All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Gatsten: Många smarta lösningar

Några av de senaste inom detaljhandeln är så kallade permeabla stenar. Att något är genomträngligt innebär att vätska kan tränga igenom det. Den permeabla sten är därför icke vattentät sten.

Stein med sug

- Detta har varit på marknaden branschen länge, men nu ser vi att det kommer fullt även för den privata marknaden. Permeabel sten är en sten med "sug", som tar bort vatten från regn, förklarar Atle Skansen, distributör i Multiblokk.

Rock med sug är i praktiken sten med små, underfyllda hål. När det regnar strömmar vattnet genom marken och in i marken, som sedan måste byggas så att den fungerar som en magasin innan vattnet leder in i gröna områden. På så sätt kan du bygga helt utan fall och andra dräneringslösningar.

Mindre styret

Under de senaste åren, många, skyfall gör att fler och fler kommuner stramar privatbostad möjlighet att styra avrinning av kommunala vägar eller i offentliga avloppssystem, särskilt i tätbefolkade områden eller områden med underhåll och utveckling eftersläpning. Permeable Stone kommer i sådana fall att vara en smart lösning för husägare.

- Test visar att permeabel sten kan ta bort stora mängder vatten. I jämförelse med asfalt har den en stor fördel inte bara genom kraftigt regn men även genom snösmältning. När snö smälter på asfalten, tar det ofta lång tid innan det rullar bort ordentligt. Det fryser på natten, smälter en dag och du har långa ytor under lång tid. Med genomsläpp sten försvinner snön smälter rakt ner, blir ytan snabbt torr och tiden för styret mycket kortare, säger Geir Andersen, försäljningschef i Aaltvedt stein.

Utan ogräs

För dem som tror att ha gatsten är synonymt med liggande på knä och peta sålla bort av lederna hela sommaren finns det också goda nyheter. Med rätt produkter kan ogräs hållas borta.

- Vad händer när det börjar växa ogräs i lederna, är oftast inte ogräset kommer underifrån, men fröna tillåts att fästa och börja läka lederna och särskilt när regnet har tvättat bort den övre delen av det gemensamma sand. Det är därför viktigt att ha välfyllda leder. För att förhindra att sanden försvinner genom regn säljer vi härdad dimma. Det är en flyktig sand som du kommer att bevattna efter att du har lagt den - det kommer att bota och bli svårt, samtidigt som den är tillräckligt flexibel för att inte spricka på frost. När det regnar blir det gummy textur. En sådan foul sand regnar inte; så får inte gräset något att växa i, säger Ellen Heieren Schumann, marknadschef i Asak Miljøstein.

En annan möjlighet är att köpa dimma med så högt pH-värde att växterna inte trivs där. Allt du behöver göra är att fylla i den nya och näsan, eftersom en sådan sandburk, som den vanliga fula sanden, försvinner med regnet.

Fuge Rengöring och sten

Om du inte har någon av dessa smarta lösningar, men har redan blivit övervuxna lederna, kontakta din återförsäljare och fråga om gemensam rengöra. Många företag erbjuder denna typ av service, antingen genom att hyra utrustning eller av någon som kommer och gör jobbet. Efter en injekteringsbruk bör du fylla på med en ny dimma för att inte få föryngring igen.

Bortsett från detta kräver beläggningsstenen inte mycket underhåll.

- Vi rekommenderar en enkel städare vid behov. Det är en kraftfull tvål som du duschar på innan du blir frisk och spolar ytan. En sådan sköljning kommer att lossna alger, pollenbeläggningar och liknande, säger Geir Andersen i Aaltvedt.

Lys

Det finns idag många bra lösningar för försänkt ljus i beläggning av sten och vägg. Ledteknik har gjort belysning mycket billigare än tidigare, vilket ger nya möjligheter att verkligen bli av med lampor.

- Vår belysning är väldigt populär och har varit förekommande i Time of Home-programmet på TV. Den heter In-lite och är baserad på tolv volt som gör att alla kan montera sig själva. Alla lampor är utrustade med den senaste LED-tekniken och använder minimalt med ström, vilket gör det möjligt att tända trädgården utan att märka det på energimätaren, säger Schumann Asak.

Det finns många liknande system på marknaden. Fråga din återförsäljare om vad som finns av kompletterande produkter när du handlar gatstenar, så att du inte missar möjligheter som du inte ens visste fanns.

grå, grå och grå

En annan sak kan det löna sig att be om andra modeller än tumlade gatstenar i gråmiks - ni vet, den där "vanliga" rock som så många har.

- Många vet inte riktigt vad som finns på val, och tror att den "vanliga" grå - som hos oss kallas Mansion - är den enda möjligheten. När de ser några andra format och färger, är de väldigt glada över att bli förvånad, säger Schumann i Asak.

Problemet är att bästsäljare ofta är bland de mest prisvärda stenarna - de är säkra på att gå in i stora partier för återförsäljare. Men om din plånbok sätter stopp för de dyrare sorter, finns det en lösning för att bryta upp ytan du stenen tillägger med några dekorativa sten, eller till exempel köpa cirkel-apparater, som kan ge en fin effekt på en uteplats, uppfart eller liknande.

ADVERT

Mest populära