All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Färgtema eller indignation

Om du väljer färg, kommer alla att vara glada och du kommer inte att lyfta dina grannar eller trycka på.

Färger Engaging

Det finns många faktorer att tänka på när man väljer husets färg; Platsen och naturen spelar en viktig roll i hur vi upplever husets färg.

Vi har alla upplevt att färgen engagerar. Och där engagemanget kan ta oss, hittade vi i tydlig text i en artikel i D2 förra hösten.

- En färg är inte bara en färg. Det kan väcka avsky, illamående och störta stadsdelar, kommenterade Tia Karlsen och Kristine Hovda artikeln "Norge i svart, vitt och grått." De visade mer fräscha exempel på meningsskiljaktigheter. Till exempel kom sinnena att laga mat på Madla när någon fick ett rött och helt glänsande hus i grannskapet. "Jag sitter inte längre på terrassen. Det är inte möjligt. Jag blir skadad i mina ögon, sa grannen. I Bergen fick ett rosa hus koka. Från Stavanger minns vi debatten om en gul och lila huset, och på Bjerke i Oslo glada husägare bär grannskap när han målade huset i en våldsam lila-rosa färg.

När ett hus med färg "inte passar" visas, är det en uppvärmd debatt.

Medvetet eller omedvetet

Färger bör fungera i alla väder och alla årstider.

Och vi vet alla fler exempel. När vi reser längs norska vägar är det inte långt mellan varje gång vi flyttar lite extra och tänker: "Åh, smuts! Någon som har slagit färgen eller köpt en balans? Och så länge det inte finns i vårt eget grannskap, låter vi färgen gå som en rolig.

Ibland är färginställningen medveten, men ofta har de av misstag kommit fram, eftersom färgerna är svåra. Det verkar inte som att du är så bra på färg inomhus.

- En sak är att tämja färgerna att arbeta inne i rummet, som har en viss kontroll på ljuset och omgivningen, men det bör finnas färgerna fungerar i varierande ljus och föränderlig miljö. Det här är ett separat ämne, säger Therese Sandem från NCS-Norwegian Color Center. Hon håller kurser i utomhusfärg och ser ett stort behov av personer med sådan expertis.

Få experter

F. v .: Kine Angelo, Mette L'Orange och Grete Smedal.

Tyvärr är experter i området inte lätt att hitta. Det bästa vi finner i samband med högskolor och universitet som forskare och lärare, inklusive kinesiska Angelo vid NTNU, Mette L'orange, professor vid högskolan i både Bergen och Oslo, och färg designer Grete Smedal också Bergen.

Alla är bekanta med tidigare artiklar om ifi. nej, och de konsulteras också av journalisterna i D2. Annars finns det erfarna färgsatser bland målare, arkitekter och inredningsarkitekter. Men ämnet är inte i sin grundläggande kompetens, så du bör kolla referenser.Vissa utskick har också upplevt färgsatser.

Svenska rådet

Om du vill gul, röd, blå eller annan färg, i boken "karossens färg" visar färgforskare och arkitekt Karin Fridell Anter hur färgerna ändras från litet urval för fasadfärg.

Men experten verkar framför allt vara den svenska Karin Fridell Anter. När vi söker professionell hjälp eller aktuell litteratur, heter hennes namn och boken "Färg av huset" som referensnummer ett.

- Det här är en bok för alla som känner till färger utomhus borde veta, säger Grete Smedal. Hon är själv en meriterad färguppsättning bland annat känd för Svalbard.

Karin Fridell Anter är en arkitekt med ett särskilt engagemang för färg. Efter att ha arbetat på färg i många projekt och träffade andra färgmän som undrade varför färgen på huset inte var som förväntat blev hon nyfiken och ville undersöka om det fanns något mönster i "galenskapen". Resultatet var doktorsavhandlingen "Vilken färg är det röda huset? »

När färgerna används medvetet lägger de till en extra kvalitet i landskapet. Så som där Grete Smedal har arbetat med lag med både natur och arkitektur på Svalbard.

Omfattande och användbar kunskap

Många färgsatser förhindrar att husets färg förväntas som ett resultat av det lilla provet på färgdiagrammet.

Tillsammans med goda hjälpare undersökte hon färgen på 125 hus i sin verkliga miljö, i olika väderförhållanden och årstider. De flesta hus var enfamiljshus med trefas. Totalt gjordes 3600 observationer och undersökningarna visade tydligt att skillnaden mellan färg och upplevd fara inte var slumpmässig, men tvärtom följer ett tydligt mönster.

I boken "House of Color" gör hon denna kunskap förståelig och användbar för alla som kommer att arbeta praktiskt med färgning.

- Denna bok är skriven för att göra färgvalet enklare och ge tips om hur man ska gå för att hitta den färg som passar både huset, omgivningen och den personliga smaken, säger färg professor.

Boken ger ursprungligen användbar och lättläst introduktion till stilhistoria, färger och former, men det är den andra delen av boken som gör den unik. Var gör färgforskare för hans "Yellow House", "Red House", "Blue House", etc., och visar för varje färg där en skillnad finns mellan Swatch och målade fasad, och hur man får fasaden att vara så en hade tänkt

- Det här är kunskapen som gör stor skillnad, och är mycket användbar för färgsatser, säger Grethe Smedal. Hon tror att Fridell Anters forskning har krossat färgerna viktiga hemligheter. "Det gör färgerna enklare och bekvämare", säger hon och tänker djupt att det också kan hjälpa mer att våga välja något annat än grått - vilket har blivit en stor modefärg också utomhus. Men det är en annan sak.

Färger handlar mycket om smak och nöje: grå och sorglig menar någon. Grå och utsökt betyder andra. Experterna hoppas att mer kunskap kommer att ge oss större mångfald.

ADVERT

Mest populära