All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Färg som ett speciellt område

Forum Color presenteras vid sitt årliga seminarium Jean-Philippe Lenclos, fransk färgist, designer, lärare, forskare och målare. Lenclos är och har länge varit en ikon och en central figur på den internationella färgarenan. Förutom att publicera ett antal böcker om färggeografi har han, med sitt företag Atelier 3D Couleur, haft en bred nedladdningslåda med allt från & rdquo; super grafik & rdquo; till arkitektur, urbanism och industriell design inom transport, sportutrustning, hushållsapparater, möbler, textilier och kosmetika. Han har kallats & rdquo; en ny typ av konstnär som krävs av det moderna samhället, en färgdesigner eller färgkonsulent & rdquo; .

Specialister

Det har blivit ett yrke i Frankrike och är inte ovanligt i världen. Vi kan nämna den profilerade arkitekten Jean Nouvel som arbetar med två färgdesigners, Yann Kersalé on Light och Alain Bony som tar hand om den konstnärliga dimensionen i ytan. Forum Color presenterade också en norsk konstnär som ingår i kategorin färgspecialist Bent Erik Myrvoll. Han har speciell kompetens inom pigment, murverk, väggmålningsteknik och restaurering av historisk inredning och färgning. Han har bland annat hjälpt arkitekt Arne Henriksen och målare Sverre Wyller med dekorationen av tunnelbanestationen Løren inom freskteknik. Sällsynt produkt, men sådan expertis finns faktiskt på flera ställen i vårt land.

Vidare presenterade Forum Color en ung designer Sarah Leszinski, som nyligen lutades från Universitetet i Bergen. Designer men också en & rdquo; färg instrument & rdquo; genom att hon har fått kompetens inom teori och övning i olika dimensioner. Detta gäller både ljus, färg, textil och tillverkning av materialfärger. NTNU har också en fin specialkompetens inom färg inom design och arkitektur, och mer kommer troligtvis att komma. Här kommer både arkitektonisk och objektiv förståelse, och förhoppningsvis ett spänne mellan vision, konceptutveckling och materiell kunskap.

Men vill dessa specialister komma till arkitekt- och designkontoren? Är du villig att integrera dem i en personal, eller ses de som frittstående rariteter som bara kontaktas när nödsituationen är störst?

I samband med utgåvan av Thurmann-Moe blev temat banat i en paneldiskussion organiserad av utgivare av Cappelen-Damm. Arkitekterna i panelen kände att borttappning av färg till en konsult som liknade El och VVS var långt bort. Hur skulle det vara möjligt att spendera pengar på detta? Denna inställning berättar om var den lägre prioriteten är och hur lite du är villig att satsa. Eventuellt är det möjligt att avböja en byggnad som ett nederlag, det kan representera ett sista strå av konstnärlig dimension i ett ämne som blivit alltmer tekniskt.En annan faktor är rädslan för att förlora kontrollen eller att den blir & rdquo; vulgär & rdquo; .

FRESCOTEKNIKK Arne Henriksen och konstnär Sverre Wyller har dekorerat Loren tunnelbanestation. (Foto: Bent Erik Myrvoll) "> FRESCOTEKNIKK Arne Henriksen och artist Sverre Wyller har dekorerat Loren tunnelbanestation. (Foto: Bent Erik Myrvoll)

värderad egendom

Dagny Thurmann-Moe skapade sin egen studio där hon hjälper lektion och yrkesverksamma inom färgschema. med en bakgrund som creative director i " Colorful ' och med instagramkonto hon ger rådgivning i samband med allt från arkitektur till garderob planering. rollen som färg specialist är inte lätt att definiera, eftersom fältet är så komplexa och mångskiftande.

Vi behöver fler nivåer och inriktningar. Vi vill hund tyngsta möjliga kompetens och förståelse för färg som är väl över nivån för vanliga användningsområden och alla toppar den akademiska världen i stort. och naturligtvis en grund i erfarenhet, analytiskt tänkande och metod. att inte tala om färgseende, en kapitalförsäkring i linje med musikalitet.

jag tror att vi har många sådana yrkesverksamma i detta land. vad som saknas är en överblick att de stannar är synliga och att de används. Om inte, är vi invaderades av stylister med en ytlig blandning av vision, färg psykologi, trender, befolkningsstatistik och fragment av forskning om visuella och fysiologiska effekter i syfte att sätta kunden på kartan som lägligt och framgångsrik. Det blir för lätt.

SARAH LESZINSKI Utexaminerade designer från UIB (inredning och möbler), med fokus på färg. (Foto: John Karlsrudtangen). "> SARAH LESZINSKI Utexaminerade designer från UIB (inredning och möbler), med fokus på färg (Foto: Johanne Karlsrudtangen)..

ADVERT

Mest populära