All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Färglägga spis

- Personligen tror jag att de olika sorterna av grått passar bra, säger Trond Riise, teknisk chef på Nordsjö, - det är en neutral färg som lätt glider in med väggar och möbler. Annars kan du spekulera lite om att skapa kontrast effekter genom att använda lite märkta och kraftfullare färger. Det viktigaste är att titta på det hela och se till att eldstaden och röret ser ut som naturliga element, i linje med huset som helhet.

lätt jobb

För att ändra färg på en bjässe spis huva, ett rör och kanske en brandvägg dessutom kommer att ge en helt ny rum. Och vad som kan vara viktigare här är att det här är en mycket enkel operation, som de flesta människor behärskar utan problem. Förfarandet är i stort sett detsamma som för alla andra färgprojekt.

Att måla eldstaden

1. Börja rengöra ytorna. All smuts och lösa partiklar måste tas bort. Använd en styv borste på ojämna ytor som tegelstenar och liknande. Släta ytor kan tvättas med tvätt och skölj / torka noggrant efteråt. Tidigare målade ytor måste repas om det finns någon indikation på fläckning.

2. När kaminen eller rörväggen är helt torr, applicera en kappa med en vanlig inomhusfundament. Detta är inte alltid krävs på tidigare målade ytor, men om de är hala och du inte vet vilken typ av färg användes, är det säkrast att använda ett lager primer här också.

3. Den stora förändringen kommer redan när du tillämpar den första toppen. Men kom ihåg att du måste ansöka om två lager för att få ett bra resultat. Du kan använda alla typer av inredning färg. Särskild färg för vägg är inte nödvändig, men var försiktig med att du väljer en korthet som ger ett bra resultat. De flesta väljer de mer matvarianterna för eldstaden och röret. Färg appliceras med en rulle eller pensel, beroende på vad som fungerar på ytan som ska målas.

Underhåll

Alla med öppen spis vet att eldstaden har lett till smuts från rök och sot från eldstaden. Det är inte alltid lätt att tvätta hårt strukturerade ytor, så det kan ofta vara snabbare att torka grøvste eller sätta på ett nytt skikt av färg. Då har du också möjlighet att variera något på färgåret om det är annorlunda.

Experternas tips

Fireplace färguppsättning av Siv Munkberg Burn

Siv Munkberg Burn inredningsarkitekt

-I rum där arkitekturen inte ge några intressanta detaljer, jag tror det är bra att färga vissa objekt så att ögat få något att bo på. Det är nästan norsk tradition att måla eldstaden vit, men det ger inte någon "rynk" wow effekt & rdquo; . Den engelska designern Tricia Guild i Designers Guild, säger följande:

& rdquo; Om du tar ett litet rum och målar det vitt, får du ett litet vitt rum!& Rdquo;

Vitt väljs ofta eftersom det uppfattas som neutralt och säkert. Jag letar inte alltid efter det neutrala. Neutrala rum blir mycket tråkiga i neutrala färger, men en tråkig objekt i rummet kan vara spännande i en något fjädrande färg.

Har du en relativt tråkig piano och en ganska tråkig matsal, i en ganska tråkig rum, färgerna bidrar till att göra upplevelsen av rummet bättre.

Ellen Skifjeld interiørkonsulentvirksomhet

- Ibland får jag frågade färglägga spis. Fler och fler människor är medvetna om att det här är element som du kan göra mer ut ur det vi traditionellt är vana vid. I dessa exempel fanns en uttalad önskan att eldstäder skulle dyka upp som ett smycke, som ser bra ut. Valet föll på grått, till exempel, att färgen ska vara lätt att kombinera med inredningen i allmänhet och inte verkar alltför dominerande.

Valfritt kan man välja att hålla dynan i sin naturliga grå färg.

Fireplace färguppsättning av Ellen Skifjeld

Fireplace färguppsättning av Kari Osvold

Kari Osvold

Journalist / lämna

- Jag skulle vilja att exemplifiera med denna spis, som ligger i ett relativt litet utrymme som utgör både köket och vardagsrum. I sådana fall bör även en färgad person vara något begränsad när det gäller färger på de stora lägenheterna. Men med mycket vit behöver det inte vara en hel del färger tills det verkligen verkar. Att välja tydliga, rena färger i eldstaden skapar en bra blickfångare utan att dominera rummet. Användning av ljus i nischer ökar effekten. Det känns som brandvägg och branden är mycket större. Om du väljer mer dämpade färger, är effekten uppenbarligen mer diskret och inga tända ljus visas nischer som mycket mörkare.

ADVERT

Mest populära