All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Färguppsättning fasad med hänsyn

När du väljer färg på ett hus ska göra flera saker: Glöm trender analyserar miljön, söka råd och prata med sina grannar, och viktigast av allt, testa färg - oftast i både vinter och sommar.

Fasadfärger har inget att göra med trender. Tendenser kommer och går - flera gånger om året. Husets färg kommer att leva i tio år - kanske mer! Goda råd om färgval kan hittas i färgtillverkarens färgdiagram, hos din lokala färghandlare, målare eller arkitekt - eller på kommunens byggnads- och planeringsavdelning.

Markera eller dölj

Husets arkitektur, plats och traditioner på plats kan ge bra vägledning om färgval. Vackra detaljer kan belysas med kontraster i ljus / mörk och mindre vackra detaljer kamouflering genom att måla i samma färg som fasaden. Du kan enkelt ändra husets karaktär genom att måla om lister, hörnbord, vattenbrädor och dekorationer.

Observera också att färg och omgivande färg förändras med årstiderna. Under den korta sommarens ljusa och gröna månader ser huset helt annorlunda ut än det blåa och kalla vinterljuset.

För att testa färgerna är det lämpligt att göra storskaliga undersökningar - och studera dem i olika ljus och helst under flera årstider.

Harmoni i grannskapet

Inte bara påverkas ditt hus av de färger du väljer. Grannens hus och dess närmaste omgivning påverkas och påverkar i sin tur hur huset går ut. Om du är nära dina grannar behöver du inte vara uppmärksam på hur ditt hus ser ut när man målar, medan det i tätorter är viktigt att färgerna harmoniseras.

- Grannens uppfattning spelar en viss roll. Kom ihåg att det är faktiskt grannarna som ser mest ut av ditt hus, säger MalermesterRenate Fiskergård Øien.

- Ta med färgkort, två koppar kaffe och hoppa över staketet och stäng av en chatt. Förhoppningsvis kommer det att finnas något bra och konstruktivt av besöket, säger hon.

ADVERT

Mest populära