All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Färgad, matt färg för kork?

Cabin ägare vill ha en mattare yta, med en nyans - vanligtvis gråaktig. Han vill ha ett ljusare intryck, men vill att det fortfarande verkar vara kork. Han hoppas att han inte behöver slipa. Men ett litet slipningsjobb kan vara tillräckligt för ändå.

- sander du inte, du kommer inte att få tillräcklig vidhäftning, särskilt eftersom det används en blank lack tidigare, säger Thor Ingar Røneid, chef för tekniska tjänster på färgtillverkaren Scanox.

Men du behöver inte nödvändigtvis sätta färgen helt ner. Det kan fortsätta med en slipskiva, som att tvätta golvet. Sedan torkar du upp den klara ytan och säkerställer bättre vidhäftning till den nya lacken.

Mattlakk

Røneid rekommenderar att stugaägaren rengör golvet väl med golvplattan före slipning. Då råder han till att den appliceras på Three Stones Floor Matt, eftersom den har låg glans, och kabinägaren vill ha en mattyta. Denna lack ger en matt, "osynliga yta", och kan appliceras till obehandlade eller tidigare belagda eller oljade trä och parkettgolv - eller kork marker. Røneid påpekar att en oljebaserad lacktyp torkar senare och kan vara lättare att städa när det läggs färg.

Anställda pigment

När det gäller önskan om en färgton i färg, rekommenderar vi Røneid kabinen ägare att ta en promenad i måleriet.

- Vi har inte prepigmenterade lacker, men du kan gå till en butik och höra om de kan lägga till pigment. Vissa butiker används för att göra detta, förklarar Røneid.

- Det finns inget kvar med färgen när man lägger pigment, så det borde gå bra. Men det kan vara lite utmanande att få ett konsekvent och bra resultat, och resultatet kommer att ske på egen risk ", säger Røneid.

Stir ständigt

Inge Hansen på Ehrenborg har arbetat med korkflis i många år. Han håller med om att golvet måste slipas först, så det blir matt. Och efter tillsättning av pigment till färgen är det viktigt att vara försiktig med applikationen.

- Sätt ett prov först så att du får en känsla av färg. Du borde vara helt säker på att det är så du vill innan du ansöker, säger han.

- Det är viktigt att du stryker allt smidigt för att få ett bra resultat. Om färgen inte appliceras jämnt riskerar du att få synliga leder. Det är väldigt viktigt att ta på färgen hela tiden, säger Hansen.

Det beror på när du lägger pigment till färg, riskerar du att pigmenten faller till botten av hinken om du inte rör tillräckligt bra. Rör därför varje gång du doppar borsten eller rullen.

När du har applicerat den pigmenterade färgen på den färg du vill ha, lägg på en kappa klar kappa ovanpå för att ge ett skyddande skikt överst.Detta förhindrar att repor i ytan faller i den färgade lacken där de kommer att synas.

ADVERT

Mest populära