All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Kallhus

Sprengkuld har lett till rekordanvändning av kraft - men du behöver inte alla stekpannor i full freses för att vara bekväm hemma. Det finns små steg du kan ta för att hålla värmen.

Fyr

Fyr med ljus. De avger mycket värme (och lite sot ...).

Om du har en vedeldad spis, hittar du både effektiv, miljövänlig och relativt billig. Ett par kuber ökar temperaturen snabbt.

Stäng dörrarna

Håll dörrarna inuti huset stängd så att värmen stannar i de rum du faktiskt stannar i. Låt barnen lägga sig i spel i vardagsrummet och hålla sovande temperaturen i sitt sovrum.

Gardiner

Du kan uppleva egenskaper på två sätt: genom kalla strålar och luftläckor. Kall åldring sker när luft kyls av en kall yta, såsom ett dåligt isolerat fönster. Den kylda luften sjunker eller "raser" neråt, pressas bortom golvet med egen vikt och gör den golvkyld. Kaldras kan motverkas av värmekällor som ligger under fönstren.

För de som vill göra planer för sommaren: 3-lags låg energifönster reducerar problemet med kalla strålar betydligt.

På kvällen kan du stoppa några av de kalla sevärdheterna från fönstren genom att dra ner gardinerna. Försök med isoleringstips också. Det finns inget på det sättet att du har tunga gardiner framför fönstren under dagen, men det kan bli lite deprimerat.

Tätningsmedel

Luftläckor är ett säkert tecken på att du ska göra något. Då kommer uteluften direkt och ökar värmebehovet mycket. Du kan hitta luftläckor genom att passera ett tänt ljus längs fönsterbrädan.

En knepig metod är att ta med ljus längs fönstren för att se var det kommer ifrån. Tätningsmedel är snabb fix nummer ett genom att dra. De gamla tätningsremsorna i fönster och dörrar kan ha blivit hårda, har målats över eller har börjat lossna, så de kan nu få liten eller begränsad effekt.

Tätningsmedel före köp från alla byggvaruhandlare, de är billiga och lätta att installera vid behov - exakt i de områden där ljuset tappar så illa.

Börja spara

Har du inte snäva fönster? Börja spara nu så att du kan ordna det för nästa vinter. Upp till 40 procent av värmeförlusten genom bostadens yttre ytor är här.

Snabb åtgärd

Frysar du? Sätt på fler kläder. Det finns inget behov av att rattle runt i t-shirt. Sätt på en ulltröja. Lägg en filt över dina ben när du sitter på soffan. Använd tofflor. Håll dig aktiv. Du blir kall för att sitta still. Hushållsarbete, träning och lek med barnen höjer temperaturen i kroppen.

Bra luftvanor

Luftförnuftiga. De flesta av oss luktar genom att öppna fönster och dörrar. Goda flygvanor där du flyger kort och effektiv är därför viktiga. Många betalar dyrt för värme de inte behöver eftersom hemmet är tomt under en stor del av dagen, och eftersom det inte finns behov av fullständig uppvärmning av rum du inte använder.Låt dig inte lura för kråka.

Var lite händig

Ett annat tips är att göra små ormar eller korv som du syr själv och fyll med ris, ärtor eller annat material. Dessa isoleringsslangar kan placeras framför dörrar och andra ställen där det drar mycket.

Isolera taket

Ett dåligt isolerat kallt tak eller flotta är något du borde fixa omedelbart, då värmen stiger uppåt. Istapper är ett tecken på att värmen rinner genom taket. Lägg till så mycket isolering som möjligt. Lägg till ny isolering till gammal torr, över den gamla.

Boka Thermo Photography

Thermo fotografering är ett modernt verktyg för att ta reda på om ditt hus är varmt. Det ger en värmeanalys av ditt hus. Med en speciell kamera mäts temperaturen på husets yta för att hitta värme läckage. Det kostar från 5 000 kronor och uppåt.

Utvärdera efterisolering

I hus byggda på 60- och 70-talet användes hälften som tjock isolering än vad som rekommenderas idag. Efterisolering bör göras innan man beaktar värmepumpen. Men för att göra detta måste du ta bort bordsdukens utsida. Efter isolering kan vara lämpligt om du har höga bränslekostnader och det finns golv kallt, om du har en känsla av drag när det blåser, om fönstren och kalla ytor har kondens, och det finns mycket snö smälter på taket och istappar från taket.

Börja i rätt ordning

Enligt Enova är det viktigt att börja i rätt ordning för att spara energi. Först börja med att minska ditt hem värmebehov. Genom att isolera bättre och minska värmeförlusten från dörrar och fönster kommer du att kunna halvera energibehovet. Efter isolering, både lägre energikostnader och bättre komfort.

På Enovas sidor kan du kontrollera vilka åtgärder du kan göra i ditt hem, beroende på vilken typ av bostad du har och hur gammal det är.

Källor: Enova. nej, viivilla nej, vg. com

ADVERT

Mest populära