All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Färg eller färg?


Drygolin bäst hålls torr. Butinox Futura ger 12 års skriftlig garanti, Beckers Perfekt Akrylatfarge lovande för 15 år övermålning intervall och Nordsjön En cirka 16. Så jag antar att det bara att välja och vraka, få på ett par lager och sedan koppla av genom stormar och solsken nästa tio till femton år?

Verkligheten är tyvärr inte lika blank som annonsen. Ett löfte bästa hållbarhet i drygolinvær är ganska säker från avsändarens sida - när du hörde verkligen sista meterolog förutsäga drygolinvær i ditt område? När det gäller löften om penetration, det finns en stor skillnad på att lova att något är i "upp till" 15 eller 16 år, och löftet att det håller "åtminstone" så länge. Både Becker och Nordsjön väljer den första säkra formuleringen. Och vi tittar närmare på det finstilta i Butinox '12 år av färg och glans garanti, finner vi ett löfte om att produkterna kommer att ha en bättre förmåga att behålla färg och glans under lång tid än andra produkter på marknaden. Så om färgen och glansen är dålig, så är det bra, så länge andra produkter är sämre. Garantivillkoren är dessutom den längsta delen av dokumentet.

Moralen är att vi förmodligen skulle ta löften om tillverkare med en stor nypa salt. Oavsett vilken produkt du väljer, måste du använda dina ögon och även leta efter när huset behöver ett nytt skikt av fläck eller måla - och inte lägga upp målningsintervall av tillverkarna optimistiska indikationer. Du kan inte ligga på sidan av sidan mellan sessionerna. De flesta yrkesverksamma rekommenderar att huset tvättas eller spolas årligen om färgen eller bets alls att ha en chans att närma sig alla de goda åren tillverkare förutsäga dem. Som sagt: saker var inte nödvändigtvis mycket bättre innan.

Linfrö Färger

från 1600-talet fram till mitten av 1900-talet, den linoljefärg den vanligaste typen av färg för utvändig målning av paneler, dörrar och lister, särskilt på huvudbyggnaden och bondgård. Men få rekommenderar det här till nya, otamade byggnader idag.

- Vi rekommenderar endast till speciellt intresserade personer, som de som har hus med linfrön färg på förhand. Annars är andra produkter bättre idag, säger Ingeborg Singsås Venås, teknisk chef på Gjøco. Gammal linfrämjande färg kommer att blöda om den är överbelagd med annan färg, så många fortsätter att använda den på hus som har det tidigare. Som en av linoljefärg största nackdelarna drar Venås vidarebefordra det faktum att krita, vilket innebär att väggarna blekna, efter ett års tid. Ett mörkt rött hus kan bli rosa över tiden. Dessutom är färgen mer benägen för swabs än andra målningar.

- Det är förmodligen det mesta av ett modernt problem. I gamla dagar brukade de leda i färgen, vilket var mycket effektivt mot svärmar.Jag har kunder som kommer att köpa linfrö färg, som säger att de inte har rört väggarna om 20 år. Då är det nästan garanterat bly i den gamla färgen, säger Venås. Idag elimineras denna miljöskatt i stor utsträckning, lyckligtvis för miljön, men tyvärr för husägare i kampen mot svampen.

- En annan sak är att färgen torkar fruktansvärt sent. Det kan ta dagar, om inte veckolång, säger Venås. Du måste därför ha en stabil gråvinkad period innan du börjar jobba - för att måla i skinsol, börjar linsoljemålningen, som annan färg, börja blåsa. Alternativt kan du måla på skuggsidorna i huset efter solskenet.

- Försvaret av linolja sägs ha små molekyler som tränger in i träet och impregnerar effektivt, säger Venås.

Linoljemingen har också ett speciellt uttryck och i vissa skyddade byggnader kräver kulturskyddsmyndigheterna eller kräver att färgen används. Linolja väggar som inte utsätts för solbränna kan vara i 15-20 år innan de målas över. Solväggar kan måler var tredje till fem år.

Tjära

Ett annat sätt man föreslog i tidigare tider var tjära. Många ansluter lukten av tjära hus med landsbygdens idyll, men tjäran är giftig och allergiframkallande. Använd därför alltid handskar när du arbetar med tjära och skyddsmask om ventilation är dålig.

- Liksom linfrö måltid, säljer vi den mesta av vår antika tyranni-våren till dem som har tidigare tammsliknande byggnader, som stallhus eller stugor. Men det rekommenderas inte för nya byggnader. Tjær är till exempel - och det gäller även linolja - inte vattenbeständig. Om du har en tjärvägg som står i munstycket blir det vit, säger Venås, som tillägger att skyddsförmågan kan vara bra ändå, eftersom impregneringskapaciteten är bra.

