra i denna typ av test. Det känns tillräckligt solidt och knapparna är väl placerade. Programvalet är lite komplicerat, med många olika lägen, men samtidigt behöver du inte spendera så mycket tid i menyerna. Man får en känsla av att kameran inte skulle överleva ett fall i golvet, men det gör inte heller de flesta andra kameror.

Vi gillar Sonys kompakta kameror.Sony är inte rädd för att kompromissa vissa betyg för att skapa en billig kamera för vanliga människor. Det känns mer lugnande än att försöka ge allt och misslyckas. Trots det når Sony DSC-W80 inte helt upp.

Pris: £ 2.00

Importör: Sony

www. Sony. nej hela testet här

Slutsats

Sex konkurrenter var tvungna att välja en modell för att visa sig. Olika tillverkare valde olika typer av modeller. Fujifilmer var små och gritty, medan Canon var brutal. Panasonics var dyra och Samsungs var billiga. Olympus skickade en vattentät, och Sony skickade en liten kompakt kamera med något så ovanligt som en sökande.

Även om vi väger priset här, går "Best Test" -priset till Panasonic Lumix DMC-FX33 för sina enastående bilder av låga ISO-nummer och dess kvalitetssensor. Mest av allt vinner priset genom att det verkar vara sammansatt av exakt de kvaliteter vi begärde i testet. Enkel, ren, effektiv automatisering och vackra bilder. En kamera som någon skär och tar matchande bilder.

Om du vill ha en trogen tjänare som inte misslyckas vid första korsningen, är Canon Powershot A720 en mycket prisvärd kamera som också ger dig möjlighet att krascha med manuella tricks om du vill. Till sitt låga pris är det bland det bästa vi har testat. Men stor och klumpig, så en kompakt kamera kan inte riktigt kalla det enligt moderna standarder. En rekommendation, trots att Canon också har äventyrat utsidan än inuti.


Om du vill ha en kompakt kompakt kamera i budgetklassen är Sonys kamera knappast ett dåligt val. Även om Samsungs utmanare närmar sig en bättre skärm är Sonys kamera det bästa valet när ekonomin väger tungt, men vill ändå ha en skicklig och cool maskin.

ADVERT

Mest populära