All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Färg tidningen kedja statistik 2012

Det finns förändringar i kedjorna som påverkar siffrorna vi använder som indikatorer varje år - en del skulle inte avslöja försäljningssiffror, och vissa förändringar av produkter. En del bilder i olika branscher och vad som ligger under färg och inredning betyder att Color Magazine inte kan garantera statistiken är korrekt.

Tile marknaden

statistik kakel mätt genom import, och siffrorna erhålls från Barley Ceramics Society årliga importstatistik.

Siffrorna visar en total ökning med 8, 4 procent för kronor och en ökning med 10,2 procent för kvadratmeter. Den första halvan av året ökade med 10, 4 procent medan de senaste sex månaderna hade en ökning med 10 procent på grund av några svaga månader i november och december.

- Marknaden för keramiska plattor följer till stor del byggindustrin. I Norge är byggbranschen fortfarande relativt bra, säger Arne Nesje, generalsekreterare i byggföreningen.

- I allmänhet har Norge varit förvånansvärt bra förra året jämfört med övriga Europa. Hittills har vi skäms över nedgången, säger han.

Under 2008 gick hela byggbranschen på ett klick och alla siffror föll väldigt mycket. Därefter har importen ökat igen för varje år.

Keramiska plattor importeras huvudsakligen från Europa och Asien. Siffrorna gör ingen skillnad mellan golv och väggplattor, och inte på olika typer av chips.

Golvmarknaden

2012 var ett stabilt år totalt för de flesta golvtyper. Vi ser att vinyl och linoleum har en nedgång, medan försäljningen av parkett, laminat och mattor ökar.

- Totalt sett finns det små variationer i försäljningen av olika golvtyper, säger generalchef i Gerflor, Tore Pedersen.

- Både på bostadsmarknaden och i form av projekt har kunder blivit alltmer medvetna om fördelarna och nackdelarna med de olika produkterna. När vi ser att fliken, vinyl och linoleum har minskat beror detta på det faktum att linoleum försäljningen hade en liten stagnation förra året. Vi tror att det här är slumpmässiga fluktuationer och visar därför ingen trend på marknaden. Det är dock klart att vinyl erbjuder mycket mer spännande möjligheter än linoleum när det gäller färger och design, säger han.

Färgmarknaden

Färg- och färgindustrins federation kan rapportera en ökning av färgmarknaden från tidigare år efter några relativt stabila år. I 2011 det såldes 46 700 000 liter, medan i 2012 såldes 51. 070. 200 liter - motsvarande en ökning med 9, 3 procent. Vi ser från siffrorna att både utomhus- och inomhusprodukter har sett en solid ökning med 6, 7 respektive 10, 8 procent.

Förbundet representerar cirka 90 procent av den norska marknaden.Dessa siffror är endast baserade på deras statistik. Det betyder att de siffror vi visar är något lägre än det totala resultatet.

Frode Andersen, ordförande för Maling & Lakkindustriens Forbund, anser att industrins situation är i god utveckling:

- Både utomhus och inomhusfärg visar en användbar utveckling. Förra året var det ganska fuktigt på många ställen i landet, och vi kan upptäcka att inomhusprodukterna har en något större ökning än utomhus. I allmänhet är norrmänna bra på att måla och bibehålla hytter och hus, men vi kan fortfarande bli bättre. Omsättning i volym, dvs antalet liter lit, har en tydlig ökningspotential, men intäktsökningen i kronor och öra är tillfredsställande. Det innebär att vi blir mer kvalitetsmedvetna när vi handlar färgprodukter.

Stort intresse för tapeter

Betydelsen av att använda tapeter vid renovering är stor och växande. Det framgår av siffrorna från leverantörerna på den norska marknaden för 2012. Sammantaget visar den en tillväxt på cirka 10 procent från 2011.

- Kunder väljer nu att använda mer tapeter och känna sig mer som tapeten på flera väggar. Det faktum att en enda fondsvägg med tapeten ersätts av flera tapeter är märkt i försäljnings siffror, säger Kristian Owren i IFI.

- Bakgrundsbildets betydelse är bra, och kunderna är mer än upptagna med att använda tapeter som speglar sin egen personliga stil, säger han.

IFI genomför rapportering på tertiär nivå från de flesta industrins leverantörer av tapeter. Siffrorna är baserade på leverantörernas totala försäljning. Inte alla tapetleverantörer har skrivit in siffror, så den totala omsättningen är något högre än vad som visas ovan.

- De siffror som presenteras i år är högre än jämförbara siffror från förra årets kedjestatistik. Det beror på att årets siffror uppdateras med nya leverantörer, säger Kristian Owren.

ADVERT

Mest populära