För personer som vill ha den mysiga lukten och den traditionella känslan, till exempel på stugan, rekommenderar Venås tjärfisk.

- Vanligtvis finns det lite tjära i den här typen av kullar och du är mycket mer avslappnad efteråt för att gå över till normal kurs och eventuellt måla om du vill ha det, säger Venås.

Val av val

Om du har ett nytt och ovanligt hus är valet idag mellan färg och fläck. Färgen lägger en skyddande film ovanpå träet, som bildar en barriär mellan trädet och den yttre miljön, medan vedet tränger in i träet och ger trädet mer kontakt med omgivningen. Visuellt är skillnaden klar: färgen täcker träet, medan träet lämnar trädstrukturen som lyser igenom. Du kan måla över en fläck, men målar inte över färg.

- Många väljer ett hus för moderna hus med lite funky look, och främst av visuella skäl. Men den bästa och mest hållbara behandlingen du får med skinnfärg, säger marknadschef i Mette Dahl i Nordsjö.

Oljedekkbeis är ett slags mellanmål mellan färg och färg: Det täcker mer än vanligt fläck, men är i grunden lite mer transparent än färg. Men efter några slag kan det vara mycket omfattande.

- Oljedekkbeis användes tidigare istället för färg för att undvika repor före nästa omgång. Men idag gjorde all färg så att det blir mer fallfärdiga och det finns ingen anledning att skrapa så ofta i alla fall, så skillnaden är inte så stor längre, säger målarmästare och teknisk service ingenjör Andor Andersen på Jotun.

Nytt träarbete

Oavsett vilken produkt du väljer, kräver ett framgångsrikt resultat en bra förberedelse. Om väggarna är obehandlade från tidigare måste de jordas.

- Grunninga måste säkerställa god vidhäftning och förhindra fukt och ruttbildning i marken. Vilken typ av grund du ska använda beror på om du ska ha en adekvat eller öppen behandling, förklarar Andersen på Jotun.

De allra flesta tillverkare har en serie produkter som matchar och det betalar att använda dessa. Om resultatet inte är som förväntat kan det vara mycket svårt att nå ett klagomål om instruktionerna och rekommendationerna inte har följts till punkten och punkten.

De flesta system kräver två toppslag efter examen. Det är dock möjligt att gå direkt till det första toppområdet, reklam Dahl i Nordsjö.

- Tinova vx plus är den enda fasad färg på marknaden täck och primer i en och samma målning. Det betyder att du kan gå rakt på två övre sträckor och hoppa över marken, säger hon.

Nytt trä är de mest utsatta, och det kräver extravård. Vissa tillverkare har primerprodukter skräddarsydda till slutet. Använd det när huset är nytt och träet är obehandlat. När du har målat är det för sent att komma till.

Det kan också vara värt att notera att slut- och planhylsan ligger på en extra topp.

Tvätta och skrapa tidigare målad yta

Om du går iväg på en tidigare målad yta, bör du först städa med rent hus.

- Börja från botten och arbeta dig upp för att se var du har lagt i diskbänken. Områden med svampar eller alger skruvas och sedan skylder du hela huset. Använd vanlig trädgårdsslang - ingen högtryckstvätt, säger Dahl. Efter diskbänken får huset torka i minst en dag, helst längre, innan du kliar av någon lös färg. Det är viktigt att göra saker i den här ordningen. Om du kliar fast i tvätten riskerar du att skrapa smuts och smuts i träet. Efter repor behöver du inte tvätta igen, bara borsta av vad som är löst. Då gör du bara trä. Där färgen fortfarande är på, behöver du inte göra någonting.

"Det blir trevligt om du är hela huset, men ingen har störd att göra det," säger Dahl.

Tidigare anställda stugor och hus som behöver en ny päls ska också tvättas väl och löst slits ut repas. Därefter börjar du grovt trä innan ytan är klar för topplackar.

Olika typer av beis

Oljebi är den klassiska saken. Den är transparent och relativt rimlig och brukar varas i fyra till fem år innan den kan bli överbehandlad. För de mer omfattande oljedäcken är underhållsintervallen något längre.

- Vi har i stort sett slutat för att ange hur länge att vänta på att produkterna ska stanna, för vissa stugor och hus är extremt väderbeständiga, medan andra är skyddade, säger Andersen på Jotun. Men han uppskattar att deras Drygolin Extreme oljedugg kan vara i åtta till nio år. Solväggen är alltid den som bär mest, och det kan bli oftare än resten av väggarna.

