All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Färgval är mer än traditioner

Fotoreceptorer i hjärnan ger oss möjlighet att se och uppfatta ljus och färg. Nu har forskare funnit att kvinnor har fler fotoreceptorer i hjärnan än män. Dess fler receptorer - dess bättre färgvision, och speciellt denna röda, orange och rosafarger.

Med andra ord, många flickor och kvinnors val av rosa och rött på kläder, accessoarer och inredning har inte bara har sitt ursprung i modet och traditioner, men också biologiskt. Att många pojkar väljer blåa färger i stället för röda färger kan också relateras till det faktum att de inte uppfattar röda färger och tjejerna.

Matchande färg Traditioner

Att länka speciella färger till kön är en utveckling som har skett i Europa och USA under det senaste århundradet.

Dagens tjejer är inredda i rosa, och många tjejer föredrar rosa kläder till skolåldern. Små pojkar har ofta utrymmen med blå eller ljusblå och vissa pojkar föredrar blåa kläder när de kan välja sig själva, men det har inte alltid varit så.

I slutet av 1800-talet kunde lyckligtvis pojkar vara klädd i rosa eller rött som ansågs vara en stark och dramatisk färg, medan flickor ska vara klädd i fina, oskyldiga blå - eller mörkblå som förknippades med renhet och Jungfru Maria i de katolska länderna i Europa. Även i Amerika ansågs "motsatta" färgtraditioner vara korrekta. Den amerikanska tidningen The Sunday Sentinal skriver detta den 29 mars 1914 ; Om du gillar att klä dina barn enligt vissa färgkoder och följa konventionerna, använd rosa på pojkar och blått för tjejer. Således var färgkonventionerna motsatsen till dagens traditioner och mode.

Företeelser i medelklassen

Under andra världskriget började uppfattningen av rosa och blå förändras. Nazisterna trodde rosa var en feminin färg och de använde en rosa triangel för att identifiera homosexuella. Efter kriget användes blå som färg av uniformer och förknippade med makt och maskulinitet. Inbjudan till kvinnorna var: Tänk rosa! Detta för att betona deras feminina sidor.

På 1950-talet fanns det en färg explosion - inte bara när det gällde kläder, utan även inomhus och möbler. Den mycket feminina filmstjärnan Audrey Hepburn blev en inspirationskälla för många - om än på olika sätt.

Förklädnad av barnen i rosa och blå för att lyfta fram kön blev en trend för medelklassen och rikaste i västvärlden.

Skörde och jakt

Ny forskning visar att barns och vuxnas färgval inte bara styrs av trender och traditioner som man tidigare trott. Biologiska skillnader mellan kvinnor och män som utvecklats i hjärnan visar skillnader, vilket gör den kvinnliga hjärnan uppfattar ofta färger bättre och har bättre färgseende än män.I synnerhet gäller detta för röda och gröna färger. Forskare tror att detta kan leda till att kvinnors uppgifter var kopplade till att skörda frukt och grönsaker från början av tiden och att denna utveckling var mest lämplig för överlevnad.

Forskning på apor visar att kvinnliga apor ofta har 3 fotoreceptorer, medan hanen har 2. Fotoreceptorerna i hjärnan gör det möjligt för oss att se och uppfatta ljus och färg. Vissa kvinnor har också en ytterligare fotoreceptor, dvs 4 stycken. De har extra bra färgvision för rött, orange och rosa.

Männen hade andra uppgifter från början av evolutionen. Många av dessa uppgifter var kopplade till jakt. Så de måste vara bra på att orientera sig i terrängen, men behövde inte vara så upptagna med färger. Nyare forskning visar också skillnader i hjärnan mellan könen när det gäller orientering som går in i människans tjänst. Kanske förklarar detta att mannen läser kartor och kör till stadens nya inredningsbutik medan fruen hittar de coola tygerna och de bästa färgkombinationerna?

Söt och mjuk

En annan teori visar att föredraget rosa och rött är en fördel för framgångsrik reproduktion och uppfostran. Ansikten hos spädbarn och småbarn är mer rosa än vuxna. Detta tror att forskare signalerar, medvetet eller undermedvetet, ett mer omsorgsfullt beteende från föräldrarna till barnen, vilket är nödvändigt för deras existens och utveckling.

När lilla Martine kör runt och letar efter hans rosa prinsessaklänning, och Martin hittar sin blåa boll i pojkrummets kaos, kanske det inte är så slumpmässigt som vi tror - om vi gillar det eller inte.

Källa: Rosa och blå; färgen på kön och barnens nervsystem

ADVERT

Mest populära