All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Färg plan som ett verktyg

Vem har inte stått i måleriet med ett dussin rutor i hand och vet frustration kommer eftersom vi inte kan hitta "rätt" färger som passar ihop, för att inte tala om dem som matchar vad vi har från tidigare. Det är då vi kan dra nytta av att skapa ett litet färgschema för att hjälpa oss till ett enklare val.

Genom att göra ett sådant färgschema ser vi vilka färger som passar ihop eller inte. Vad som händer i denna underbara färgvärld är att färgerna påverkar varandra. De låter färg till varandra - färgförskjutning - och de agerar således ganska annorlunda individuellt.

Utgångspunkt i huvudfärg

Det finns ett antal bevisade sätt att se fram emot att bygga ett bra färgschema för ett hus eller lägenhet. Ett enkelt sätt att lägga till ett färgschema kan vara att välja en gardin som utgångspunkt. Välj ett tyg som du gillar eller har innan, och låt bottenfärgen på tyget vara avgörande för de stora ytorna och lägg till de andra färgerna som detaljer. Om vi ​​använder så mycket av alla färger kan det vara lite av en "tivoli".

Som regel kan vi säga; Låt en färg vara huvudfärgen, en annan färg som en sekundärfärg och två till tre färger som detaljer som stöder huvudfärgen.

Andra inspirationskällor för färgschemat kan vara en målning, en möbel, en filt etc. Vi använder också samma procedur som gardinen.

Black Sheet

Ett annat sätt är att klistra in färgprover på ett svart ark. Då kan du se hela och du kan se om du har satt ihop färger som du gillar, oavsett om det är från en kall färgskala eller en varm. Det bästa resultatet är om du tycker om dina favoritfärger och inte så mycket från vad som är trendigt och mode just nu.

När vi tittar på ett färgprov ställer vi det ofta mot en vit bakgrund. Detta kan ge ett felaktigt intryck, eftersom den vita ytan gör färgen mörkare och svagare än den kommer att uppleva på väggen. Genom att använda ett svart papper som tapet kommer färgen att visas nästan korrekt. Du kanske vill göra ett färgschema för varje rum, eller en stor för hela huset eller lägenheten. Viktigast av allt har du gjort dig ett enkelt "verktyg" som du tycker du kan dra nytta av.

Helt rumsutrymme

Att färga flera rum samtidigt kan vara en utmaning. Här handlar det om att tänka. Om du målar alla rum av samma färg får du ändå en variation eftersom varje rum har sin egen funktion och tillgång till dagsljus. Du kan också ändra huvudfärgen i de olika rummen, men upprepa sedan en färg i alla rum. Hur man "binder" allt ihop och du får ett gott flöde från rum till rum. Att färglägga ett rum kan vara lättare för någon.Men samma regel gäller här. För att uppnå hela resten av huset eller lägenheten borde du se allt under ett.

Färgplan i praktiken

I vårt exempel har vi skapat ett färgschema baserat på en ljus färg som ägarna hade börjat måla väggarna med, S0804-Y30R. Utmaningen var de färger som de skulle kombinera för att uppnå en helhet. Ägarna hade en önskan att kombinera denna ljusa färg med bruna toner och lime grön. De ville också ha stora kontraster, inte med ljusa färger, men mellan ljusa och mörka.

Vi började med det ljusa färgprovet som huvudfärgen och valde sedan en ljusgrön och en brunfärgad färg som detaljerna. Med detta som utgångspunkt valde vi två gråtoner som sekundära färger och som inte "tävlade" med det bruna och det gröna, men tvärtom markerar dem ordentligt. Gråtoner är också bra färger när vi vill skapa kontraster mellan ljuset och mörkret, som dessa ägare skulle vilja ha.

ADVERT

Mest populära