All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Clearing väl - kan förebyggas olyckor

När rensade du upp i medicinska skåpet - om du har en? Och har du funderat på att leka i trappan och hallen kan faktiskt orsaka ben eller armar om någon snubblar i dem? Vad sägs om växterna i trädgården - finns det någon som ska tas bort, med tanke på att barnbarnen ofta besöker eller att minemann är av den nyfikna striden?

skadeförebyggande Forum, som är ett nätverk av privata och offentliga företag med mål skadeförebyggande, uppmanar oss alla att ta en ordentlig vårdugnad - för att förhindra olyckor och missöden. Kampanjen heter Risikorydding.

- Varje år söker 550 000 nordmän läkarvård för olyckor av alla slag. En stor del av dessa är helt vardagliga saker som händer hemma - som att skada din hand i verktygslådan eftersom du inte rengjorde verktyget korrekt. Vi tror att med lite ordentlig sanering av bostäder och omgivande områden, kan vi få ner de höga siffrorna, säger Eva Jakobson Vaagland, chef för skadeprevention forum.

Medicin, batterier och snus

Husets medicinreserver är ett av de områden som vi alla ska gå igenom, tror hon.

- Giftinformationen mottar i genomsnitt 10 förfrågningar varje dag från föräldrar som fruktar att barnen har fått läkemedel som de inte behöver. Mycket av anledningen till detta beror på det faktum att de få av oss har medicinska skåp som är säkert placerade. Paracetpaketet är istället placerat i badrummet, medan läkemedel som är gamla är i köksfacket, säger läkemedelsverket, Audun Hågå.

Enligt en undersökning utförd av yttrande levererar bara hälften av oss tillbaka mediciner vi har inte fått användning till apoteket, och 40 procent beläggning sällan eller aldrig visas i medicinskåpet.

Det rapporteras också oftare om barn som sväljer knappcellsbatterier och betjänar näsa. Ofta är det i hemmet eftersom vi glömmer att rensa bort det eller inte ha fasta platser för saker. Medan snus sällan är farligt, endast extremt obekväma och orsakar kräkningar och kräkningar, kan batterier orsaka inre etsningsskador.

Escape paths

Öppna öppna utrymningsvägar är också en del av det viktiga rengöringsarbetet du ska ta nu i vår, uppmuntra forum för förebyggande av skador. Särskilt i bostadsrätter och kooperativ har skräp och får stå möbler tenderar att blockera utrymningsvägar - men också inne i lägenheten alla kan ta en check och rensa trappor och gångar för leksaker och annat som stänger eller kan orsaka snubbla eller falla om man måste snabbt ut på natten, i dumt mörker.

Trädgården och uteplatsen

Det är lätt att glömma att trädgården och utsidan ska rengöras regelbundet.Många väldigt vanliga trädgårdsväxter är giftiga - som tunna, gyllene regnbågar, lilja av dalen, revebjelle, lupin och ett antal andra. Är plantorna väl skyddade för nyfikna barndomsfingrar - eller borde de ha bytts ut med ofarliga saker som rosor, prästerskap, syriner, ringblomma? En trädgårdsodling bör innehålla dessa bedömningar.

Om du har en studsmatta eller en pool, har du dessutom ett extra ansvar för att du använder dem ordentligt och i enlighet med gällande bestämmelser i förhållande till skydd och skyddsnät.

Om du vill ha mer rengöringstips för ett säkrare vardag kan du hitta den på www. risk clearing. com

ADVERT

Mest populära