All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Komfort med golvvärme

Ingenting som att spela på ett uppvärmt golv verkar vara Anette och Marlene Carlstad. Foto: Trond Folckersahm.

- Det är ingen tvekan om att golvvärme är bra värme. Man kan lätt sänka rumstemperaturen med tre till fyra grader utan att känna sig obekväma, säger Odd Amund Røisi på Apis i Stavanger.

De specialiserar sig på golvvärme och levererar en mängd olika varianter från olika leverantörer till den privata marknaden.

- Efterfrågan på golvvärme har varit stabil över flera år. Det verkar som om konsumenterna i allmänhet är mycket medvetna om fördelarna med golvvärme, tror Røisi.

Många sorter

Starter första att orientera på marknaden, kommer du snabbt ta reda på att det finns ett brett utbud av sorter att välja mellan. Både kabel- och filmlösningar anpassade till olika typer av golv, liksom de som är baserade på vattenburna värmer.

Om golvvärmen är installerad i ett befintligt hem är kabel- eller folievarianterna de bästa alternativen.

- I sådana fall, och när vi talar om kök, hall eller badrum, jag skulle rekommendera en låg profil system med flytstøp. En så kallad "grön kabel". De bygger lite och är också strålningsfria när det gäller el och magnetism. På så sätt har de en positiv inverkan på inomhusklimatet för dem som lider av elektroallergisk energi.

Läs också:

För att fira jul med hund eller katt

Julen är inte ofarlig för våra fyrbenta vänner. Det finns mycket Pus och Rex kan komma ut under julen.

Skär av golv med värmekabel.
- kvalificerad att använda denna variant är att kablarna är lagda på en sex millimeter tjockt skikt av icke-brännbart material, eller ett nät förstärkning. Gjutningen är värmeledande och, eftersom den är så tunn, är det enkelt att justera värmen upp eller ner. En stor fördel jämfört med de traditionella kablarna som ligger i ett tjockt formskikt. Då är det mycket massa som ska värmas eller kylas, och förordningen tar mycket längre tid, säger Røisi.

Heat Foil Beyond "grön tråd" - varianter, det finns också folie läggs som en sandwich mellan undergolvet och golvet. Det här alternativet är lämpligt för uppvärmning av parkett- och trägolv, vilket kräver antingen ullkartong eller skumgummi som skydd i enlighet med leverantörens specifikationer.

Välja en folie kräver ett styrsystem som förhindrar att temperaturen blir för hög. Här har golvleverantörerna gjort egna riktlinjer, och dessa bör kontrolleras noggrant innan de väljer sitt val.

Ett annat alternativ är skivor med spår där kablarna läggs i spåren. Dessa måste vara självreglerande så att temperaturen inte blir högre än golvbeläggningen kan tåla. Rummets inredning spelar också in. Om det finns mattor eller kompakta möbler på golvet och värmen blir för hög är det osunt för både möbler och inomhusklimat.

Läs också:

För att hälla golv i källaren

Källare golv borde normalt stödja källarväggen ner till marktrycket. Golvet måste därför formas innan det fylls i källarväggarna. Om du är ...

Bygger en ny, golvvärme ett alternativ. Sedan passerar varmvatten genom rör som ligger i slingor under golvet. Det varma vattnet uppsamlas antingen från ett centralvärmesystem, som är anordnad i höljet, eller laddas från en sten / jord källsystem via pumpar ta vatten från sina egna brunnar som borrats i marken och går genom en värmepump som ger tillräcklig energi för att värma upp hem .

Ett alternativ för dem som bor i kustområden, är att dra vatten från sjön.

Använd proffs

Vilken typ av anläggning du väljer är det viktigt att använda sig av proffs. Det finns många överväganden att ta och många krav är uppfyllda. De auktoriserade elinstallatörerna är utrustade med nödvändiga färdigheter. Golv golv leverantörer har också expertis inom golvvärme. Olika golv har olika specifikationer när det gäller vad de tål temperaturen, information som är nödvändig för att erhålla innan du väljer golv.

- bör du undvika problem senare, är det viktigt att följa alla specifikationer i minsta detalj och att använda sin expertis, betonar Røiri.

ADVERT

Mest populära