All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Color vitaminer för alla

den danske arkitekten, färg vetenskapsman, bild och psykoterapeut har kombinerat alla sina yrken och erfarenheter i utvecklingen av vad hon kallar friska holistiskt interiör.

Interiörer i ett omfattande perspektiv

Holistisk inredning handlar om samspelet mellan människor och den fysiska miljön. Här kombineras psykologi, filosofi, naturvetenskap och arkitektoniska verktyg på ett sätt som garanterar optimalt välbefinnande och välbefinnande.

- Filosofisk visdom och vetenskap går hand i hand. De är inte motsägelser, men kompletterar varandra på bästa möjliga sätt och berättar författaren till det nya och holistiska sättet att tänka på inredningen.

- Hemmet kommer att skapa harmoni och psykiskt välbefinnande, snarare än opersonliga trendfärger och smart möbeldesign. Vårt hem återspeglar vem vi är, men den fysiska miljön påverkar oss också. Vi blir mer medvetna om att färger och former i vårt interiör påverkar oss, tror färgforskaren.

enskilda färgbehov

Hur vårt tänkande dekoration på har genomgått en enorm utveckling i linje med social utveckling och bättre ekonomisk ram. I början av 1900-talet handlade det om att möta de primära behoven på lämpligt sätt. Det skulle kunna hantera kraft, spis och en liten toalett. Idag handlar det om mycket mer - trender, förebilder, vad våra grannar har, inredningsbloggar etc. Bjerregaard anser att nästa steg i utvecklingen handlar om psykologiska behov av harmoni och välbefinnande.

- De saker vi omger oss kommer att uttrycka vår personlighet, men det handlar också om att få färgstimulering som uppfyller dina behov. Alla människor har ett särskilt behov av stimulering av vissa färger. Det beror på ålder, utveckling och personlighet. En färg som har en positiv inverkan på en person kan ha en negativ effekt på en annan, förklarar hon. Vilken färg eller färger vi behöver hemma, i skolan eller på jobbet varierar från person till person och olika livsfaser. Genom att fråga personliga vinklade frågor ur objektiva kriterier kan en holistisk färgterapeut / coach bestämma vilka färger man behöver mer av och varför.

Harmony mellan "inre" och "yttre" färg

väggarna är huvudytorna i ett rum, därför, vägg färg stort inflytande på humör och välbefinnande. Färger på stora ytor kan producera olika humör som vi registrerar medvetet eller undermedvetet, till exempel. nöje, stress, avslappnadhet eller sorg.

- Färger påverkar oss genom nervsystemet. Vissa forskare anser att det är lika viktigt att ha mångsidig färgstimulering, till exempel att äta hälsosam och balanserad kost, säger Bjerregaard.Därför bör väggfärger anpassas till den specifika aktivitet som äger rum i ett lokalt område.

- I allmänhet använder jag aktiva färger för rum där människor kommer att arbeta eller vara fysiskt aktiva och lugnande färger för avkopplingsrum. Till exempel, Kan du använda blått i sovrummet eftersom blå sänker blodtryck och hjärtfrekvens och faller lättare i sömnen. Å andra sidan, om du är svår att stiga upp på morgonen, kommer gul att hjälpa till att ge upp energi, säger Bjerregaard.

Naturligtvis bör nyanser vara utrustade med möbler, mattor och andra armaturer, och inte minst de personer som kommer att stanna kvar i lokalerna. Om du är en tyst person, brukar du njuta av de mest dimmade färgerna, medan en mer utåtgående typ kan känna sig bra hemma i en något starkare färg. När det finns harmoni mellan "inre psykologiska färger" och "yttre färger" skapas en djupare harmoni.

- Min inställning har alltid varit att färger och dekorationer måste ha en psykologisk grund för att ge människor harmoni och välbefinnande! Omgivning som är i harmoni med "inre värden" ger största möjliga harmoni. Detta gäller både i privata hem och i offentliga miljöer, säger hon.

Färgbehov förändras med ålder

Par har ofta olika färgbehov eftersom de skiljer sig från människor. Då är det nödvändigt att komma överens om ett gemensamt mål för färgschemat.

- Vi hjälper människor att förtydliga vad stämning eller påverkan är målet. Till exempel har barn ett annat behov av färgstimulering än vuxna. Så barnens rum eller plantskola borde ha glada väggfärger, men de bör anpassas till barnens personlighet, förklarar hon.

Färgbehov ändras dock med ålder och i linje med vår personliga utveckling. När du blir uttråkad en färg beror det på att du har fyllt på den och behöver ny färgstimulering.

- När vi utvecklar nya sidor av personlighet kommer vi omedvetet att lockas av vissa färger som kan stimulera utvecklingen av de specifika egenskaperna. Som Goethe påpekade, är alla färger associerade med vissa egenskaper, påpekar Bjerregaard.

Det är också viktigt att notera att färgerna har en personlig och universell aspekt. I sina egna hem kan man följa sina personliga färgbehov, men i offentliga miljöer som skolor, sjukhus och kontor måste man färga universalsignalernas färger. När en färgtränare ska vägleda andra, är denna viktiga skillnad att vara medveten om. Du måste kunna skilja dina egna färgbehov från kundens färgbehov - oavsett om det är privat eller offentligt.

En stol för mig - en annan till dig

- Olika mänskliga typer har olika behov för möbelstilar och inredningsstilar. När jag går in börjar jag med uppfattningspsykologi, som är medveten om hur vi uppfattar miljön. Var ska du lägga en soffa för att göra den säker och säker att sitta i? Hur placeras ljus, växter och bilder så de betonar stämningen som är önskvärt i rummet? Alla rum är olika, så varje rum är en ny utmaning, enligt Bjerregaard, som också använder "den gyllene snittet" när hon rådgivar om inredning.

- "Golden Crop" är ett exempel på en universums principer om harmoni. Det är förhållandet 5: 8. Målare har använt detta i århundraden när de har komponerat bilder, men det kan också användas när vi ska ställa in ett hem eller en arbetsplats. En väggyta kan betraktas som en stor duk, tror hon.

- Vackra omgivningar som är i harmoni med sin egen personlighet, drömmar och visioner ger största möjliga komfort. När vi ser kvalitet på det yttre materialplanet, kommer det att väcka en djup och ofta omedveten efterklang i själen. Det är så vi lyssnar på musik också. Därför är det viktigt att vi hanterar. Detta lär inte ut på arkitekturskolor eller designskolor idag, så många har uppmuntrat mig att skapa egen utbildning.

Slutligen handlar holistisk inriktning om kundernas attityd. Det är viktigt att hitta kundernas värden och göra dem till färger och inredning. Därför måste kunden vara med i processen istället för att dra en uppsättning färdiga lösningar på huvudet, avslutar Bjerregaard.

ADVERT

Mest populära