Tjærebeis, som nämnts ovan, är pocherad med tjära. Den används om, återbehandlas eller tidigare tjockt trä och kräver ingen priming.

Vattenfärgad fläck är en variant där det finns vissa fördomar mot. Kan ett vattentätt beast hålla folk undrar, särskilt de äldre vaktens, säger Andersen.

- Men idag är de bästa produkterna vattentäta. Jotuns trebitt superbeis varar dubbelt så lång som klassisk oljebok - och är också mycket mer miljövänlig och bättre att arbeta med, lägger målaren på.

Akrylfärg eller oljefärg?

Om du vill ha fullständig behandling, finns det oftast oljemålning och akrylfärg du måste välja mellan, men det finns också blandade produkter. De flesta tillverkare rekommenderar akrylfärger i stället för oljemaling till dem som vill ha de bästa resultaten över så länge som möjligt.

- Akrylfärg är en mycket bättre produkt än oljemålning, även om vi även har oljemålning i vårt sortiment. Akrylfärger är mer elastiska och torkar inte som oljemålning, säger Beckers Painting Manager och teknisk chef, Chresten Nielsen, som tror att Beckers Perfect Acrylic Paint verkligen är den perfekta färgen. Inte bara kan det vara i femton år, det är också vattentätt och svanmärkt. Nordsjön har även akrylfärg som flaggskepp.

- Akrylfärg Norsdjö En är enligt mina begrepp världens bästa exteriörfärg. Det håller färgen och glans och skyddar i upp till 16 år, men kanske juvelen i kronan i denna regniga land, är att det torkar på en timme och är målas i två reklam Mette Dahl.

Oljemålning behöver emellertid inte vara oöverträffad. Jotun har utvecklat Drygolin Extreme oljemålning i samarbete med Sintef Materials and Chemistry, och Christian Simòn, forskningschef i Sintef, är övertygad om att färgen passar extra bra till det norska klimatet.

- Först och främst har den mycket bra egenskaper mot vatten och temperaturfluktuationer. Det var EU: s krav på mindre lösningsmedel som innebar att vi måste sammanfatta en helt ny formulering och komma fram till en färg med komponenter som fungerar optimalt tillsammans, säger Simòn.

Mindre lösningsmedel - mer nano

Medan andelen giftiga lösningsmedel och tungmetaller i färg, fläck och liknande produkter fortsätter att minska, används nanoteknik alltmer. Det här är inte något tillverkare tycker om att flagga.

- Ja, vi har använt nanoteknik i någon av våra produkter. Men vi har valt att inte fokusera på det, eftersom det fortfarande finns hälso- och miljöproblem kring detta med nanoteknologi, som du inte vet tillräckligt om, säger professor Espen Bergsmark, Jotun-eide Scanox.
Det är inte heller en slump att Drygolin Extrem inte kallas Drygolin Nano, även om färgen innehåller nanopartiklar av kiseldioxid.

- Några nanopartiklar är farligare än andra, men det är osannolikt att de vi utvecklat är av skadlig natur. Nanofartiklarna i färgfunktionen så att de, när färgen har torkat, har bildat kemiska bindningar med färgens övriga komponenter så att de inte längre är nanopartiklar, förklarar Simòn i Sintef. Han målade själv sitt hus med Drygolin Extrem. Om det varar i tio år, som han hoppas, återstår det att ses.

Ironvitriol

Lokala väderförhållanden, ytan och väggarna rengörs regelbundet bland de faktorer som bestämmer hur lång tid det tar mellan varje gång väggarna behöver ny färg eller fläck. Om du inte är av den karaktäristiska typen kan det vara bekvämt att veta att det inte nödvändigtvis är den superkunniga grannen som målar huset vartannat år, som får de bästa resultaten. För om en vägg bärs, betyder det inte att hela huset nödvändigtvis måste tas. Faktum är att det är bättre att lämna den och istället ta bara den förvitrade väggen, eftersom både färg och färg bör brytas mellan varje färg.

Det är också möjligt att välja både färg och färg. I stället väljer många att sätta i järnet med järnbevattningsskog, ett pulver som löses upp i vatten. Då får trädet gråbrun eller silverfärgad yta som det annars skulle ha om några år, efter en kort exponering för väder och vind. Järnvitriol ger inget bättre skydd mot veden än det lämnas obehandlat.

ADVERT

Mest populära