All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Färg eller färg?

Bok, Tapestry eller Paint? Vad ska du välja?

Hade vi fått ett fax svar, hade du det här? Men det finns givetvis flera faktorer:

  • Vilket resultat vill du ha?
  • Hur länge vill du att den ska hålla?
  • Och inte minst är ditt hus behandlat från tidigare - och vad?
Läs också mer om de olika färgtyperna och vilken färg som testas bäst.

Behöver du behandla huset?

Först och främst: Behöver du behandla huset? Svaret är väldigt enkelt. Du måste inte ha något. Men du borde. Det mest extrema du kan göra med ditt hem är att inte göra någonting alls. Vad som händer är att träet kommer att ha en grå, nästan silverfärgad färg efter en kort tidsperiod.

Detta är också den mest prisvärda lösningen, på kort sikt. Men det blir snabbt den dyraste lösningen. För det som kan se romantiskt på en bänk eller en brygga är inte nödvändigtvis lämplig för hem. Bänkar, bryggerier och uthus fullt luftning kan stå obehandlade, men ett hem som värms inuti bör inte lämnas obehandlat.

Smidiga ytor?

Tips: Om du har ett hus med hyvlade fasadbord, är det nog så glatt att färg är det enda som är tillräckligt bra.

Eftersom grået verkar som en hud som skyddar resten av veden från mer lätt sönderdelning. Regn och fukt har å andra sidan fri tillgång. Lägg till vind- och minusgrader och du har en kryssande bomb. Trädtrutern, torkar, sprickor, strejker - och det är en bra grund för svampar och ruttning.

Ge huset en vårrengöring: Tvålrengöring sparar fasaden

Om utseendet betyder störst

Börjar du med tomma lakan? När det gäller utseendet beror det på om du vill att träet ska skina igenom. Strukturen verkar bäst om du väljer en get, dekkbeis täcker hackad mer, medan färg ger en solid yta.

Eftersom trädets struktur är synlig om du använder en bee eller en boks, påverkar detta också färgschemat. Bin och däck bönor kommer oftast i naturliga färger som blandas i större eller mindre grad med träet. Om du väljer färg, är du mycket mer fri i färgschemat, både för att du kan mixa till den färg du vill ha och eftersom färgen blir ren.

Oavsett vilken behandling du väljer, ska du mala träet så att färgen eller färgen får ett bra grepp. Om du vill behålla träets struktur finns det genomskinliga fundament. Om huset redan är bearbetat behöver du inte basera det.

Stor guide: Så här ställer du färg på ditt hus

Kan jag byta från färg till bie?

Skador på veden?

Oavsett vilken behandling du väljer: Var inte arg på ondska. Skadorna måste korrigeras före målning, så att du förhindrar att det blir sämre.

Läs mer om ifi. nej

Om ditt hus har bearbetats tidigare beror det på vilken utbyte du kan byta ut.

Du har största friheten om huset är skrotat. Då kan du använda både en båge, tunika eller färg. Det enda undantaget är om däcken innehåller tjära eller linolja, så bindar du dig själv för att använda samma typ senare.

Om ditt hus är täckt kan du fortsätta med detta eller använda färg.

Men om huset är målade, ska du fortsätta med samma behandling. Det finns speciella typer av beläggningar som kan appliceras på målade ytor, men du är beroende av att du vet att vanlig husfärg används. Eftersom det finns olika typer av färg som inte får blandas. Om du till exempel har ett gammalt hus målat med linfrön färg, fortsätt med detta.

Hur lång tid kvarstår behandlingen?

Beis är behandlingen med minst pigment, vilket skyddar mindre - men du blir inte av med skrapan. Beis blir starkare färg, för varje kappa du tillämpar. Beis kan också användas som primer för däck eller färg (med ovanstående undantag). Du bör upprepa din behandling vartannat eller tredje år.

Däcket är tjockare än djuren och skyddar därmed bättre. Det är också ett bra val om boendet klistras och du vill byta färg. Om du väljer ett däck måste du göra jobbet var sjätte eller sjunde året.

Färg är tjocklek och skyddar också bäst. Här kan du komma bort från att göra ditt jobb var tionde till tionde året - om ditt jobb är gjort korrekt .

Källa: Ifi. com

ADVERT

Mest populära