All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Färger för kamouflage eller markera

Färgschemat kan göra att huset ser större eller mindre ut och dominerar eller glider nästan omärkligt i omgivningen. Färgen som har den önskade effekten beror på var huset ligger.

- I naturen, en Vita huset mycket synlig, men i en stadsdel med flera andra Vita huset betonade att inte lika bra, säger Per Nimer, designchef på Akzo Nobel Aesthetic Center.

I mindre urbana områden kommer bruna och gröna färger att glida mer in i miljön.

- En varm och stark röd färg håller på ljuset och speglar den lite. Detta gör att huset ser mindre ut, vilket reducerar det, förklarar han.

Fasadfärgen kan hjälpa till att markera och förstora, eller camouflera och krympa huset. Foto: Sveinung Bråthen / Fargerike

Klar eller kamouflerad?

När hörnen på huset är märkta med en onormal färg har fasaden tydliga gränser, och det är tydligt hur stort huset är.

Valet av färg för personalen kan också visuellt förstora eller krympa ett hus.

Ett tegelhus med markerade hörn eller ett trähus med hörnfack i avvikande färg har tydliga gränser. Du kan tydligt se hur stort huset är.

- Därför kan du stava färg. Jämför till exempel med gammaldags fästningar. De hade ofta markerade tegelhörn som bidrog till att göra fästningen så stark, säger Nimér.

Märka inte hörnfacken i vitt, eller en annan färg som skiljer sig från fasaden i resten, kamouflera storleken på huset. Vita - eller annars - markerade hörn gör huset ser stort och starkt ut.

God förankring

Stiftelsens vägg är byggnadens koppling till marken. Om hyllan är ljusare än fasaden kommer det att se ut som om huset är lättare från marken. Med en mörkare basfärg ser huset ut stabilt och väl förankrat.

Med en mörkare färg på väggen än på fasaden ser huset väl förankrad ut.

ADVERT

Mest populära