All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Col huset till den bästa versionen av sig själva

Ett hus utan fläckfärger är som en kvinnas ansikte utan smink. Vissa är vackra utan, medan andra blir en vackrare version av sig själv med lite färg på ögonen och munnen. Så här är det med hus. Genom att markera detaljer som fönster, fönsterramar, hörnfack, golvbrädor och vindrutor, modellerar du huset och skapar en fasad med särdrag och liv.

För lite och för mycket - bara fel

När kontrasten mellan fasadfärg och dekorfärger är litet, huset kommer att uppfattas fast på längre avstånd.

Med liten eller ingen kontrast mellan detaljerna och väggen, strömmar alla byggnadsdelar i varandra och fasaden uppfattas platt och matt. Genom att lyfta fram några detaljer kan vi förbättra husets karaktär. Tänk noga på vilka detaljer som förtjänar att framhävas och vem vill klä huset.

På ett mörkt hus kommer ljusare detaljer att locka ögonen. Använd färgen för att markera vad du tycker bör markeras. Om du markerar fönstren med ljusa färger, kan fasaden inte serveras med allt konstverk markerat lätt.

Det finns ofta inte mycket att göra. Tänk på att full fest firande fungerar bäst vid speciella tillfällen. Stora kontraster mellan detaljerna och fasaden kommer att dramatiskt förändra husets karaktär, mindre kontraster ger ett mer dämpat intryck, men lägger fortfarande till fasaden.

Tak och takrutter är också en del av den totala färgpaletten.

Tips för hus i grå, vit och beige

Den ljusa färgen förstorar och belyser fönstren. Förresten, det finns inte mycket bemanning som förtjänar att framhävas i denna typ av hus.

Det finns flera sätt att välja mellan spotlight-färg; Du kan välja färgtonkontrast, skugga kontrast eller ljusstyrka kontrast.

- Om du vill ha en palett mot vit, grå och beige kan du spela på ljuskontrast, säger Kine Angelo. Hon lär färg på NTNU och är särskilt bekymrad över färger och arkitektur.

Hon påpekar att när vi utarbetar färger måste vi ta andra överväganden än färger när vi arbetar med färger och inredning. För att uppnå önskad kontrast mellan fläck och fasad måste vi välja spotfärg som är något mörkare eller ljusare än vi skulle vilja att den skulle se ut på väggen.

- Kontrasten mellan färgerna du ser på färgprover blir mindre erfaren när färgerna kommer upp i full skala på huset, förklarar Kine Angelo.

Hon nämner som exempel att en fasad med färg 4005-Y80R, kommer det att vara för lite kontrast med dörrfoder i färg 3005-Y80R. Kontrasten mellan fasadfärgen och målet blir så liten att ögat knappt uppfattar det. Fasader och rektanglar flyter ihop utan att uppnå önskad separation.

Sveits-stil hus, eller på liknande sätt "kräver" konstruktionen att markeras. Här en noggrann markering i en djupare ton i fasadfärgen.

Fönstren är husets ögon

På avstånd uppfattas fönstren som svarta hål i en fasad. Om inramningen är vit eller ljusgrå, kommer de att visas tydligare och uppleva större. Å andra sidan, om de är målade och sprit som är målade i samma färg som väggen, kommer de att passa in i fasaden och se mindre ut.

Repeat Colors

Ett rödmålat vitmålat vardagsrum är nästan synonymt med det goda landsbygdslivet. Erfarenheten blir ännu tystare om den vita texten ersätts med en ljusgrå ton.

Det finns ingen regel för hur många färger du kan använda, men hus med många detaljer tål ofta fler färgfärger. Du får en holistisk och fin utomhusmiljö genom att lämna de färgade färgerna på utemöbler, blomlådor, markiser etc.

Grå istället för vit

Vit används ofta som fläckfärg. Vi är särskilt förtjust i vit på röda hus. För kontrasterna att inte vara för "hårda" kan du välja ljusgrå. Observera att gråfärger, som NCS-systemet, har svarthet mindre än 15 kommer att uppfattas som vita när det gäller huset.

ADVERT

Mest populära