All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Färg funktionalism

Arkitekten Bruno Taut (1880-1938) var en produktiv tysk arkitekt, stadsplanerare och författare, aktiv samtidigt med Bauhaus i Tyskland , de Stijl i Holland och Le Corbusier i Frankrike / Schweiz.

Många känner till hans Glass Pavilion (med priskupol) från & rdquo; der Kölner Werkbund-Ausstellung & rdquo; 1914, som ofta görs i svartvita bilder. Få människor vet att det var väldigt färgstarkt.

Färgen som instrument

Mette l'Orange är en bildkonstnär och civilarkitekt, anställd vid Bergen Art Academy.

Det här är hur mycket arkitektur är från tidig funktionalism. Vi tror att det var gråskalan som regerade, medan många arkitekter någonsin faktiskt satt färg som en av de främsta instrumenten för estetisk design, välbefinnande och identitet. Bruno Taut var bland de främsta.

Han hade gemensamt med Le Corbusier att han också var målare, men han gjorde sig inte känd som den franska mästaren. Taut var mer blygsam men inte mindre intressant som en mer humanistisk funktionalist med hjärtat av bostadsbyggandet.

Dessa är de färgglada bostadsområden som gör honom så aktuell idag - som en underbar inspiration i en tid då grå dominerar som en stadig återkommande trend.

I listan över världsarv

Jag var nyligen turen att visas runt flera av hans bostadsområden i Berlin av den tyska arkitekten och stram expert, Winfried Brenne. Han har deltagit i restaureringen av dessa områden och kan berätta mycket om färganvändningen.

Ett besök förlorades till Falkenberg Garden City från 1912, där deras tidshus blev känt som "Malingboksene". Här har Taut en dekorativ inredning och fri färgism. Bland annat finns ett briljant koboltblått hus som blivit en ikon för området. Många av hans kollegor skakade på huvudet och Le Corbusier kallade honom & rdquo; färgblinda & rdquo; . Vi måste komma ihåg de doktriner som & rdquo; Mindre är mer & rdquo; och & rdquo; Prydnad i brott & rdquo; styrde under perioden. Området är idag på UNESCOs lista över världsklassminnen tack vare dess färganvändning. Det är verkligen värt att notera och människor som bor där är stolta och glada.

Färgrikt fönster

Zone Uncle Tom Hüttei Zehlendorf, förverkligades under perioden runt 1926, visar anmärkningsvärd detalj färglägga inklusive dörrar och fönster, med spännande färgvariationer i ramar och ramar. Tar bara upp fotokatter hemma och förvandlas till nordisk funktionalism.

fanns en tredje fascinerande bostadsområde byggdes 1925 och fick namnet Hufeisensiedlung (hästsko område) eftersom den byggdes runt en hästskoformad damm. Här är restaureringen och man kan observera sönderfall över tiden, mot strålande nymålade ytor.

Bruno Taut genomförde mer än 12 000 bostäder mellan 1924 och 1931, mer eller mindre riktfärgade. Han mottog både beröm och ris vid tiden och blev ibland ridiculed. Idag väljer människor dessa områden, och i synnerhet har många norska arkitekter visat stort intresse för Uncle Toms Hüttes anmärkningsvärda färgschema.

ADVERT

Mest populära