All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Stäng vattnet före semestern!

De flesta har lärt sig att det är värt att rensa brevlådor när du är borta för att förhindra att tjuvar blir redo, men hur många människor stänger vattnet innan de reser? Sannolikheten att komma hem till vattenskador efter semestern är faktiskt betydligt större än för inbrott.

Skador för höga värden

Under juli inträffar cirka 7000 vattenskador i norska byggnader. Om du stänger stopcocken innan du går på semester, är du garanterad att återvända till ett torrt hem.

Många av vattenskadorna blir mycket mer omfattande än nödvändigt. I tomma hus översvämmer vattnet ofta i dagar innan skadan upptäcks. Oftast är skador orsakade av läckage från ett dolt vattenrör. Om du stänger kranen innan du lämnar, är du skyddad mot sprickor och översvämningar.

- År 2008 betalades cirka 2,5 miljarder dollar i försäkring efter vattenskada. Många norska hus har rör från 1950-, 60- och 70-talen, och dessa är särskilt utsatta för sprickor, säger Lars-Erik Fiskum vid Vattenskadorskontoret vid SINTEF Byggforsk.

När kranen inte kan stängas

Det är dock inte alltid möjligt att tömma huvudvattenbanan vid körning bort. Har du till exempel samtyckt med sin granne att hon ska komma undan och vattna dina växter medan de är borta, borde det finnas vatten tillgängligt.

Det är dock möjligt att skydda mot vattenskador även om ett rör är trasigt medan du är vaken och vattnet inte stängs av. En vattenstoppventil fångar läckor med hjälp av sensorer och stänger vattnet. Vattenstoppventilen fångar också läckor i dolda rör och kan därför förhindra vattenskador som du annars inte skulle märka tills det var för sent. Du behöver en rörmokare för att fästa magnetventilen till rörintaget, men de trådlösa sensorerna till våtrummen kan läggas ut själv.

Läs också:

För att undvika vattenskador till huset semester

Det är inte bara på vintern huset är särskilt utsatta för vattenskador. Även på sommaren borde du vara i tjänst.

Om du har några frågor om vattenskador, kontakta Vattenskadorskontoret vid SINTEF Byggforskning. På skador på vattenskador kan du ladda ner broschyrer för förebyggande av vattenskador.

ADVERT

Mest populära