All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Låser ut kalla med tyger

- Naturligtvis kan man fylla i med värmefläktar och andra värmekällor, men tyger är också en lösning. Vi har faktiskt en lång historia av användning både gardiner och draperier för att isolera mot drag och kalla vintern, säger inredningsarkitekt Ellen Skifjeld, som drar för gardinerna för att hålla värmen inne.

I hennes hus finns stora fönster från golv till tak, både i köket och i vardagsrummet. Det finns inga släktingar, så det är inte nödvändigt att skydda mot insikt. Men på mörka vinterkvällar ritas det ändå.

För mat och värme

Skapa ett lag; Sidogardiner och hiss i kombination kan vara mer än glädje för ögat.

"Jag gör det för kosen", säger Ellen och förklarar att rummet är mycket lunier när de mörka fönstren är täckta. Textilierna bidrar till värme både fysiskt och mentalt. Kölden från de kylda fönstren vetter ut och utseendet på mjuka tyger gör det också att rummet känner sig lunatiskt.

Gardinfria fönster har varit trendiga i årtionden. Tidigare var gardiner en viktig del av inredningen, ursprungligen som en åtgärd för att isolera släpfönster. Då var det vanligt med tjocka vintergardiner och bärare. Men husen blev tätare och modet förändras, och med minimalism försvann många av gardinerna.

Trendiga med textil

Ljusa rum upplever extra sval på vinterns kyla. Det kan kompenseras med ett "vattenfall" av textilier.

Nu blir gardiner på gång igen. Men när vinterkylan biter, så det gör idag, vet vi att det finns mycket bättre argument än mode att ta gardinerna i elden igen. Då behöver vi något som lockar extra.

- Spara inte mätaren när du syr gardiner. Kom ihåg att det handlar om mer än dekor. Även om du inte drar ut gardinerna ofta kan det vara bra att få chansen. Ett argument som vissa män har en smak för, är att gardinerna vi kan spara energi samt, skrattar Ellen, vilket gör gardiner dras för natten. Då är det mysigt och mysigt i rummet på morgonen.

Låt gardinerna vara långa

Är dina gardiner korta? Matcha med en kant som matchar. Det är både trendigt och lunatiskt.

- Sy gardiner så länge att de "står" i golvet, eftersom de också isolerar för rörelser som kommer längs golvet. Om du har för korta gardiner kan du förlänga dem genom att sy i en kant av, till exempel, välja botten. Stor, praktisk och fashionabel, säger inredningsarkitekten, som har många bra argument för att inkorporera textilier.

Det är ett gammalt trick att hänga bärare framför dörren för att skydda mot rörelser.

ADVERT

Mest populära