All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Färgstark sommar nya

Den här veckan har vi tagit en närmare titt på våren och sommaren nyheter från två svenska kedjor, Indiska och Ikea.

Sommaren kommer! Se bilderna längst ner i artikeln

Böda färger

Temat för indiska sommarnyheter är modern bohemisk stil. De har uppdelat sig i tre olika teman, växthus, cocktail och picknick. Särskilt den färgstarka picknickuppsamlingen värmde den här journalisten på en gråmorgonmorgon.

- Picnic tema är en hyllning till de ljusa färgerna, säger Petronella Garden Spot, visual merchandiser för Indiska i Sverige, till DinSide. - En stor del av vår sommernhyheter har ljusa färger, är det mycket mönster, etniska utskrifter och hantverk - tryck textil är en av sommarens starkaste trenderna.

Något som inte var klart ännu var färgstarkt porslin för sommarpickniken, i färgplast.

Petronella Hagested är en visual merchandiser vid Indiens huvudkontor i Sverige. Foto: Per Ervland Visa mer

Cocktailutvecklingen är fri för små och stora prinsessor. Huvudfärgerna är ljusrosa och vita, och det finns många romantiska detaljer, såsom små sniderier i lyktor, hjärtformar och småblommiga textilier.

- Det här är färskt, väldigt vitt och blekrosa - som kan blandas med lätt ljus turkos eller mynta, föreslår Hagested.

Slutligen en färg vi sällan kommer ifrån sommaren, grön. Grön var framträdande både i indiska och ikea, och i indiens temat växthus fann vi grön i alla nyanser, vitblå för att fräscha upp den.

- Förutom gröna har vi använt mycket botaniska mönster - även på hårda produkter, i glas, trä eller plast.

Vardagsrummet

Camilla Gjerset, trendschef i Ikea. Visa mer

Bland nyheterna i Ikeas sortiment hittar vi två modulära soffor. En klassiker i rotting och en mer organisk sak, med underlag i galvaniserat stål och stora mjuka kuddar. Förutom de modulära sofforna kommer Ikea också med en gungstol för utomhusbruk.

- Vi har länge talat om vinterträdgården, men nu är det ute rum som gäller, säger Camilla Gjerset, trendexpert i Ikea till DinSide.

Møbelkedjan har valt att gå till modulbaserade soffor så att de enkelt kan anpassas till både stora och små utomhusområden.

- Båda soffa båsarna är utformade för att sticka ut hela året, en i rotting i plast, den andra i galvaniserat stål, säger Gjerset. "För en sak är att ha plats i trädgården för de stora möblerna - men vad gör du med möblerna i augusti?

Du borde dock hitta torra kuddar på natten - och på vintern. Ny från Ikea var också en stor segel du kan hänga på för att skapa ditt eget lilla utomhusutrymme.

Arholma modulär soffa till Ikeas uteplats i kunstrotting, som kan sticka ut hela året. 1-sitsarsektion 995 kronor, hörnsektion 1.250 kronor, sittdynor 345 kronor, bakkuddar 95 kronor. Bord / pall 695 kronor. Foto: Per Ervland

Mjuka madrasser för solstolar från Ikea. Foto: Per Ervland

Ekologisk modulbaserad soffa på 1, 5-sitsig. Pris 1. 250 kr, inklusive sittkudde och två ryggkuddar. Finns i rött och grönt, den gröna varianten med enkla färgade kuddar. Foto: Per Ervland

Ikea kommer i år med en rad möbler som kan sticka ut hela året. De låga Vänö stolarna finns i rött och grönt, kostar NOK 495. Kuddar från 89 kr. Foto: Per Ervland

Röd, vit och turkiska från Ikea. Foto: Per Ervland

Batteridriven små ljus till trädgården från Ikea. Den höga (39 kronor) kan hängas från träden, och de små svamparna (39 kronor) läggs och i gräset. Foto: Per Ervland

Gungstol i akacia från Äpplarö-serien, 595 kronor. Nordanö stol, även i akacia, 495 kr, från Ikea. Foto: Per Ervland

Landsbygdens romantik för äppelträdgård. Korgstolarna är gjorda av plast och kan stå ut hela året, medan bord och vikstolar är i trä. Fridö korgstol NOK 795, inklusive sittkudde, Malarö pallstol NOK 245, Malarö pallbord NOK 595 från Ikea. Foto: Per Ervland

Lyslenken Solig går på solpanelen, Foto: Per Ervland

ADVERT

Mest populära