All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Färger är mycket mer än en mode post

Detta är gammal kunskap. Redan östra antika filosoferna såg på färger som energi och i Goethes färglära från 1810 beskrev färger inverkan på människor, baserat på systematisk observation. Modern forskning har senare bekräftat sina teorier och bestämt att färger är elektromagnetisk energi.

behöver Hjärnan färger

Karl Ryberg, svenska arkitekt och en psykolog som har arbetat med ljus och färg under många år, har tidigare sagt till IFI. Nej den färgen är som vitaminer för hjärnan. Om det inte blir tillräckligt med färg, kan det somna, vi blir vinterdepression och blir sjuk, säger han. Något att tänka på för många och alla, när snöbollar och gråhökar är tunga och tyngre. Men idag är många rädda för att använda färger, de finner det svårt. De är rädda för att det kommer att vara fel att söka antingen mot neutralen till säker.

En som väljer färger

Trond Ramsøskar, inredningsarkitekt MNIL är tydlig att färger ger energi.

En som inte är rädd för att använda färger är inredningsarkitekt MNIL Trond Ramsøskar. Han har gett många färgglada interiörer de senaste åren, både privat och i hotell- och restaurangbranschen. Medan kollegor har flyttat försiktigt över neutrala toner har han gjort sig frisk med många starka färger.

- Jag gör det här eftersom färgerna ger så mycket, säger han.

Nu är det Thon Hotell Vika Atrium som får inredningsdesignerns färgbehandling. Det kommer att vara tydligt på kort tid och det kommer färg i alla rum.

- Tre färger i varje rum, blir det ytligt, säger den energiska inredningsarkitekteren. Och vi tror på honom.

Not surpomper

Ett annat hotell med sin färg signatur Thon Hotel Gyldenløve i Oslo. Här möts gästerna med en mousserande färgglada entréhall. Receptionen ska vara i gott humör. Det bör nästan vara en varning utanför: inte för surpomper. Eftersom det är omöjligt att inte påverkas av färgerna och blandningen inom. Han beskriver hotellet som ett stadsdesignhotell och målet var att ge receptionen en tydlig identitet som utställning mot Bogstadveien.

För personer som överväger att våga gå för starka, har han en tydlig inbjudan. - Börja med ingångszonen, där du inte kommer att stanna länge, så det kan vara extra slöhet. Aktiva färger ger ett gott välkomnande, säger han.

gulmålade pelare laseravdelare, orange möbler och kuddar i en oförskämd tyg från Jean Paul Gaultier är några av de många färger och material i lobbyn.

ADVERT

Mest populära