All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Rena rutter

Pollen, damm, sot, fingermärken och fettmärken blir extra synliga när vårsolen sätter på rutten. Den årliga fönstersköljningen är det säkraste tecknet på att det är sommar snart.

En grå dag

Lyckligtvis har solen inte kommit att vara korrekt ännu. Tvättfönster i strålande solsken är inte en bra idé. Tvätter du i solskenet, kommer du troligtvis att få en sköld på glaset. Detta beror på att vattnet kan torka för fort. Experternas tips är att tvätta fönstren på en ordentlig grå dag.

- Ja, det är rätt. Vänta tills molnen kommer. Tvätter du fönster i direkt solljus, blir det lätt att skydda. Det är som att polera bilen i lysande sol. Det kommer sällan att bli ett bra resultat, säger Trine Bråthen på Kemetyl.

Spritvätska

Blue Spray Liquid tar bort fett och smuts från fönster. Rödkål kan också användas. Det här är produkter som inte lämnar feta streck på fönstren, säger Trine Bråthen på Kemetyl.

Hon tycker att Blåind Spray-vätska är det bästa tvättmedlet när fönster lyser.

- Du kan också använda Blows eller Red Sprites. Det här är produkter som inte lämnar feta remsor på fönstren, och det gör Windows glänsande och bra, säger hon.

Fjäderkontroll av nalle

Bråthen rekommenderar en mikrofiberduk för den faktiska fönstervaskningen. Nålen används för att avlägsna vattnet. En ren glasduk används runt kanterna för att undvika ränder.

- Använd en lätt nagel att tvätta fönster. Köp inte det billigaste. Jag skulle använda naturgummi. Kom ihåg att kontrollera om nageln har hackats. Då måste det bytas, annars har du randiga fönster, säger hon.

En mikrofiberduk ingår när fönster ska tvättas.

Fungerar som Professionals

Tvättoperationen kan enkelt och effektivt utföras. Tricket är att arbeta uppifrån och ned, både med spiken och med fönstren.

- Den professionella tar hela fönstret i en jafs med en S-motion, men du bör hålla nålen något lutad när du drar ner den. Då kommer inte vattnet att strömma över där du redan har tagit. Torka nålen med en torr trasa för varje rörelse, och ta inte fönstren på översta våningen i slutet. Då vill du bara pissa på de fönster du redan har tvättat, säger hon.

Ger huset en lyftning

Ingrid Eikeland Øvregard på Krefting jobbar också med fönstervask. Hon anser att routing är en central del av vårrengöringen.

- Sommaren blir roligare när rutorna är rena. Det finns också många som kommer att sälja hem och hem på sommaren. Då blir det extra viktigt med rena fönster, säger hon.

Utan hink och spik

- Spruta på med Plumbo Rengöring Universal Plus och torka av med luddfritt papper. Det är ett enkelt sätt att få rena fönster, säger Ingrid Eikeland Øvregard på Krefting.

Har du väldigt smutsiga fönster, tycker Øvregard att det är smart att gå över med Plumbo Cleaning Fat Cleanser först.

- Då blir du av med alla svåra fläckar. Efteråt kan du använda Plumbo Cleaning Universal Plus. Sprayen gör den obefläckad utan sköldar eller ränder. Spraya bara på och torka med luddfritt papper eller trasa. Du behöver inte ens använda en spik eller en hink med vatten. Det blir inte lättare, säger hon.

Experts rengöringstips:

  • Undvik att tvätta fönster i starkt solljus eller på mycket heta dagar.
  • Applicera tvättmedel med trasa eller förtvätt. Eventuellt och spray.
  • Dra med nålen i runda upp och ner rörelser.
  • Torka nålen med en luddfri trasa längs vägen.
  • Använd en torr trasa som inte vågar torka vid kanterna.
  • Svåra fläckar kan avlägsnas med en fönsterskrapa eller fettpistol.

ADVERT

Mest populära