All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Klart för kabin pall

Det stora problemet med stugan är att de är cykliskt känsliga.

Så känsliga är de att du borde vara minst dubbelt så ängslig för stugbrott som för bostadsbehov , skrev vi i en kommentar före sommarsemestern.

Fem av 51 annonser för Hemsedal stugor till salu hade varit på Finn. nej i över ett år den 18 september i år. Totalt 15 har varit ute i 180 dagar - ett halvt år - eller mer.

Av alla annons: Stor nyligen hög standard lägenhet med utsikt över Hemsedal Skidbackar , som har lockat köpare i särklass längst tid - i mer än ett helt kalenderår.

Saktar ner

Med orkesterutrymme i Hemsedal. Foto från Finn. com mer

- Det är inte i samma takt över stugan marknaden nu som det var förra året vid samma tid, säger mäklaren för vår längsta underliggande objekt, Jan Erik Øynebråten DnBNOR Property.

- Det finns färre intressenter för varje produkt, och vissa säljs till något lägre priser än vad de förväntade sig. Å andra sidan finns det enskilda föremål som går till överladdning - särskilt de på ett bra ställe - så bilden är inte klar, säger han.

Ögonbrynet förklarar att det annonserade objektet är det osålda av ett projekt på 130 lägenheter och har följande kommentar till annonsens långa fördröjning hos Finn. nej:

- Detta kan göras med marknaden, men det är också generellt lägre omsättningshastigheter på hytter än vad det är på bostäder. Jag skulle också vilja tro att några av de annonser som har varit längst bort är för projicerade stugor. Erfaren, sådana föremål är inte lika lätta att sälja som när de närmar sig slutförandet eller är färdiga.

Antagandet av ögonbrynet är korrekt. Bland de stående annonserna finns ett antal projekt, bland annat GolfAlpin Panorama, Solsiden Apartments och Solsiden Hytter.

Priser i avföring och bom
Från 1991 till ... ... ökad kabin priser med ... och bostadspriserna med
1993 -19 procent -10 procent
1995 < 999> 1 procent 13 procent 1996
19 procent 22 procent 2006
303 procent 215 procent Källa: SSB. Bostadsfastighet med byggnad, Bostadsfastighet med byggnad. Pris per fastighet säljs
Sårbar

Tabellen till höger gör det mycket synligt vad som skiljer stugan från huspriserna. Under 90-talskraken föll huspriserna med nästan tjugo procent, medan huspriserna sjönk med halva prisnedgången. Så deprimerad var stuga marknaden knäckt av det faktum att priserna var tvungna att spendera fyra år på samma nominella nivå som de hade varit 1991. Endast 1996 stannade huspriserna på en nivå.

Är stuga priser på kanten av dumpningen eller bara på väg mot en mer normal prisökning än vi har sett tidigare år?

Ta reda på vad stugan är värd - just nu!

Det finns definitivt utrymme för lite kylning i husprisutvecklingen. Statistik Norges siffror visar att inköpspriset per hytt ökade med över 13 procent jämfört med andra kvartalet förra året med samma period i år, och tillväxttakten i priserna har varit på den här nivån och uppåt sedan 2003.

Att döma av den maximala annonser längd Markera lite varmare i Oppdal än i Hemsedal.

Osålda i Oppdal efter 240 dagar.

Foto från Finn. nej Visa mer Längsta hyrestid - 240 dagar - har annonsen för en nybyggd stuga i Holda stuga. Enligt annonstexten har stugan både panoramautsikt och goda solförhållanden.

indikativa priser på 1. 390. 000 är en bagatell att räkna med avseende på Rokke stuga palats i samma område, som enligt Dagbladet kosta cirka 100 miljoner att bygga runt millennieskiftet.

Vid tidpunkten för skrivandet kan vi inte komma i kontakt med mäklaren för den aktuella produkten.

Kalla och trånga

Den erfarna mäklare Anders Langtind i Privatmegleren dock bekräfta att stugan marknaden har svalnat betydligt. Langtind är särskilt aktiv på hyttemarknaden på Norefjell.

Många föreslår att hyttmarknaden har knäckt.

Illustration: Per Ervland Visa mer - Det är smalare i bergsdörren. Jag har aldrig haft så många hytter till försäljning så tidigt som detta, säger han.

- Det är oroande att ungefär hälften av objekten är bara två till tre år gamla. De få lånas mer än 40-50 procent, men ägarna skulle vilja låna på sin egendom i staden också. Jag har till och med en familj som

måste sälja nu, säger Langtind. Han är inte bekymrad över någon nedgång i priserna på bostadsmarknaden, och tror hytter och hem som köps av olika motiv.

- Människor som lämnar först är vad de inte behöver. Nu när hyran har stigit är det därför naturligt att de överväger att sälja stugan - speciellt när de upptäcker att de spenderar högst 20 dagar om året. När årskostnaden är 150 000 kronor blir det dagliga priset mycket högt, säger Langtind.

Beräkna det dagliga priset på din stuga.

Langtind ger följande råd till människor som tittar att kabinen på berget var för mycket för vintern plånbok, i alla fall:

- Detta är knappast en gynnsam säsong årets sommarrea, men om någon måste sälja nu, skulle jag råda dem att börja omedelbart. Säsongen varar inte mer än april, avslutar han.

Ta reda på vad stugan är värd - just nu!

Läs mer om stugorna

Minns detta innan du avvika från hytten
  1. Modern log lösning sparar tid och energi
  2. Cabin dröm för utlänningar
  3. kommer att hyra din stuga
ADVERT

Mest populära