All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Färger för en demensavdelning, en fråga om värdighet

Här kommer vi att returnera en artikel tidigare publicerad i färg magazine 5/2015:

jag har i en tidigare kommentar rörde ett projekt vid Bergen Academy of Art and Design, där färginställning av ett vårdhem var i fokus, särskilt när det gäller demenspatienter. Projektet heter & rdquo; Är färgämne? & Rdquo; . Deltagarna var internationella masterstudenter vid KHiB, ledamot Erlend Bleken och undertecknade. Gullstøltunet vårdhem i Bergen blev arenan, där 90 invånare har en fast plats. Tre av fem avdelningar är äldre med demensdiagnos. Vi har ett färgschema en sådan avdelning med tre korridorer, 6 patienter i varje korridor. Jag visade några av studentförslag i föregående artikel och skulle vilja följa upp resultaten, liksom några användarresponser.

Projektet fokuserade på färg som en trollkarl, estetiskt uttryck och rumsliga verktyg.

Dagordningen lät:

1. & Rdquo; Färgerna bör ge både identitet och förstärkning orientering (kontraster) samt ha en estetisk och vettig överklagande.

2. & Rdquo; Färgerna måste vara relativt mättade och kraftfulla för att få en verklig inverkan på demens. & Rdquo;

Färger med för mycket vit i pasteller kommer inte lätt att uppfattas som målgruppens kostym, och & rdquo; Greig färger och rdquo; med mycket svart i kommer att verka deprimerande på sinnet. Branschen har ofta svarat på färgen, så kursen betonade blandning av pigment och bindemedel själva för att komma fram till rätt färguttryck.

Färgblandning på "gamlemåten"

Varje korridor har sin färgidentitet. Man fick nischer i gröna valörer med gulaktiga dörrar.

Inspiration och kunskap om den här typen av färgblandning för arkitektur härrör från målaren och arkitekten Le Corbusier, som utvecklat en stor repertoar av egna färger baserade på denna princip. Han använde aldrig svart men dämpad med komplementära färger.

Han var konstnär innan han gick ut som arkitekt och praktiserades sedan båda, alltid målade i studion på morgonen. Med detta tvärvetenskapliga kunde han leda konstnärens färgblandningar till hans arkitektur.

Han utvecklade så småningom vad som kallas Färg tangentbord för tapetfabrik Salubre, först med 43 enfärgade tapeter (oljefärg på en rulle) 1931, och senare 20 bitar starkare färger läggs 1959. Samlingen senare samlas i en tre-volym arbete Tysk arkitekt Arthur Rüegg, med s. en 12 stämningspalett som ett hjälpmedel för folket. Le Corbusier hade tydliga instruktioner, som de hetaste färgerna var lämpliga för hela väggar, de var klara och mättade för komponenter och så småningom utvalda toner för inredning.

Färgerna, även de hetaste, är mycket vackra och kan även användas idag.De är inte av mode eftersom de är baserade på naturliga pigment.

Kemisten Katrin Trautwein i Schweiz har undersökt Le Corbusiers färger och utvecklat ursprungliga recept för färgtangentbordet, liksom andra färger från hans villor.

Det vill säga hon har hittat rätt pigment och bindemedel, liksom blandningsförhållandena.

Färgen kan köpas från sin lilla nischfabrik i Zürich, KTcolor , där hon även erbjuder sina egna utvecklade färger byggda på samma princip. Vi bestämde i samråd med vårdhemmet, efter några tester med egna recept, att importera färg härifrån för att säkerställa kvalitet och förutsägbarhet i prestandan.

Det var ett fantastiskt och unikt initiativ från vårdhemmet tack vare en entusiastisk ledare, Eva Maria Lim.

Exekvering

Korridorer med varma havsnätter och blåa dörrar

Det bästa av alla studentförslag kombinerades av undertecknade och förvaltningen av hemmet för ett komplett koncept.

Alla huvudväggar fick en fin ljusgrå ton, medan dörröppningarna hade två färger, med kontrastdörrar. Varje korridor fick sin färgidentitet, man fick nischer i gröna valörer med gulaktiga dörrar, man fick varma sienatoner och blå dörrar, och till sist fick man en blå nischer med värmerdörrar. Varma kalla kontraster helt enligt Le Corbusiers principer.

Dessutom introducerade vi en gradering av nischens ljusstyrka till dagsljus och vardagsrum. Detta borde dra invånare mot detta gemensamma rum.

Kommentarer

Korridor med blå nischer och värmare dörrar.

Det är klart att det är meningsfullt att göra en insats för denna målgrupp som är & rdquo; sätta på håll & rdquo; i slutet av livet. Feedback börjar komma från anställda och boende, och jag är säker på att det här också har gjort intryck på släktingarna.

Ett par kommentarer från invånare sa:

& ldquo; Det är så gott med den gröna färgen. Det är så enkelt och bekvämt. "

" Jag var så upprörd om samma sak som de började måla eftersom färgerna tycks skapa. Nej när jag har heligheten är det bra. "

" Bekväm att gå in och ut ur den tiden. Bra känsla. Det måste göras med människor som arbetar och bor där. & Ldquo;

& ldquo; Du måste titta på vår vackra korridor när du går. & Rdquo;

Nästa projekt är Röda Korssjukhuset i Bergen. Det började i höst med ett seminarium på värdedagen i Bergen den 14 oktober. När designavdelningen på Kunsthøgskolen i Oslo förvandlar ett gammalt bostadshus till vårdhem med inspiration från demensbyar i Nederländerna, förstår vi att denna fråga är mycket relevant. Det är ett löfte.

Många av oss kommer att bli konfronterade med sådana rum förr eller senare, så hoppas bara att den goda färgkänsligheten vädjar till uppföljning.

ADVERT

Mest populära